Titel (NL)
: Asterix in Hispanië
Volgnummer
: 15
Tekenaar
: Albert Uderzo
Schrijver
: René Goscinny
I.S.B.N.
: 9067-93027-X
Eerste druk
: 1969
Uitgeverij
: Dargaud Uitgeverij
Orig. Titel
: Astérix en Hispanie
Als je denkt dat het dorp van onze Gallische vrienden het enige dorp is in het Romeinse Rijk dat een doorn in hetrnoog is van Julius Caesar, dan vergist u zich zeker. In het zuiderse Hispania is er immers eveneens zo''n dorp.
rnHoofdman Paella Y Peseta doorstaat het beleg van rnde Romeinse Legioenen met zo''n overgave dat de Romeinse veldheerrnnaar andere middellen moet grijpen. Hij ontvoert Pericles - rnPépé - de zoon van de hoofdman en laat hem door Centurion rnClaudius naar het Gallische legerkamp Babaorum brengen. Caesar denkt dat de jongen daar wel veilig zal zijn.

rnIn hun tocht naar het Gallische kamp stoten ze in het bos op twee bekenden. Asterix en Obelix zien meteen datrner iets niet pluis is en bevrijden de jongen uit de Romeinse handen. Ze brengen de jongen naar hun dorp alwaarrnze de hele geschiedenis te horen krijgen. Claudius denkt ondertussen dat hij veilig is. Het maakt immers niet rnveel uit of de jongen in het legerkamp of in het dorp verblijft. Zolang hij maar ver van zijn thuisland wordtrngehouden. Hij keert terug naar zijn eenheid in Hispania, niet wetende dat Asterix en Obelix besloten hebben omrnde jongen terug naar zijn vader te brengen.

rnEnkele dagen later slaat het toeval toe. Asterix en Obelix besluiten om samen met Pépé iets te gaan rneten in dezelfde herberg waar ook Claudius aan het dineren is met enkele collega''s. Claudius slaat onmiddellijkrnin paniek en moet nu alles op alles zetten om de jongen terug uit de handen van de onoverwinnelijke Galliërsrnte krijgen. Hij vermomt zich als Hispaniër en huurt een wagen om de achtervolging in te zetten.
rnAls de as van Asterix'' wagen breekt staan ze opeens oog in oog met de Romein maar gelukkig werkt zijn vermomming.

rnSamen reizen ze verder naar het zuiden en vanzelfsprekend probeert Claudius de jongen te ontvoeren. Asterix isrnimmers erg argwanend en laat de jongen niet uit zijn zicht. Tot overmaat van ramp steelt Claudius de toverdrankrnvan Asterix waardoor deze zich niet kan verdedigen tegen een overmacht van Romeinen. Asterix wordt samen metrnClaudius - die niet wordt geloofd door de lokale commissaris - in de gevangenis gesmeten. Ze zullen zich later rnmoeten meten tegen de wilde stieren in de Arena. Vanzelfsprekend levert Asterix een prachtprestatie waardoorrnze hun vrijheid terugkrijgen. Asterix gaat verder naar het dorp van Pericles alwaar hij opgewacht wordt doorrneen Romeinse eenheid. De soldaten zijn echter niet opgewassen tegen Obelix die uitzinnig van vreugde is rnwanneer hij zijn beste vriend terugziet.