Titel (NL)
: Tsjetsjeense Guerrilla
Volgnummer
: 1
Tekenaar
: Renaud Garreta
Schrijver
: Jean-Claude Bartoll
I.S.B.N.
: 978-9067-93663-7
Eerste druk
: 2002
Uitgeverij
: Dargaud Uitgeverij
Orig. Titel
: Guérilla Tchétchéne

Najah is een jonge vrouw die zich via haar vriend Kamil Sharif, de zoon van de in ballingschap levende president van deze republiek, heeft aangesloten bij de Tsjetjeense opstandelingen. Ze voert in het centrum van Grozny een spectaculaire operatie uit om Kamils broer Nahmad te bevrijden. Deze Tjetjeense rebellenleider is in handen gevallen van de speciale Russische troepen. De operatie is een succes, maar Najah komt tot de ontdekking dat Kamil werd gedood en dat Nahmad een Islamitische fundementalist is geworden. Najah besluit dan maar om het strijdtoneel in de bergen van de Kaukasus te verlaten.

Wat Najah niet weet is dat Dick Matthews, ex-directeur van de CIA, van de president van de Verenigde Staten het groene licht heeft gekregen voor een supergeheime operatie, buiten alle andere veiligheidsdiensten om: het project "insiders". Bedoeling van dit project is de samenwerking tussen grote globale criminele organisaties zoals Yacuza, Cosa Nostra en de Camorra, blood te leggen.
Najah wordt ontvoerd door mannen van Matthews en geconfronteerd met haar ware identiteit: Najah Cruz is in feite Isabel Mendoza, tegen wie een aantal jaren daarvoor een internationaal opsporingsbevel is uitgevaardigd voor het doden van een Colombiaans drugbaron en een undercover DEA agent. Najah heeft geen keus. Ze gaat werken voor Dick Matthews om elk spoor van haar verleden uit te kunnen wissen. Najah wordt zo een "insider". Ze krijgt speciale training van doctor Karpov, een voormalig KGB-man en een autoriteit in telepathie.

Najahs eerste opdracht is om zich te laten recruteren door Investoil, een oliemaatschappij, die gesteund door Gaston Thomas, de Franse minister van Defentie, een staatsgreep wil uitvoeren in een landje in het westen van Afrika: Cabina. Door deze staatsgreep zouden de Amerikaanse olieconsessies in dat land kunnen verloren gaan ten voordelen van Investoil. Het bedrijf zou op die manier haar winsten naar meer dan 200 miljard dollar brengen. Ze noemen het project "Offshore".

Na een intensieve training van slechts drie weken slaagt Najah om te infiltreren in de organisatie van Sam Natches, de grote baas van Investoil. Project "insiders" is nog maar net gestart of Matthews wordt in Washington neergeschoten waardoor iedere link tussen de C.I.A. en Najah verdwenen is.