Na het gekende tijdschrift Robbedoes, ziet er nog een ander groot blad het licht in België : Het weekblad Kuifje. Het werd uitgegeven vanaf 1946 op initiatief van Guy Leblanc, die aan Hergé vroeg om een team samen te stellen en een magazine op te starten rond het personage Kuifje. Naast deze figuur treffen de lezers nog andere mystieke personages aan en maken ze dus kennis met de geboorte van Blake, Mortimer en de duivelse Olrik, die voor het eerst verschijnen in "Het geheim van de zwaardvis". Het was niet verwonderlijk dat deze personages voor het eerst verschenen in Kuifje want hun geestelijke vader, Edgar Pierre Jacobs, was om dat moment een naaste medewerker van Hergé.

Tien jaar later, publiceert Jacobs "Het Gele Teken", een passioneel avontuur waarin de twee helden, Blake en Mortimer, geconfronteerd worden met een mysterieus teken, in een bijna expressionistische omgeving die doet denken aan de cinema van Fritz Lang.

Edgar P. Jacobs sterft op 20 februari 1987. Gelukkig heeft de schrijver in tegenstelling tot zijn oud-patroon Hergé er niets op tegen dat zijn hersenspinsels worden verdergezet na zijn dood. Het eerste verhaal dat verschijnt na zijn overlijden is het tweede deel van "De 3 formules van Professor Sato".
Het scenario van deze strip werd nog door Jacobs zelf geschreven, maar de tekeningen worden op papier gezet door Bob De Moor. Het publiek is niet echt overtuigd van de kwaliteit van de "nieuwe" Blake & Mortimer, maar toch komt er een nieuwe strip. Ditmaal zijn zowel scenario als tekeningen van een nieuwe hand. De strip "De zaak Francis Blake" kan iedereen, zelfs de grootste "Jacobisten", overtuigen. Scenarist Van Hamme en tekenaar Ted Benoît, slagen erin de caracters nieuw leven in te blazen zonder aan de originele opzet van Jacobs te raken. Helaas doen de erfgenamen van Jacobs moeilijk over de financiële kant van deze nieuwe uitgave, hetgeen de nieuwe mensen achter "Blake & Mortimer" doet aarzelen om nog een nieuwe strip te maken.

Die nieuwe strip komt er toch, maar met andere stuwende krachten. Jean Van Hamme verleent nog steeds zijn medewerking maar de scenarioschrijver van dienst is nu Yves Sente en André Juillard neemt het tekenwerk voor zich. Hierdoor is het verderzetten van de reeks verzekerd.