21. Een Iers Uitje

Titel in originele taal: Balade Irlandaise
ISBN-nummer: 978-9086-77123-3
Eerste druk: Januari 2023
Uitgeverij: Uitgeverij Le Lombard
Tekenaar: Rodrigue
Scenarist: Rodrigue

Een inbreker wordt gevat bij een banale inbraak. Als de politie het huis binnen gaat vinden ze het lijk van de bewoner. De man werd neergeslagen en daarna gewurgd. De inbreker, Eddy Passley geeft de inbraak toe maar beweert bij hoog en laag dat hij niets met de moord te maken heeft. Verder wil hij alleen nog maar spreken met Kolonel Clifton. De mannen kennen elkaar van vroeger toe Clifton hem kliste bij een zaak rond kunstroven. Hoewel de feiten volledig tegen Eddy zijn besluit Clifton de zaak toch te onderzoeken. Vooral omdat de naam van het slachtoffer, professor Climsby, een belletje doet rinkelen. Raymond Climsby was zijn oud-leraar geschiedenis en dus een reden te meer om zijn kennis te wreken. Zijn gedachten worden gestoord door een telefoontje. Het is zijn oude schoolmakker Brian O'Maltey. O'Maltey heeft ondertussen ook de dood van Climsby vernomen en wil Clifton onmiddellijk spreken omdat hij bang is. Hij wil Clifton dringend spreken en verzoekt hem naar Dublin te komen.

In Dublin wordt meteen duidelijk waarom zijn Ierse vriend bang is. Ook bij hem werd er ingebroken en net zoals bij Climsby werd er niets gestolen. Maar er is meer. Ook bij een andere schoolvriend, Bert O'Sullivan werd er daags nadien ingebroken en ook hier werd er niets ontvreemd. Dit kan geen toeval zijn. Nu hij in Dublin is vraagt hij aan Jade om in Puddington te gaan spreken met Eddy. Hij moet weten wat er gestolen moest worden. Dat is van cruciaal belang en ondertussen kan hij in Ierland het onderzoek verder zetten. Bij Brian maakt hij kennis met diens vrouw Katryn en schoonzoon Lawrence die net zoals hij een Engelsman is en eveneens verzot is op oude Engelse klassieke auto's. Zijn pronkstuk is een prachtige Bentley.

Tijdens de thee verneemt de Kolonel dat Brian en Bert een gezamenlijke hobby hadden. Samen met Climsby gingen ze vroeger overal opgravingen doen om de geschiedenis van hun land te achterhalen. Nu bracht Climsby zijn oude dag door in Puddington maar voorheen woonde en werkte hij bij zijn zuster in Clifden. Na zo'n lange tijd zijn er geen sporen meer te vinden van de inbraak en dus gaat hij samen met Brian zijn licht opsteken in de woning van de professor. Hij ontmoet er Miss Climsby, de kranige oude zus van de professor die hen te woord staat maar Clifton niet veel wijzer maakt. Ze rijden dan maar terug naar het huis van Brian maar wanneer ze door een kudde schapen worden opgehouden worden ze vanuit een tegenligger beschoten. Clifton reageert alert maar kan niet voorkomen dat zijn vriend geraakt wordt aan de schouder. Gelukkig is het maar een vleeswonde en na een kort bezoek aan het hospitaal rijdt Clifton verder naar O'Sullivan. Het weerzien met zijn oude vriend is hartelijk en voor het eerst merkt Clifton een overeenkomst. De drie mannen bezitten allemaal hetzelfde schilderij. Tijd om Jade te bellen die net de buurvrouw van Climsby aan het ondervragen is. Ook zij heeft een spoor gevonden. De buurvrouw heeft een auto met een specifiek motorgeluid gehoord en kent zelfs de eigenaar van het voertuig. Jade komt naar Ierland om alles persoonlijk aan haar baas te vertellen. Als ze eenmaal in Cork bij O'Sullivan aankomt is er geen Clifton te zien. Hij ging enkele uren geleden tabak halen in zijn auto maar kwam niet terug. O'Sullivan heeft alles afgezocht en vond hem uiteindelijk bewusteloos in een schuur. Hij werd neergeslagen.

De kolonel heeft er genoeg van. Het is duidelijk dat zijn vrienden niet alles tegen hem vertellen en gaat de confrontatie aan. De mannen vertellen dat ze op zoek waren naar de originele Shamrock, het reliek van Saint-Patrick. Volgens de overlevering zou het schilderij de locatie bevatten en hij liet twee copies maken voor zijn assistenten in de hoop dat ze met hun drie├źn sneller achter het geheim zouden komen. Dit verhaal wordt bevestigd door Jade. Tijdens haar gesprek met Eddy kwam ze er inderdaad achter dat hij niet ging stelen maar enkel een foto moest nemen van de schilderijen. Net voor hij werd vermoord had de professor de locatie van de Shamrock, het Ierse nationale symbool ontdekt. In de documenten vinden ze alleen een schets terug maar niemand weet wat dat juist wil zeggen.

De volgende dag gaan Clifton en Jade samen op onderzoek in de buurt en al snel wordt duidelijk dat ze worden gevolgd door dezelfde auto als waaruit op Brian werd geschoten. Ze stellen zich op in een hinderlaag om de confrontatie met hun achtervolgers aan te gaan. De inzittenden zijn een Amerikaan en Polly, de huishoudster van O'Sullivan. Beiden werken ze voor een belangrijke kunstverzamelaar die de Shamrock tegen iedere prijs wil in zijn bezit krijgen maar ze beweren niets te maken te hebben met de moord op de professor. Het net begint zich langzaam te sluiten en ze moeten enkel nog weten wat de schets van de professor wil aanduiden. De volgende ochtend gaat het duo verder met hun speurwerk en na enkele uren zoeken zijn ze aan de kliffen van Donegal waar nogal wat grotten te vinden zijn. Als bij toeval ontdekt Jade een schaduw langs de rotsen die wel heel erg lijkt op de schets. Het is een opening naar een grot. Ze dalen af en ontdekken er een eeuwenoude tombe, waarschijnlijk de rustplaats van het reliek maar voordat ze verder kunnen gaan worden ze aangesproken door Lawrence. Hij is gewapend met een pistool en heeft hen verrast. Jade en Clifton wisten immers dat hij de dader was. De buurvrouw had namelijk het motorgeluid van zijn Bentley herkent. Dezelfde Bentley Speed uit 1932 waarmee Lawrence vader reed toen hij nog les gaf aan de universiteit. Vader Lawrence zou decaan van de universiteit worden maar hij werd gepasseerd door Climsby die betere kwalificaties had. Verbitterd maakte de man een einde aan zijn leven en deze tragedie moest gewroken worden. De speurtocht naar de Shamrock was hiervoor een ideale gelegenheid. Hij papte aan met de dochter van Brian O'Maltey en bleef zo steeds op de hoogte van de laatste ontdekkingen. Nu heeft hij het reliek bijna te pakken maar zoals steeds zijn er in dit soort graven onzichtbare vallen opgesteld. Hij wordt buiten westen geslagen door een dichtklappende steen. Clifton gaat dieper de grot in en vindt zo een klein kistje dat de Shamrock moet bevatten. Hij is buiten zichzelf van geluk maar wanneer hij het kistje opheft davert de grot op haar grondvesten. De weg waarlangs ze gekomen zijn is volledig ingestort en ook de hal waarin ze staan dreigt in te storten. Jade ontdekt een trap en samen vluchten ze weg. Hun enige redding is om op het einde van de gang in zee te springen willen ze dit overleven. Clifton heeft het kistje nog steeds klemvast en na enkele minuten worden ze door een visserssloep uit het water gevist. Groot is hun verbazing wanneer ze zien dat de zuster van Climsby aan boord is. Samen met O'Maltey en O'Sullivan hadden ze het duo onopgemerkt gevolgd en terwijl de mannen zich bezig hielden met Lawrence kon zij zich over hun bekommeren. Zo is het reliek toch nog in goede handen terechtgekomen.