29. Acht uur in Berlijn

Titel in originele taal: Huit heures à Berlin
ISBN-nummer: 978-9067-37104-9
Eerste druk: December 2022
Uitgeverij: Blake & Mortimer
Tekenaar: Aubin Antoine
Scenarist: José-Louis Bocquet

In opdracht van de Russische culturele autoriteiten doet professor Olga Mandelstam en haar team onderzoek naar de antieke nederzetting Arkaim waaruit zou blijken dat er al een Slavische beschaving bestond, lang voor de de Latijnse. Ze wordt gestoord in het schrijven van een rapport wanneer haar assistent Sergej Lermontov haar komt melden dat de arbeiders tal van recent begraven lijken hebben blootgelegd. Olga is een oud studiegenote van Mortimer en vraagt hem om hulp bij de opgravingen. De professor aarzelt niet en reist onder een diplomatiek paspoort naar het Oeral gebergte waar hij de waarheid te zien krijgt. Zeven lichamen werden geborgen waarbij de huid secuur van het gezicht werd weggehaald. Is dit het werk van een seriemoordenaar? Wanneer de professor de lijken van naderbij onderzoekt vindt hij sporen van electro-chirurgische ingrepen. Mortimer heeft deze sporen reeds eerder gezien toen hij het werk van professor Septimus onderzocht. Septimus zijn onderzoek werd verdergezet door professor Julius Kranz maar ook diens werk werd door Mortimer weerlegd. De aanwezigheid van de lijken en het bewijs van de medische ingrepen doet Mortimer vermoeden dat er ergens in de buurt een kliniek moet zijn. Ze vragen aan Mikhail Bunin, de plaatselijke politiecommissaris of er zo'n kliniek in de nabijheid is maar de man is er zeer dubbelzinnig over. Olga en Mortimer gaan dan maar zelf op onderzoek in de regio en een gesprek met de plaatselijke bevolking levert een spoor op. Een oude dronkaard zegt dat er in de bergen een sanatorium is dat voor bezoekers afgesloten is. Philip en Olga aarzelen niet en via een steil bospad komen ze aan een hekwerk dat doet vermoeden dat er achter de tralies nog steeds activiteit is.
De professor kan het niet laten en kruipt over het hek. Hij laat Olga achter en mocht hij niet terug komen kan zij hulp inroepen. Via een bergpad wandelt hij verder de berg op tot hij plots een indrukwekkend gebouw ziet opduiken. Met zijn verrekijker onderzoekt hij de nabijheidcmaar zijn speurwerk is van korte duur want zijn aanwezigheid wordt ontdekt door enkele soldaten die hem meenemen naar het sanatorium. Daar wachtchem de verrassing van zijn leven wanneer hij oog in oog staat met niemand minder dan zijn aartsvijand Olrik.

Ondertussen is Blake aangekomen in het Zwitserse Genève waar hij samen met de kopstukken van de belangrijkste westerse veiligheidsdienstencde operatie "prins" bespreken. Deze operatie wordt onder leiding van de Amerikaanse Generaal Carver uitgevoerd omdat het betrekking heeft met het bezoek van de Amerikaanse president Kennedy aan het Duitse Berlijn. Na afloop van decvergadering neemt de Duitse gedelegeerde Blake in vertrouwen omdat hij Carver niet vertrouwd. Zijn belangrijkste agent in Oost-Berlijn heeft het leven gelaten tijdens zijn vlucht naar het Westen. De man zou nooit zo'n risico's nemen als het niet belangrijk was. Zijn laatste woorden waren "doppelgänger" of "dubbelganger". Ze rijden samen naar Blakes hotel maar eer de man meer kan vertellen duikt er een wagen naast hen op van waaruit het vuur wordt geopend. Als bij een wonder blijft de Kapitein ongedeerd maar zijn collega is op slag dood. Blake is ervan overtuigd dat de dood van de agent en de voorbereiding van operatie Prins met elkaar te maken hebben en gaat met valse papieren op onderzoek in Oost-Berlijn.
Hij neemt contact op met Richard Mendoza, een van hun agenten die hem vertelt dat er nog meerdere agenten onder de radar blijven momenteel. Eén zo'n agent is Tibor Kertesz die Blake kost wat kost wil spreken. Samen gaan ze op zoek naar de man en via via komen ze op zijn spoor. Hij zit verscholen op zo'n 80 kilometer van Berlijn maar wanneer ze 's avonds aankomen zijn ze te laat. De geheime politie is ook achter zijn locatie gekomen en schieten de man neer. Gelukkig kon hij wel nog een aanwijzing nalaten voor zijn getrouwen. Hegelstrasse 24.

In de Oeral heeft professor Mortimer af te rekenen met een gekke professor die zijn krankzinnige theorieën aan Mortimer wil bewijzen door hem als proefkonijn te onderwerpen. Philip wordt onderworpen aan vreselijke hersenspoelingen en psychische ingrepen die het meest agressieve in hem bovenhalen. Hij staat op de rand van krankzinnigheid wanneer Kranz en Olrik worden weggeroepen voor wat ze project Doppelgänger noemen. Mortimer ziet het als een kans om te ontsnappen. Het is nu of nooit. Hij kan tot buiten de muren van het sanatorium komen maar wordt dan door een wachtpost opgemerkt. De woede die hem werd opgelegd door Kranz krijgt de bovenhand en kan de man neerslaan. Hij staat op het punt om de soldaat de vermoorden wanneer plots Olga en Commissaris Bunin langs hem staan. Olga had eindelijk hulp ingeroepen en kwam terug met Bunin om hem te zoeken. Samen gaan ze terug naar het kamp waar de professor van een lange nachtrust kan genieten. Als hij 's ochtends wakker wordt is hij terug helemaal de oude. Bunin heeft zijn contacten aangesproken en is zo te weten gekomen dat de helikopter van Olrik en Kranz is geland op de Tegel luchthaven in Oost-Berlijn. Mortimer zal dus naar Berlijn moeten wil hij de waarheid achter de vreselijke experimenten doorgronden.

Kapitein Blake is ondertussen kunnen inbreken in Hegelstrasse 24. Hij doorzoekt het huis en komt in een kamer waar Kranz over een gemaskerde man staat gebogen. Voor hij kan vatten wat er aan de hand is wordt er echter een pistool in zijn rug gedrukt. Het is het pistool van Olrik die eveneens in het huis was. Kranz gebiedt Olrik om Blake neer te schieten maar de meesterspion heeft andere ideeën. Omdat Kranz te veel weet van operatie Doppelgänger schiet Olrik hem neer. Hij slaat Blake tegen de grond in de hoop de de buren het schot gehoord hebben en de politie zullen bellen. Blake zal zo de schuld krijgen voor de moord op de geleerde. Hij weet echter niet dat het schot ook werd gehoord door Mendoza die buiten de wacht hield. Hij wil naar binnen stormen maar wordt tegengehouden door Mortimer die ook in Berlijn is aangekomen en hun van in de schaduw in de gaten hield. Ze zien de gemaskerde en Olrik naar buiten rijden en besluiten samen om hun vriend te gaan zoeken. Ze vinden hem bewusteloos op de grond en dragen hem naar buiten vooraleer de politie arriveert. Ze weten nu alvast zeker dat operatie Doppelgänger en operatie Prins met elkaar in verband staan. Ze zijn er zeker van dat men de president van Amerika wil ontvoeren en laten vervangen door een dubbelganger.

Ze moeten dus zo snel mogelijk naar West-Berlijn om de veiligheidsdiensten te waarschuwen betreffende hun ontdekking. Ze zijn echter te laat want de president heeft ondertussen zijn redevoering al gedaan en is terug onderweg naar Airforce One. Niemand weet echter dat de echte president onderweg is naar Schönefeld onder bewaking van Olrik terwijl de dubbelganger onderweg naar het Amerikaanse vliegtuig is. Onze drie helden haasten zich naar Schönefeld om de president te redden uit de klauwen van Olrik en slagen er met heel veel moeite in. Ze racen terug naar Berlijn om hun ontdekking te melden maar ze mogen natuurlijk de dubbelganger zijn gezicht niet tonen. Er zou immers paniek uitbreken. Maar zonder hun reisgezel kenbaar te maken zal het moeilijk zijn om aan boord van het zwaarbewapende vliegtuig te komen.

Opgemerkt:

  • Ook in dit verhaal treffen we een cameo aan van de meester van de spanning Alfred Hichcock. Hij wordt gezien als een van de beste filmregisseurs ooit.
  • Op de filmset die Blake bezoek wordt een film gedraaid die wel erg doet denken aan Face/Off, een film uit 1997 met in de hoofdrollen John Travolta en Nicolas Cage.