1. Het geheim van de zwaardvis #1

Titel in originele taal: Le secret de l'Espadon #1
ISBN-nummer: 9067-37001-0
Eerste druk: 1950
Uitgeverij: Dargaud Uitgeverij
Tekenaar: Edgar P. Jacobs
Scenarist: Edgar P. Jacobs

De wereld staat aan de rand van een nieuwe mondiale oorlog. Diep in het Mongoolse rijk heeft Keiser Basam-Damdu zijn zinnen gezet op de verovering van de rest van de wereld. De oorlog wordt voorbereid door de Keizer zijn rechterhand, de sluwe en meedogenloze Kolonel Olrik. De aanval wordt ingezet op het westen maar het is van vitaal belang dat de Engelse geheime basis Scaw-Fell zonder slag of stoot en zeker onbeschadigd wordt ingenomen. Het is op deze basis dat we kennismaken met de helden van dit verhaal. De eigenwijze professor Mortimer en zijn vriend Francis Blake, Kapitein bij de Britse inlichtigendienst MI5.

Blake en Mortimer zijn zich bewust van de gevaren die dreigen voor de wereld en als ze via hun spion kapitein Hasso, het bericht krijgen dat de aanval werd ingezet kunnen ze de basis vernietigen en zelf met een speciaal vliegtuig ontsnappen naar een geheime bestemming. Olrik is groen van woede als hij Scaw-Fell in lichterlaaie aantreft en zet de achtervolging in op de vluchtende Britten. Het duurt niet lang of de Mongolen hebben de "golden rocket" in het vizier en het toestel krijgt de volle laag. De inzittenden kunnen zich nog redden met hun parachutes terwijl de kogels hen rond de oren vliegen. Nu ze aan de Mongoolse vliegtuigen zijn kunnen ontsnappen staan ze nog niet veel verder. Ze bevinden zich immers alleen in de Iraanse woestijn op meer dan 75 mijl van hun nieuwe geheime basis.

Samen met Jim, een andere overlevende, trekken ze verder door de woestijn maar ze worden opgepakt door een overgelopen Iraanse majoor. Het drietal wordt gevangengenomen en opgesloten in fort Keru. Hun signalement wordt doorgeseind en die nacht zullen de mannen opgehaald worden. Ze kunnen ontsnappen maar hun vriend Jim laat het leven bij deze poging. Ze vluchten in een vrachtwagen en tijdens hun lange tocht naar basis B.32 stoten ze op Sergeant Ahmed Nasir van het Makran Levy Corps. Hij kan hen net op tijd verwittigen dat Olrik een beetje verder een hinderlaag heeft opgezet. Omdat ze door de hinderlaag niet bij hun vliegtuig kunnen komen besluit het drietal om de rode vleugel, het toestel van Olrik te kapen. Als ze in de lucht zitten worden ze natuurlijk voor Mongolen aanzien en boven de woestijn worden ze door partizanen neergeschoten. Ze kunnen ongedeerd het toestel aan de grond zetten en samen met de partizanen reizen ze naar de stad Turbat waar ze dan paarden kunnen krijgen om hun reis verder te zetten. Maar ook in Trubat zitten spionnen en hun aanwezigheid wordt gemeld aan de mongolen die nog dezelfde nacht de verplijfplaats van de mannen binnenvallen.