1. Vlinder neemt de vlucht

Titel in originele taal: Libellule s'évade
ISBN-nummer: 90-314-0138-2
Eerste druk: 1958
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Maurice Tillieux
Scenarist: Maurice Tillieux

Dit eerste verhaal van Guus Slim begint wanneer Inspecteur Spek een oude bekende uit de gevangenis haalt. Toon Paap, beter gekend als Vlinder zit er een straf uit van acht jaar voor juwelendiefstal. Hij wil Vlinder nogmaals ondervragen over de diefstal maar tijdens de taxirit gaat het mis. De chauffeur veinst een panne en als Spek uitstapt om te duwen gaat de taxi er vandoor. Vlinder weet niet wat er gebeurd maar al snel heeft hij door dat iemand hem laat ontsnappen. Die iemand is niemand minder dan Guus Slim. Slim is een beginnend detective en wil zijn bureau wat meer naambekendheid geven door een grote zaak op te lossen. Er komen immers grote hoeveelheden Popaïene het land in en hij heeft iemand met connecties en handigheden nodig om de zaak te bewerken. Daar had hij dus Vlinder voor nodig.

Vlinders specialiteit is het openen van sloten. Guus wil de drugssmokkel klein krijgen door de boekhouding van de gangsters te stelen. Samen met zijn secretaresse Kersensteeltje houden ze al enkele maanden Nello Malaparte in het oog. Sinds hij terug in het land is steeg gelijktijdig de hoeveelheid ingevoerde drugs. Als hij gaat lunchen doorzoeken ze zijn kamer en vinder er een reispas voor Italië en een ticket voor de "Volturno". De gangster is dus van plan om terug naar Italië te gaan en Vlinder en Guus Slim zullen hem volgen aan boord van het schip.

Zij zijn echter niet de enige die het verband hebben gelegd tussen Malaparte en Italië. Omdat Inspecteur Spek blijkbaar Italiaans spreekt krijgt ook hij de opdracht om Malaparte te schaduwen aan boord van de S.S. Volturno. Guus kan natuurlijk niet hebben dat hij hun voor de voeten gaat lopen en samen met Vlinder zorgen ze ervoor dat hij als een verstekeling wordt beschouwd door zijn papieren te stelen. Met Spek uit de weg volgen ze de Italiaan tot in Genua en blijven hem schaduwen tot hij 's nachts een bezoekje brengt aan een verlaten afgelegen rafinaderij waar hij blijkbaar zijn kompanen ontmoet om een nieuwe lading drugs op te halen. Terwijl hij in gesprek is met zijn maten ontdekt Guus Slim dat de drugs via Diplomatieke post het land wordt ingesmokkeld. Nu moeten ze enkel nog uitvissen wie de kisten in België in ontvangst neemt. Helaas maakt Vlinder lawaai waardoor de poppen aan het dansen gaan en Guus wordt overmeesterd zonder dat ze Vlinder opmerken. Ze knevelen Guus en plaatsen hem in een wagen die ze over een klif in zee duwen. Hij kan uit eigen kracht uit de auto ontsnappen en Vlinder kan hem ongemerkt op het droge krijgen. Nu is het aan Kersesteeltje om hen uit de puree te helpen. Maar dat is voor het volgende verhaal.