2. Bestemming New York

Titel in originele taal: Destination New York
ISBN-nummer: 9030-32529-1
Eerste druk: 1951
Uitgeverij: Uitgeverij Casterman
Tekenaar: Hergé
Scenarist: Hergé

Nadat Jo en Suus de Stratokruiser hebben gered van de bommen (lees het vorige album) hebben ze nog net het toestel aan de grond kunnen zetten op het strand van een eiland. Zonder benzine kunnen ze niet terug opstijgen maar de voorzienigheid helpt hen een handje. Die nacht breekt er storm op zee los en waarschijnlijk werd er een schip gezonken met benzinevaten aan boord deze vaten spoelen aan op het strand waar Jo, Suus en hun aapje Jokko gestrand zijn. Met een thermosfles hevelen ze de benzine over naar het vliegtuig en tegen de avond stijgen ze terug op in de richting van het Noorden.

Vader Legrand is zeer ongerust maar weet dat zijn kinderen nog in leven zijn wanneer een schip de Stratokruiser heeft opgemerkt. Zijn opluchting maakt echter snel plaats voor angst als hij beseft dat de jonge snaken op weg zijn naar de Noordpool. Ook Jo beseft dat ze te ver zijn doorgevlogen en ook nu weer dwingt een gebrek aan benzine hen ertoe om te landen. De oppervlakte aan de Noordpool staat echter vol met scheuren en ijsrotsen en landen is niet makkelijk. Ze hebben helaas geen keuze en Jo zet de landing in. De landing is hobbelig maar wanneer het landingsgestel in een scheur terechtkomt boort de neus zich in de grond. Al snel wordt duidelijk dat de schroef is verbogen en het landingsgestel gebroken is. Zonder hulp zullen ze omkomen van de koude. Ze verlaten het toestel om naar hulp te zoeken maar het klimaat aan de Noordpool is onvoorspelbaar en al snel zitten ze in een krachtige sneeuwstorm. In dit weer zijn ze ten dode opgeschreven maar gelukkig worden ze net op tijd gevonden door Irioek, een eskimo. De volgende ochtend zijn de twee kinderen alweer kerngezond en vertellen ze hun redder wat er aan de hand is. Terwijl ze hun verhaal doen, doet Jokko wat hij het beste doet. Namelijk de aap uithangen. Hij glijdt echter uit en komt op een ijsschots terecht die onmiddellijk afdrijft. Jo en Suus hebben niets gezien en wanneer ze hun aapje roepen komt hij niet naar hun toe. Ze moeten echter vertrekken naar een andere nederzetting omdat daar een radio is en het weer dreigt ook weer slechter te worden. Het besef slaat toe dat ze Jokko nooit meer zullen terugzien.

Ook Jokko heeft heel veel geluk. De ijsberg waarop hij zit wordt aangevaren door een schip en door de hevige klap wordt hij aan boord geslingerd. De kapitein van het schip beseft dat het aapje op de ijsschots moet gezeten hebben maar weet niet hoe het dier er in godsnaam is verzeild geraakt. Jokko beseft niet wat er aan de hand is en zet het op een lopen. Hij is dan ook zeer gelukkig wanneer hij ziet dat er aan boord enkele kinderen zijn die vrienden zijn met Jo en Suus. Onmiddellijk melden ze hun verhaal aan de kapitein die de autoriteiten meteen inlicht. Vader Legrand is dan ook opgelucht dat er terug een sprankeltje hoop is om zijn kinderen terug te vinden. Als Jo en Suus de nederzetting van Professor Nielsen bereiken kunnen ze eindelijk via de radio in verbinding komen met hun vader. Ze leggen uit wat er aan de hand is en zijn blij te vernemen dat ook hun aapje veilig is. Legrad zal een vliegtuig van de S.A.F.C.A. met onderdelen sturen zodat de Stratokruiser kan hersteld worden in de hoop dat de termijn waarop de afstand Parijs - New York moet afgelegd worden niet verstreken zal zijn.

De redding van Jo en Suus is wereldnieuws en hun avontuur staat in iedere krant en wordt op ieder radiostation uitgezonden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ook de valse piloot Werner op de hoogte is. Hij wil nog steeds verhinderen dat de vlucht tot een goed einde wordt gebracht en gaat Varèse, een monteur van het S.A.F.C.A. opzoeken. De man wordt gechanteerd en krijgt de opdracht het vliegtuig met de wisselstukken te saboteren. Het vliegtuig met aan boord Ingenieur Legrand zal post K.R. 2 niet bereiken. Iedereen vreest het ergste maar professor Nielsen heeft ook een vliegtuig voor zijn studievluchten. Hij stelt de kinderen voor om de Stratokruiser te gaan zoeken en om hem zelf proberen te herstellen. Misschien vinden ze ondertussen het toestel van hun vader. Ze vinden het toestel snel terug en de professor organiseert een expeditie met de Eskimo's om met hondensledes onderdelen naar het gecrashte toestel te brengen. De volgende dag hebben de Eskimo's het toestel al evenwijdig kunnen trekken zodat de herstellingen aan het onderstel van start kunnen gaan. Deskundig worden de nodige herstellingen uitgevoerd en ook de schroef wordt vervangen. Na een dag werk wordt de Stratokruiser terug volgetankt en kunnen Jo en Suus hun reis naar Frankrijk terug inzetten. Deze keer houdt Jo het kompas goed in de gaten en na enkele uren kan hij onder grote belangstelling het toestel neerzetten of het Franse strand.

De kinderen bellen snel naar huis om het goede nieuws te vertellen en horen dat ook hun vader werd gered. Hun vader vertrekt onmiddellijk naar de kust maar de avond is reeds gevallen wanneer hij verenigd wordt met zijn kinderen. Niets te vroeg want als ze op het strand aankomen ze zien nog net hoe Werner en zijn handlanger de gendarmes hebben neergeslagen om het toestel in brand te kunnen steken. Terwijl het toestel in lichterlaaie staat en dreigt te ontploffen klimt Legrand in de cockpit, start de motor en rijdt het toestel in zee waar de golven de brand snel blussen. Het toestel is gered en niets staat de raid nog in de weg. De dag dat de raid naar New York moet vliegen loopt het weer mis. Legrand en zijn piloot krijgen een zwaar verdovingsmiddel toegediend en zullen voor dagen slapen. De dagen tikken voorbij en de deadline om de raid uit te voeren komt dichterbij. Jo en Suus besluiten dan maar om buiten ieders weten om zelf het toestel naar New York te vliegen. Werner, de die start nog wou verhinderen ziet het toestel opstijgen en mist daardoor een bocht. Hij wordt naar het ziekenhuis gebracht waar hij aan zijn laatste uren bezig is. Hij verklaart aan mevrouw Legrand dat hij veel geld had gekregen van Fred en William Stockrise, de neven van wijlen mijnheer Pump. Als de raid op New York zou falen zouden zij de 10 miljoen dollar uit het testament erven. Mevrouw Legrand licht de politie in en William, die nog steeds in Parijs is wordt aangehouden en legt volledige bekentenissen af. Fred is echter reeds in New York en is getuige hoe de Stratokruiser de afstand Parijs - New York in minder dan 6 uur heeft afgelegd. Jo en Suus worden als helden onthaald en Fred beseft dat hij zijn deel van de erfenis kwijt is. Hij bedenkt echter nog een laatste plan. Hij maakt een brief waarin staat dat Jo en Suus bedrog hebben gepleegd en laat hen het document ondertekenen tijdens een signeersessie. Daarna geeft hij het getekende document aan een journalist die het bedrog openbaar maakt. Gelukkig kan Parijs bevestigen dat de kinderen wel degelijk zijn opgestegen in Frankrijk en de journalist geeft de naam van Fred Stockrise vrij waardoor ook deze man door de politie in de boeien wordt geslagen.