1. Het testament van Mr. Pump

Titel in originele taal: Le testament de M. Pump
ISBN-nummer: 9030-32523-2
Eerste druk: 1951
Uitgeverij: Uitgeverij Casterman
Tekenaar: Hergé
Scenarist: Hergé

In Amerika komt de miljardair John Archibald Pump om het leven bij een auto ongeval. Mijnheer Pump was verzot op alles wat met snelheid te maken had en laat een bedrag na van 10 miljoen dollar aan iedereen die erin slaagt om een vliegtuig te bouwen dat zonder tussenlanding en met een gemiddelde snelheid van 1.000 km/u de afstand tussen New York en Parijs weet te overbruggen. Lukt dat niet binnen het jaar dan zal zijn fortuin wordt geërfd door zijn neven William en Fred Stockrise.

In Frankrijk heeft het bedrijf S.A.F.C.A. opdracht gegeven aan Legrand, haar beste ingenieur om zo'n toestel te bouwen. Legrand is de vader van Jo en Suus en ze krijgen een verontrustend telefoontje wanneer op een avond hun vader eveneens in een auto ongeval betrokken is. Gelukkig zonder veel erg maar uit onderzoek blijkt wel dat de auto gesaboteerd werd.

Het verhaal krijgt een dramatische wending wanneer tijdens een testvlucht een S.A.F.C.A. toestel neerstort. De piloot kan zich redden met de parachute maar tijdens het onderzoek vindt de politie een bezwarend papiertje in de loods waarbij beweerd wordt dat Legrand geld zou ontvangen in ruil voor de sabotage van het vliegtuig. Hij wordt onmiddellijk gearresteerd maar dan vangt Jo een telefoongesprek op waaruit blijkt dat zijn vader onschuldig is. Samen met de piloot van het neergestorte vliegtuig gaan hij kijken maar de vogel blijkt gevlogen te zijn. Dan wanneer Jo de politie wil op de hoogte brengen klinkt er een schot waarbij Jo wordt neergeschoten. Gelukkig is het maar een schrampschot.

Later in het hospitaal doet hij zijn verhaal aan Suus die de Werner, de piloot, verdenkt. Als de man Jo komt bezoeken in het hospitaal volgt ze hem maar ze wordt opgemerkt en ontvoerd. Gelukkig kan het meisje haarzelf bevrijden en naar de authoriteiten gaan. Als ze haar verhaal vertelt aan de politie duurt het niet lang vooraleer de piloot en zijn handlanger worden gearresteerd. Ze bekennen de sabotage op het vliegtuig waardoor de onschuld van Jo en Suus vader wordt bewezen. Helaas worden Werner en zijn kompaan alvorens ze de reden van de sabotage kunnen opbiechten door andere gangsters uit de handen van de politie bevrijdt.

Legrand kan nu eindelijk zijn werk aan het vliegtuig verderzetten maar door de ontsnapping van zijn belagers moet hij wel op zijn tellen passen. De bouw van het vliegtuig vordert goed en al snel kan de eerste testvlucht gemaakt worden. Terwijl ze aan de vlucht door de stratosfeer bezig zijn ontvangt de directeur van de S.A.F.C.A. een bericht dat stelt dat de Stratokruiser werd gesaboteerd. Helaas komt het bericht te laat. Tijdens de vlucht komt een venster los en Legrand en zijn piloot dreigen te stikken maar dankzij de vertegenwoordigheid van geest van de piloot kon een drama vermeden worden. Niets staat de intercontinentale vlucht en de prijs van 10 miljoen dollar nog in de weg. Althans dat denkt men want tijdens de doopceremonie merkt Jo één van de gangsters op. Hij volgt en naar hun schuilhol waar hij hoort hoe Werner de loods van de stratokruiser zal bombarderen. Het is al donker geworden en dus heeft Jo geen tijd te verliezen om de luchthaven te verwittigen. Er is echter nergens een telefoon te bespeuren en dus moet hij zelf zo snel mogelijk terugkeren naar de luchthaven. Met eerst een paard en later een fiets komt hij aan bij het vliegveld op het moment dat de eerste bom wordt gedropt. De loods wordt gemist en samen met Suus besluit het het toestel te redden door het uit de loods te rijden net op het moment dat de tweede bom inslaat. Het vliegtuig maakt snel veel snelheid en als er een muur voor hen opduikt heeft Jo geen keuze meer en trekt de stuurknuppel naar zich toe waardoor de stratokruiser opstijgt. Landen bij nacht is onmogelijk en dus besluit Jo om in de lucht te blijven maar als de zon opkomt hangen ze al boven zee met een benzinemeter die bijna nul aangeeft. Met een sputterende motor kunnen ze nog net een klein onbewoond eiland bereiken waar Jo het toestel veilig op het strand kan neerzetten. Maar hoe moet het nu verder?