35. Operatie diepvries

Titel in originele taal: Operatie diepvries
ISBN-nummer: 90-6304-125-X
Eerste druk: 1979
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
Tekenaar: Pom
Scenarist: Pom

Susan, Piet en Bert krijgen van Alfredo Tranquila, president van San Doremi een uitnodiging om een tijdje te komen logeren. Een weekje in de zon wordt natuurlijk niet afgeslagen en enkele dagen later landen ze op de luchthaven van Mantequilla. Groot is dan ook hun verrassing wanneer de temperatuur eerder tegen het vriespunt ligt. Ze begrijpen er niets van en wanneer ze in het paleis aankomen heeft ook de president geen enkele verklaring voor de plotse daling van de temperatuur. Wanneer het tot overmaat van ramp begint te sneeuwen slaat er paniek toe bij de bevolking. Het is pas wanneer President Tranquilla vertelt dat Generaal Carne de Cordero, heerster van het buurland Bombilla met een ruimtevaart progamma is begonnen en onlangs een nieuwe weersatteliet heeft gelanceerd gaat er bij Bert een lampje branden. Hij stuurt snel een telegram naar Professor Kumulus met de vraag om zo snel mogelijk naar San Doremi te komen.

Na enkele testen van Kumulus wordt meteen duidelijk dat het brandpunt van de satteliet pal boven San Doremi hangt. Kumulus kan maar één ding concluderen. De satteliet voorkomt dat de zonnestralen San Doremi kunnen bereiken waardoor het kouder en kouder wordt. Het is zeker dat Carne de Cordero op deze manier zijn buurland wil platleggen en het dan zonder slag of stoot kan annexeren. Onze vrienden kunnen niet anders dan hun vriend Alfredo helpen. Ze besluiten om af te reizen naar Bombilla om de zendinstallatie van de satelliet te vernietigen. De volgende dag nemen ze de trein naar Bombilla waar ze Amable Pampoloni ontmoeten, een oude vriend van President Tranquila. Ze nemen hun intrek in zijn theater van waaruit ze zullen opereren om de zendinstallatie te vernietigen. Ze nemen de rest van de dag om de omgeving te verkennen en nog die avond proberen ze hun plan in werking te zetten. Samen met Diego Membrillo, een vertrouwensman van Senor Pampoloni trekken ze met explosieven naar de kazerne waar ze de radarinstalatie moeten vernietigen. Helaas worden ze door de geheime politie ontdekt en moeten ze het hazepad kiezen. Hoewel Piet kan ontkomen wordt Bert gevat en gevangen genomen. Piet heeft geen keuze en keert nog diezelfde nacht terug met Suzan om hun vriend uit de handen van de militairen te halen. Ze slagen in hun opzet maar hun plan om de zendmodule te vernietigen is niet meer uit te voeren en ze moeten zo snel mogelijk terug naar San Doremi. Via de bergen proberen ze het land te verlaten maar Carne de Cordero heeft kosten noch moeite bespaard om ze te vinden en het duurt dan ook niet lang voordat ze een patrouille tegen het lijf lopen en opgepakt worden. Terwijl Pampoloni onderduikt worden Bert, Piet en Suzan bij de generaal gebracht waar ze voor het eerst kennis maken met Professor Astuto die de sateliet heeft uitgevonden. Ze worden opgesloten en kunnen alleen maar hopen dat Pampoloni hen kan redden.

De oude man heeft gelukkig San Doremi kunnen bereiken en kan de president en Kumulus op de hoogte brengen van de laatste stand van zaken. Gelukkig heeft professor Kumulus niet stil gezeten en heeft hij een plan bedacht waardoor hij de sateliet tegen Bombilla kan gebruiken en enkele dagen later dwarrelen ook de eerste sneeuwvlokjes neer in de hoofdstad van Bombilla waar paniek uitbreekt onder de bevolking. Diego profiteert van de paniek om een opstand tegen de generaal op te zetten en rukt samen met enkele getrouwen op naar het paleis van de Generaal om deze uit het land te verjagen. In de kelders van het paleis vinden ze onze vrienden die terstond worden vrijgelaten. Nu de terreur voorbij is kan de satteliet stil gelegd worden waardoor de zon weer kan schijnen over beide landen.