1. De ontvoering
2. Het raadsel van Porquerolles
3. Rik Ringers in een doolhof
4. De schaduw van Kameleon
5. Valstrik voor Rik Ringers
6. Gangsters op de France
7. Dreiging op het witte scherm
8. Oog in oog met de Slang
9. Alias Rik Ringers
10. De 5 onzichtbaren
11. Spoken in de nacht
12. De gezellen van de Duivel
13. Nachtmerrie voor Rik Ringers
14. Duel met de beul
15. Het monster van Zwartlo
16. Requiem voor een idool
17. Grafschrift voor Rik Ringers
18. Onderzoek in het verleden
19. Het teken van de angst
20. De man die ongeluk bracht
21. Buitenaardse wezens vallen aan
22. Het boze drietal
23. De lijn des doods
24. Het rode spoor
25. De klauwen van de onbekende
26. De vijand door de eeuwen heen
27. Het mes op de keel
28. Hallali voor Rik Ringers
29. Operatie 100 miljard
30. De geest van de alchemist
31. K.O. in 9 rounds
32. De zwarte rechtbank
33. Het schandaal Rik Ringers
34. De nacht der vampiers
35. De zwarte dood
36. De bloedige pijl
37. De vloek van de voodoo
38. Strijd tegen de misdaad
39. Verdwenen in de hel
40. De dodende dubbelganger
41. Het huis van de wraak
42. Dodenlijst
43. De boodschappers van
de dood

44. Rik Ringers tegen Sherlock
45. De Attiladriehoek
46. De getuigen van Satan
47. De duivelse tweeling
48. Het geheim van Agatha
49. De scherprechter uit
het rijk der duisternis

50. De misdaad van het jaar 2000
51. Het beest van de apocalyps
52. De meester-illusionist
53. Dodelijke improvisatie
54. Het masker van de angst
55. Wie is er bang voor Hitchcock?
56. Eén miljoen belastingsvrij
57. Het uur van de ontvoering
58. Zijn jonge jaren
59. De hand des doods
60. Misdaad op internet
61. Aan de galg
62. De stripmoorden
63. De impopulaire heks
64. Het contract van de eeuw
65. Paniek op het web
66. Penthouse Story
67. Het vervloekte getal
68. De misdaadverzamelaar
69. De man van ijs
70. Dodelijke stilte
71. De laatste keizerin
72. De schat van de Marollen
73. Moord in het theater
74. Dodelijke puzzel
75. Code voor het hiernamaals
76. Het laatste duel
77. Hier 77!
78. De jacht op de gouden Griffioen

1. De ontvoering

Titel in originele taal: Tranquenard au Havre
ISBN-nummer: 9064-21153-1
Eerste druk: 1963
Uitgeverij: Uitgeverij Le Lombard
Tekenaar: Tibet
Scenarist: André-Paul Duchâteau

Wie is Kameleon?
Dit eerste verhaal van Rik Ringers begint wanneer er ingebroken wordt in het appartement van commissaris Baardemakers. Een geheim dossier werd uit de kluis gestolen maar bij de inbraak liet de boef een vingerafdruk achter. De afdruk verwijst naar Otto Nader, een beruchte kluiskraker die net uit de gevangenis werd ontslagen. Helaas voor Baardemakers heeft Nader een alibi waardoor het lijkt alsof iemand de inbraak in zijn schoenen wil schuiven. De commissaris wordt door Rik op het diner uitgenodigd als ze een telefoontje krijgen van een inbraak bij een bontwinkel. De inbreker kan ontkomen maar ze vinden een sigaar die verwijst naar Jo-de-Bumper, een ander onderwereldfiguur waarmee de commissaris in het verleden reeds mee te maken kreeg. Ze sporen de man op maar wanneer hij verklaart in de gevangenis te zitten op het ogenblik van de feiten heeft ook hij een ijzersterk alibi. Ze keren terug naar kantoor en als ze binnenkomen ligt het gestolen dossier op het bureau van de commissaris, samen met een brief. De brief, getekend door "De Kameleon", verklaart dat alle geheimen in het dossier werden overgemaakt aan de onderwereld en de pers. De commissaris in woedend maar bedaart wanneer Rik weet wie de Kameleon is. Volgens Rik spelen Nader en Jo-de-Bumper onder één hoedje om zo de verdenking op elkaar de leggen. Met hun alibi's zouden ze dan vrijuit gaan.

Omdat Baardemakers van te dichtbij bij het onderzoek is betrokken wordt hij verplicht om enkele dagen vakantie te nemen en Rik brengt zijn vriend naar zijn vakantiewoning om dan het onderzoek verder te zetten. Rik vraagt aan inspecteur Muller om hulp en tijdens hun gesprek onthult Rik dat hij denkt dat de dader een politieman is. Muller vertrekt dan naar het bureau om zijn deel van het onderzoek verder te zetten. Ze vinden een nieuwe verdachte: Peter-de-Vulkaan. Helaas is Peter enkele jaren geleden overleden en kan dus niet de dader zijn. Maar wat is dan de link tussen Peter-de-Vulkaan en de Kameleon. Als Rik denkt de oplossing gevonden te hebben belt hij onmiddellijk naar Baardemakers maar wanneer deze niet opneemt vreest Rik het ergste. Samen met Muller snellen ze naar Chevreuse alwaar het vakantiehuisje van de commissaris gelegen is. Als ze aankomen staat het huis in brand en als Rik het huis in rent vindt hij een geketende commissaris. Als ze naar buiten komen identificeert de commissaris zijn adjunct Muller als de Kameleon. Gelukkig was Rik daar ook al achter gekomen. Hij had immers ontdekt dat Muller de aangenomen zoon was van Peter-de-Vulkaan en tijdens een tankbeurt had hij de kogels uit Mullers revolver kunnen halen. Zijn eigen pistool is echter wel geladen waardoor ze de Kameleon kunnen arresteren.

De ontvoering?
Op een ochtend rijden er twee wagens in volle vaart door de stad en lappen alle verkeersregels aan hun laars. Wanneer Rik Ringers een kruispunt wil oprijden kan hij de tweede wagen niet meer ontwijken en volgt er een aanrijding. De chauffeur stelt zich voor als Paul Deruyter, een reder die in achtervolging was op de ontvoerders van zijn zoontje Frank. Hij kwam net thuis toen de ontvoerders toesloegen. Rik wil de man helpen en volgt hem naar zijn huis. Ze vinden er een geknevelde huishoudster als plots de telefoon rinkelt. Hij zijn de ontvoerders en ze eisen 200.000 dollar.

Omdat de man niet zoveel bezit doet hij beroep op zijn schoonbroer die onmiddellijk ter hulp snelt. Als Paul instructies krijgt om het geld af te leveren vraagt Rik om diens plaats in te nemen. Hij wil een zendertje plaatsen tussen de bankbiljetten om zo de gangsters te volgen. Bij het afleveren staan er twee mannen hem op te wachten. Ze slaan hem neer maar als Rik weer bij komt snelt hij naar de ontvanger in de auto en kan zo hun spoor volgen tot aan de haven. De man die Rik neersloeg blijft op wacht staan terwijl Tichels, de andere gangster het geld via een motorbootje naar de grote baas brengt die blijkbaar aan boord van een aangemeerd schip zit. Als Rik op de kade arriveert wordt hij onmiddellijk aangevallen door de bokser die hem eerder al neersloeg. Deze keer loopt het echter positief af voor Rik en kan hij de man op zijn beurt neerslaan en knevelen. Om niet op te vallen kiest Rik ervoor om tot aan het schip te zwemmen. Als hij aan boord klimt van het schip wordt hij door Tichels ontdekt maar Rik kan hem neerslaan en verder op zoek gaan naar de jonge knaap.
In één van de kajuiten vindt Rik zowel de jongen als het geld. Als hij wordt opgemerkt heeft hij geen andere keuze dan in het water te springen om zo een motorboot te bereiken. Ze vluchten met de ontvoerders op hun hielen. Eénmaal aan wal gaat de achtervolging gewoon verder maar Rik is ze te slim af waardoor ze de strijd staken.

Ondertussen zit Paul thuis ongerust te wachten op nieuws als er bij de lokale politie een tip binnenloopt over de ontvoering van een jongentje door een journalist. De ontvoerders leggen zo de verdenking bij Rik die nu de bevolking dit bericht ook via de radio verneemt hem achterna zit als grof wild. Rik denkt natuurlijk dat hij nog steeds wordt achtervolgd door de ontvoerders en wordt in het nauw gedreven. Gelukkig heeft de lokale politie ook een hogere autoriteit opgeroepen waardoor Baardemakers op het toneel verschijnt. Hoewel de commissaris Rik wil geloven moet hij naar de feiten kijken en arresteert hij zijn vriend om het geval verder uit te klaren. Als ze allemaal samen naar het huis van mijnheer Deruyter gaan om Frank terug te brengen schreeuwt Rik zijn onschuld uit maar er is niemand die hem geloofd omdat alles tegen hem pleit. Tot Rik beseft wie achter de ontvoering zit. Hij beschuldigd Trenkman, de schoonbroer van de reder omdat hij zo Deruyter uit het bedrijf wou werken zonder dat het hem een cent zou kosten en wanneer Frank zijn oom herkent als ontvoerder zit de man in het nauw en moet hij bekennen. Eind goed al goed.