12. Een beladen verleden

Titel in originele taal: Un passé encombrant
ISBN-nummer: 978-9463-94189-1
Eerste druk: December 2020
Uitgeverij: Daedalus
Tekenaar: Jean-Charles Kraehn
Scenarist: Jean-Charles Kraehn

Als CEO van het machtige GRH heeft Gil zijn zaakjes voor elkaar. Hij is multimiljardair geworden en heeft een relatie met de mooie Diana de Rochard-Haumont. Een relatie die velen benijden. Zo ook Philippe de Pontespan. Hij huurt een beeldschone dame in om Gil te verleiden en mee te nemen naar haar hotelkamer waar alles gefilmd zou worden. Gil is echter hondstrouw en heeft het spelletje snel door. Hij dreigt om naar de politie te stappen als het meisje de naam van haar opdrachtgever niet prijs geeft. Philippe is een neef van Diana's vriendin Jade.
Afrekenen met jaloerse vriendjes is makkelijk voor een man als Gil maar wanneer politiek om de hoek komt loeren is de inzet veel hoger. Gil is dan ook op z'n hoede wanneer hij uitgenodigd wordt door zijn oude vriend Hubert Darman. Hubert is op zoek naar fondsen om de presidentsverkiezing voor zijn partij te financieren. Gil heeft niets met politiek en weigert geld van GRH er aan te besteden. Hubert is woedend en laat Gil niet mis te verstaan weten dat hij zijn verleden zou oprakelen als hij niet met geld over de brug komt.

Als er op Gil wordt geschoten bij het verlaten van een fund-raiser weet hij dat er een prijs op zijn hoofd werd gezet. Maar door wie? de Pontespan of Darman. In ieder geval moet Gil terugdenken aan zijn jeugd. Hij trok veel op met Darman die er toen extreem racistische ideeën op nahield. Hoewel het gedachtengoed van Darman Gil niet interesseerde hield hij wel van een robbertje vechten. Gevechten waarin Larbi, een Marokkaanse activist het steevast moest ontgelden. De schutter is echter verdwenen en er rest hem enkel nog om klacht te gaan neerleggen bij de politie waar hij een plezierig weerzien heeft met zijn oude knappe vriendin Djida. Diana wil dat Gil met haar meegaat naar Los Angeles om wat uit te rusten maar daar voelt Gil niet veel voor. Hij gaat liever een trektocht doen met de rugzak doorheen het centraal massief. Maar eerst moet hij zijn dochtertje Sabine naar zijn moeder brengen om er enkele dagen te logeren gezien de afwezigheid van Diana.

In de bergen hoopt Gil om rust te vinden. Hij kan er ontsnappen aan de dagelijkse beslommeringen van een CEO en kan de aanslag op zijn leven vergeten. Wanneer hij terug naar huis rijdt krijgt hij een verontrustend telefoontje. Darman werd doodgeschoten door een sluitschutter en onderzoek van de kogels tonen aan dat ze uit hetzelfde wapen komen als waarmee op Gil werd geschoten. Gil spreekt af met Didja en besluit om zijn verleden aan haar te vertellen. Tijdens een van de gevechten tussen zijn groep en enkele links-anarchisten ging het er hevig aan toe. Ook hun aardsvijand Larbi was er en die deelde rake klappen uit aan Darman. Gil kwam tussenbeide en in het tumult viel Larbi van een reling waardoor deze verlamd raakte. Hij trok zich het lot van de jongen aan en belde de ambulance maar het was Darmans vader die het probleem uit de wereld hielp. Hij bood geld aan de familie van Larbi in de hoop dat ze hun mond hielden. Larbi eiste van zijn kant dat hij Gil en zijn vrienden nooit meer wou zien. Djida is geschokt door het donkere verleden van haar vriend maar moet zich op het onderzoek richtten. Zou Larbi na al die jaren op wraak uit zijn? Ze gaan op zoek naar de man om antwoorden te krijgen. Gil weet nog waar zijn ouders wonen en worden te woord gestaan door Amina, de zus van Larbi. Ze vertelt hun dat Larbi en zijn vader 15 jaar geleden omkwamen bij een verkeersongeval. Ze vertelt hem ook dat Gil niet de oorzaak was van de verlamming van haar broer. Ja hij had hem neergeslaan maar achter zijn rug was Darman teruggekeerd naar Larbi en sloeg hem met een honkbalknuppel hard in de rug. Het was die slag die haar broer in een rolstoel deed belanden. Hoewel Gil zich hierdoor niet echt beter voelde had Djida terug respect gekregen voor haar vriend wetende dat hij goed had gehandeld door de jongen niet aan zijn lot over te laten. Hun spoor is echter dood gelopen nu ze weten dat Larbi niet achter de aanslagen kan zitten.

Terwijl Djida en Gil over straat lopen krijgt Gil een SMS. Zijn dochter werd ontvoerd door een man in een oude bestelwagen. Ze gaan snel naar huis waar zijn moeder overstuurd zit te wenen. Wie zou hier achter kunnen zitten. Heeft het dan toch met zijn werk te maken? Maar dan herinnert Gil zich dat er in hun bende nog een jongen zat. Hij probeerde zijn domheid de verstoppen door beroemde schrijvers te citeren, net zoals in de SMS die hij had gekregen. Hij heette Félix Poivron. Vroeger gingen ze vaak naar de boerderij van zijn grootvader. Die grootvader had een bunker gebouwd onder zijn boerderij omdat hij dacht dat hij zich moest beschermen tegen een nakende oorlog met andere culturen. De boerderij lag afgelegen en iedereen die er naar toe ging zag men van mijlen ver afkomen. Enkel via een pad dat men te paard kon bewandelen zou enige beschutting bieden. Al snel zouden ze de boerderij in het vizier krijgen. Djida zou aanbellen om water voor haar paard te vragen en ondertussen kon Gil op zoek gaan naar Sabine.

Het loopt helaas al snel mis want Gil wordt ontdekt door de grootvader die zijn jachtgeweer op hem richt. Hij neemt hem mee naar de stallen waar hij de verrassing van zijn leven krijgt. Djida zit er op een paard met een strop rond haar nek. Naast het paard staat Félix die het verleden maar al te graag oprakeld. Hij bekend de moord op Darman. Hij kon immers niet verkroppen dat de man een links-socialist was geworden en daardoor zijn gedachtengoed had verraden. Hij zat ook achter de dood van Larbi en diens vader. Hij kocht een vrachtwagenchauffeur om zodat die in zou rijden op de wagen waarin beide mannen zaten. Ook Gil was een doelwit omdat hij werkte voor een kapitalistische bedrijf dat tegen zijn waarden inging. Het ziet er niet goed uit voor Gil en Djida, zeker niet wanneer Djida de grootvader begint de provoceren. Die jaagt zich zodanig op dat hij een hartaanval krijgt en in elkaar stuikt. Félix schiet zijn grootvader ter hulp maar door zijn onverwachte beweging krijgt hij een trap van het paard. Er rest Gil nu enkel om zijn vriendin uit haar hachelijke situatie te bevrijden en op zoek te gaan naar zijn dochter. Het avontuur heeft hem één ding doen beseffen. Het leven is te kort om niet van de genieten. Het leven van een CEO is niets voor hem en als Diana hem belt neemt hij ontslag uit het bedrijf waardoor hij eigenlijk ook zijn relatie met haar verbreekt.