5. Quantum

Titel in originele taal: Quantum
ISBN-nummer: 9055-81568-3
Eerste druk: 2005
Uitgeverij: Uitgeverij Le Lombard
Tekenaar: Chris Lamquet
Scenarist: Chris Lamquet
Nathan Burcley is, behalve een genie ook een nietsontzienende zakanman. Hij heeft Quantum opgericht, een computerbedrijf dat tegenwoordig wereldwijd tweederde van alle informaticatechnologie levert. Sommigen durven zelfs beweren dat de moleculaire processor van Burcley eenzelfde mijlpaal in de menselijke evolutie is als de uitvinding van het wiel, de ontdekking van de electriciteit of de ontwikkeling van kernenergie. Maar Nathan Burcley is ook een onverbeterlijke practical joker.

De dag nadat hij in zijn privé-vliegtuig was neergestort, verscheen Nathan Burcley namelijk in blakende welstand op het beeldscherm, alsof hij was overgegaan naar een louter virtueel leven.
Hj zegt verlost te zijn van zijn gewrichtsreumatiek, ontslaat alle kopstukken van Quantum en benoemt zijn opvolger aan het hoofd van de multinational: computerexpert Alvin Norge.

Waarom hij? Waarom Norge, wiens enige wapenfeit is dat hij enkele jaren eerder - al dan niet ongewild - betrokken was bij de verspreiding van het computervirus Kimberly. In die tijd stapelden de problemen zich op, om hem heen stierven mensen, verdwenen of werden vermoord... Tot overmaat van ramp begint hij te lijden aan een vreemde aandoening waardoor hij pixels voor zijn ogen ziet. Het enige lichtpuntje in het leven van Norge is de mooie Olga, een Wit-Russische emigrante wier Engels verre van vlekkeloos is maar wier temperament niets te wensen overlaat.

En stel dat al die dingen met elkaar verband houden? Alsof er een soort programma wordt uitgevoerd, onverbiddelijk en onomkeerbaar. Is de oogziekte waarvan Norge last heeft, echt een ziekte? Is Burcley soms bezig ons een zevende zintuig ten geschenke te geven?

Zeer twijfelachtig want blijkbaar kan Burcley mensen "sturen" door het uitzenden van signalen via beeldschermen. Hierdoor kunnen mensen hallucineren of gecontroleerd worden. Iets wat de autoriteiten het "Shanghai Syndroom" zijn gaan noemen. De quantumplot of de nieuwse processor en uitvinding van Burcley is hierbij het hoofdingredient en werd vanuit Hong Kong aan Alvin toegestuurd.

Dan blijkt het geld van Quantum verdwenen waardoor een wereldwijde chaos zou ontstaan op de financiële wereldmarkt en Alvin zou de sleutel bezitten om het geld terug zichtbaar te maken. Hiervoor moet hij wel naar Dubai waar Burcley postuum een persconferentie heeft georganiseerd waarbij hij Alvin Norge aanstelde als nieuwe directeur van Quantum. Alvin zou de sleutel bezitten om het geld te deblokkeren. Maar welke sleutel?