4. Shanghai hypothese

Titel in originele taal: Shanghaï hypothèse
ISBN-nummer: 9055-81470-+
Eerste druk: 2003
Uitgeverij: Uitgeverij Le Lombard
Tekenaar: Chris Lamquet
Scenarist: Chris Lamquet
De periode van het Kimberly-virus ligt alweer een tijdje achter ons en Alvin is samen met Olga ingetrokken op de woonboot van Crayfish. Alvin kan er ongestoord werken om zo meer te weten te komen over de moleculaire processor van Quantum. Hij is reeds te weten gekomen dat het Kimberly-virus gemuteerd is naar een binair wezen dat zich "Damocles" noemt. Er zouden er ongeveer 50 nodig zijn om iets groots te ontketenen en momenteel is de teller blijven steken op 48.

De oprichter van Quantum is om het leven gekomen maar toch duikt hij op in de virtuele wereld. Net voor hij met zijn vliegtuig neerstorte heeft hij zijn genetische code digitaal opgeslagen waardoor hij verder kan leven als avatar en alle Quantum computers kan beheren met de hulp van zijn Damoclessen. Alvin weet niet goed hoe hij met al deze informatie om moet gaan en op de koop toe begint zijn zicht achteruit te gaan. Hij begint pixels te zien hetgeen voor een menselijk ook eigenlijk onmogelijk is. Volgens Chu is dit fenomeen overal ter wereld opgedoken.

Omdat Alvin eigenlijk niet weet van welk hout pijlen maken besluit hij zich te laten leiden door de digitale versie van Nathan Burclay. Een knettergekke zoektocht leidt het koppel naar de Bronx Zoo waar Alvin weerop wordt geconfronteerd met zijn pixelzicht. Hij komt erachter dat de kleuren geel en blauw de triggers zijn van iets groters. Hij vermoedt dat de gele pixels op zijn netvlies werden geprojecteerd terwijl hij op zijn computer aan het werken was in de hoop de Quantumprocessor te doorgronden. Alles wordt nu min of meer duidelijk.

Barkely heeft een virtueel spel ontworpen waarbij de mensen als digitaal alter-ego opdrachten moeten vervullen. Omdat hijzelf niet meer in staat is om zijn bedrijf te leiden is hij op zoek gegaan naar een mens die deze taak op zich kan nemen. Hij koos voor Alvin Norge. Als Alvin de sleutel tot spel kon vinden werd hij benoemd tot vice-directeur van Quantum computers. Dat Alvin hiervan niets wist is voor de dode CEO natuurlijk van geen enkel belang. Alvin vindt natuurlijk de sleutel en krijgt dadelijk het eerste level van het spel dat "Shanghai Hyphothese" werd gedoopt te spelen. De opdracht: vindt je dochter Lucy.