2. Mini-mensjes in Brontoxico

Titel in originele taal: Des petits hommes au Brontoxique
ISBN-nummer: 9031-40258-3
Eerste druk: 1974
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Pierre Seron
Scenarist: Pierre Seron

Professor Hondegger wordt op het strand van Ellendam 2 ontvoerd door de groten. Een ongeruste De Vries gaat op onderzoek uit en vindt een aanknopingspunt. Een schoenafdruk in het zand met het opschrift "made in Brontoxico". Appelaar en Strookers worden opgetrommeld en moeten in de haven op zoek naar een schip dat in de komende dagen afreist naar het verre Brontoxico omdat de actieradius van hun toestellen veel te klein is.

Na enkele uren hebben ze beet. Het stoomschip "Alanzanilla" vertrekt morgenochtend naar het Zuid-Amerikaanse land. Ze brengen De Vries op de hoogte en de volgende ochtend staan ze paraat om het schip op te wachten als het voor de kust vaart om ongezien te kunnen landen. De verschuilen zich in het ruim en merken niet dat tijdens hun overtocht het schip naast de onderzeeër die Hondegger heeft ontvoerd komt te liggen. Dagen gaan voorbij als ze eindelijk de haven Aquacedello binnenvaren. Tijd voor De Vries en zijn maten om het schip ongezien te verlaten. Gelukkig is het nacht en kunnen ze verder reizen naar Aquacruz, de militaire haven waar ze denken Hondegger aan te treffen. Het geluk lacht hen toe want net als ze over de haven vliegen zien ze de onderzeeër binnenlopen. Als het luik opent zien ze hoe hun vriend wordt overgedragen aan de geheime politie en zetten de achtervolging in, wachtend op een moment om de professor te bevrijden.

Ze zien hoe Hondegger wordt afgeleverd bij Bonzo Gonzales, hoofd van de Geheime politie die wil dat de professor zijn geheim over het vergroten en verkleinen van mensen. Omdat de professor niet wil praten komt Kapitein Tiffaraz met wat overtuigende argumenten. Niets doet de professor echter zijn geheim verklappen en als tegen de ochtend De Vries en zijn vrienden de kamer hebben gevonden waar Hondegger zit opgesloten ontdekken ze de ware reden van zijn ontvoering. Gonzales vertelt zijn Generaal Cortizone dat ze met de uitvinding alle soldaten kunnen verkleinen en zo ongezien hun buurland Montenegra binnenvallen om dan als ze alle strategische doelen bereikt hebben terug groot worden. Zo kunnen ze zonder een schot te lossen hun buurland annexeren.

Ondanks alle wreedheden die Hondegger worden aangedaan breekt hij niet. Er rest Gonzales dus nog maar één ding. Hij roept de beste vijf geleerden van zijn land samen om de uitvinding te analyseren. Wanneer het ze niet lukt is de politieman in alle staten en uit zijn woede op de geleerden die er genoeg van hebben en hem verkleinen. Ze hebben geen zin in oorlog en bevrijden Hondegger die uit dankbaarheid zijn formule verklapt van het serum dat alle mensen vredelievend maakt. De Vries en zijn vrienden kunnen nu ongehinderd uit hun schuilplaats komen om de professor terug te brengen naar Ellendam zonder dat er oorlog komt.