3. Soldaten uit het verleden

Titel in originele taal: Les guerriers du passé
ISBN-nummer: 9031-40355-5
Eerste druk: 1975
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Pierre Seron
Scenarist: Mittéï

We bevinden ons midden in de tweede wereldoorlog in Afrika wanneer er middens de gevechten een meteoriet inslaat. Het is een stukje van dezelfde meteoriet die de bewoners van Ellendam 2 heeft doen verkleinen. Alle soldaten en materieel dat met het stuk steen in aanraking kwam verkleinde onmiddellijk en zo stonden de soldaten voor een nieuwe opdracht. Ze moesten overleven als mini-mensjes en de soldaten uit de verschillende legers zochten toenadering tot elkaar. Voor hun was de oorlog afgelopen en ze zochten een plekje waar ze ongestoord hun leven konden verder zetten. Die plek vonden op een eiland niet ver van de kust waar Ellendam 2 is gelegen.

Het grote verschil tussen de bewoners van het eiland en die van Ellendam 2 is technologie. Daar waar de laatstgenoemden mee evolueerden met de technologie van de groten, bleven de eilandbewoners hangen in de technologische toestand van '40-'45. Het moet dan ook niet verwonderlijk zijn dat ze panikeerden toen ze een mini straaljager over hun hoofden zagen vliegen. Het toestel was dat van Devries die als door een stom toeval over hun eiland vloog zonder aandacht te schenken aan wat er zich beneden allemaal voordeed. De mini-soldaatjes voelden zich bedreigd en de generaals Erwin en Bernhard besloten hun tegenstanders op te zoeken en te observeren. Weken voerden ze verkenningsvluchten uit boven de kust tot een team eindelijk de locatie van Ellendam 2 kan vaststellen. Ze nemen foto's en keren terug naar huis om verslag uit te brengen.

Dagen later verschijnt er plots een periscoop vanuit het water. Het is een duikboot van de mini-soldaten die een vijfde colonne aan land brengt. Het is inderdaad de bedoeling dat de soldaten die aan land gezet worden informatie verzamelen gedurende de duur van hun opdracht. Vanuit goed gekozen schuilplaatsen nemen ze nauwgezet foto's, beschrijven routines en maken grondplannen. Met deze informatie keren ze ongezien terug naar het eiland waar nu besloten wordt om Ellendam 2 in te nemen.

Gedurende hun spionageactiviteiten had Devries reeds het gevoel dat hij werd bekeken en als ze in een Ideeënbus dingen vinden die niet uit Ellendam 2 komen weten ze dat zijn gevoel klopte. Hij en Apelaar gaan te rade bij professor Hondegger maar ook deze man heeft geen verklaring voor de gevonden spulletjes. Devries piekert zich te pletter tot hij plots naar de radarpost wordt geroepen. De radar van Ellendam 2 heeft namelijk tientallen objecten vastgelegd die recht naar Ellendam 2 komen. Devries stuurt een eskader Sabres de lucht in om te gaan kijken en zijn verbijsterd wanneer ze de aftandse vliegtuigen zien kruisen richting kust. Eer ze van verwondering zijn bekomen fluiten de kogels hen rond de oren en de onbewapende vliegtuigen zijn storten één voor één in zee. Gelukkig kan één totaal doorzeefd vliegtuig de basis toch bereiken en alarm slaan. Maar dan is het al te laat. De invasie van Ellemdam 2 is begonnen.

Wanneer Devries en zijn maten Ellendam 2 terug bereiken zien ze dat hun gemeenschap wordt bezet. Ze starten het verzet en door middel van enkele goed gemikte lichtkogels kunnen enkele soldaten overmeesterd worden en maken ze wapens buit. Zo kunnen ze een gedeelte van de stad terugwinnen en barricades opwerpen. Net buiten zo'n barricade horen ze een oproep uit een vernietigde tank komen. Het zijn de generaals die een status willen krijgen van de belegering. Devries heeft een idee. Hij beantwoord de boodschap en seint naar de generaals dat Ellendam volledig werd bezet en dat ze veilig kunnen landen op de hoofdstraat om zelf akte te nemen van de overwinning. Enkele uren later komen de generaals aan maar ze worden opgewacht door Devries die ze gevangen neemt. Ze kunnen niet anders dan hun manschappen tot overgave dwingen. Nu de wapens zijn neergelegd vraagt en krijgt Devries een antwoord op de vraag waarom ze Ellendam 2 aangevallen hebben. De inwoners van Ellendam 2 hebben begrip voor hun lotgenoten en besluiten ze om ze mee op te nemen in hun gemeenschap. Ze krijgen een spoedcursus in de nieuwste technologie en de piloten mogen zelfs vliegen met de nieuwste Mirages.

Opgemerkt:

  • De generaals in dit verhaal zijn vernoemd naar de beroemde generaals uit de tweede wereldoorlog. De Duitser Erwin Rommel en de Engelsman Bernard Montgomery.
  • In het laatste plaatje staat de tekst "Maar er valt al 'n schaduw op deze rust..." hetgeen doet vermoeden dat Seron een vervolg voor dit album in gedachten had. Een vervolg dat er nooit gekomen is.