4. Business blues

Titel in originele taal: Business blues
ISBN-nummer: 9031-41627-4
Eerste druk: 1993
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Philippe Francq
Scenarist: Jean Van Hamme

Op de vooravond van de grootste overname ooit in de Amerikaanse geschiedenis overlopen Sullivan en Largo nogmaals het scenario dat zich de volgende ochtend zal afspelen. Hun makelaar heeft voor hen 5 miljoen aandelen van FeniCo kunnen verwerven en Gus Fenimore was blijkbaar niet in staat om hen tegen te houden. Voor die aandelen moet Largo wel een miljard dollar op tafel leggen. Geld dat hij van een bank in leen krijgt in ruil voor de Amerikaanse aandelen van zijn holding. De Champagne wordt reeds ontkurkt maar dat is zonder Jay Winters gerekend. De man is een agent van het I.R.S. en aast op het kapitaal van Largo. De Amerikaanse fiscus eist meer dan een miljard dollar aan successierechten van Largo maar omdat die in Amerika officieel niets bezit kunnen ze hem niets maken. Tot vandaag. De agent heeft immers vernomen dat er één miljard dollar werd overgemaakt op Largo's privé rekening. Dit geld moest dienen om de makelaar te betalen maar het I.R.S. heeft de rekening laten bevriezen. Largo's argwaan begint terecht te zijn.

Het O.O.B. afblazen is niet mogelijk. Het zou hen sowieso 100 miljoen kosten. De bank geeft hen gezien de omstandigheden echter drie dagen de tijd om met een miljard op de proppen te komen. Het is een onmogelijke opdracht om zoveel geld in zo'n korte tijd bij elkaar te brengen. Ze werden duidelijk bespeeld en nu dreigt Largo zijn al zijn Amerikaanse bedrijven te verliezen. Largo moet proberen uit te vissen wie achter de manipulatie zit en wie het I.R.S. op de hoogte heeft gebracht van wat er te gebeuren stond. Hij belt Simon om wat te ontspannen in het New Yorkse nachtleven wanneer hij het bericht krijgt dat John Sullivan zelfmoord heeft proberen te plegen door zich een kogel door het hoofd te schieten. Gelukkig is de kogel afgeketst en leeft hij nog, al zal hij nooit meer kunnen stappen. De volgende ochtend wordt zowaar nog erger wanneer Bob Cotton opeens in zijn kantoor staat. Hij komt Largo geld bieden om uit de penarie te geraken. Het zou Largo wel de helft van zijn holding kosten. Largo is woedend en hangt Cotton in zijn ondergoed uit het raam voor het oog van de voorbijgangers en de altijd aanwezige journalisten. Largo maakt vervolgens van de sensatie gebruik om het gebouw te verlaten.

Een wandeling door Central Park zal zijn gedachten wat verzetten. Hij slaat een babbeltje met enkele Japanners wanneer een stem hem aanmaant om te bukken. Instinctief reageert Largo waardoor hij een pijl kan ontwijken. Het zelfde type pijl als waarmee Northridge werd vermoord. De waarschuwing kwam van Melly die hem vertelt dat de moordaanslag wel degelijk voor Largo was bedoeld en dat ze de moordenaar moeten pakken. Largo moet naar rechts en zijn zal hem de pas afsnijden over links. Enkele ogenblikken later staat Largo oog in oog met de moordenaar. Hij richt zijn wapen op Largo die kansloos is wanneer plots Melly haar met een sprong op de man werpt waardoor hij Largo mist. De man wreekt zich op Melly en schiet haar neer vooraleer Largo hem met een gerichte mes-worp kan uitschakelen. Melly sterft in zijn armen wijzend naar het standbeeld waar ze voor het laatst hebben gekust.

Dit was de druppel voor Largo. Samen met Simon breekt hij in in het kasteel van Fenimore in de hoop er documenten te vinden die hem kunnen helpen. Ze vinden er een document waaruit blijkt dat Fenimore maar een marionet is in heel het spel en dat iemand anders achter de schermen de touwtjes in handen heeft. Maar het document zegt niet aan wie Fenimore zijn aandelen heeft verkocht en dat is onwettig. Lang moeten ze niet zoeken want plots staan ze oog in oog met Hakim Ben Zayed. De oude studiemakker van Largo. Hakim verklaart voor de Libiërs te werken. Zijn flamboyante levensstijl kost geld en gezien hij geen aanspraak kan maken op de oliedollars van zijn land ging hij met Libië in zee. Voor een habbekrats zou Libië het zeggenschap krijgen over meer dan 250 Amerikaanse bedrijven. Er is echter nog maar één probleem. Melanie, die eigenlijk Rifka Sharim heet en een agente is van de Mossad was achter het volledige plan gekomen en heeft alles op microfilm vastgelegd. Hakim denkt dat Largo de microfilm heeft omdat ze echt op Largo verliefd was geworden. Simon en Largo zitten in een lastig parket maar dan duikt Freddy boven hun hoofden op met de helikopter. Dat is genoeg om Hakim af te leiden waardoor ze kunnen ontsnappen. Largo geeft de opdracht om naar Central Park te vliegen. Hij denkt immers te weten waar Rifka de microfilm heeft verstopt.

Het is nog vroeg in de ochtend als Freddy de helikopter neerzet naast het standbeeld waar ze voor het laatst hebben gekust en dat ze aanwees toen ze stierf. In het beeld vindt hij het belangrijke rolletje. Eer ze kunnen vertrekken duiken vanuit de ochtendmist twee mannen op. Nelson Conally is van het F.B.I. en hij wordt vergezeld door Art Longman vann de Mossad. De mannen vragen Largo om samen met hun naar Washington te vliegen waar ze verwacht worden in het witte huis. In het "Oval Office" wordt uit de doeken gedaan hoe de Libiërs via het O.O.B. en FeniCo de Amerikaanse bedrijven in handen zouden krijgen. Ze zouden dan de bedrijven op de fles laten gaan en verdwijnen met het geld. Er zou een kettingreactie plaatsvinden die massale ontslagen tot gevolg zouden hebben en zelfs Wall Street zou kunnen laten instorten. Een actie die Amerika terug naar het stenen tijdperk zou brengen. Dit is de uitweg die Largo nodig had. De president heeft immers de macht om zijn rekening te laten deblokkeren en zo de controle over zijn holding én FeniCo te behouden. De Libiërs zouden buiten spel worden gezet en aan het kortste eind trekken. Hij moet hiervoor enkel op tijd terug in New York geraken om in het kantoor van de bankdirecteur zijn handtekening onder een vette cheque te zetten.

Het F.B.I. zorgt ervoor dat Largo onmiddellijk terug kan vliegen en kan onder politiebegeleiding naar de binnenstad rijden. Er is ruim tijd genoeg maar dat is zonder Hakim gerekend die onderweg mannetjes heeft geposteerd om Largo uit de weg te ruimen. Gelukkig was ook Simon overtuigd dat er iets ging gebeuren en had hen vanop afstand gevolgd met zijn motor. Largo springt achterop en met en rotvaart gaat het richting downtown maar ook aan het bankgebouw staan de Libiërs Largo op te wachten. Wanhopig geeft Simon zijn motor de sporen en op volle snelheid rijden ze door de glaswand. Largo gebruikt de verwarring om naar de kantoren op de boven verdiepingen te gaan maar vindt Hakim op zijn weg. Er ontstaat een gevecht waarbij Largo het geluk heeft altijd een mes met zich mee te dragen. Het heeft kostbare tijd gekost maar toch kan op tijd in het kantoor van de bankdirecteur komen om zijn handtekening te zetten. Group W is niet alleen gered maar hun O.O.B. is ook nog eens gelukt waarmee ze FeniCo in handen hebben gekregen. Alleen de dood van Rifka is een zaak waarmee Largo problemen heeft. Hij was ook verliefd op de jonge mooie vrouw.