1. Vanko 1848

Titel in originele taal: Vanko 1848
ISBN-nummer: 978-9031-43909-6
Eerste druk: 2021
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Philippe Berthet
Scenarist: Jean Van Hamme

1848, Het kleine Montengro wordt bezet door de Turken van het Ottomaanse rijk. Vanko Winczlav is een jonge arts die het verzet leidt tegen de bezetter maar hij wordt verraden en moet vluchten. Zijn tocht brengt hem tot in Dubrovnik waar hij kennis maakt met Veska, de dochter van de door Ottomanen vermoorde Bulgaarse verzetsleider Ivar Stojanov. Samen met haar vlucht hij via Albaniƫ naar de Verenigde Staten. Tijdens de oversteek worden ze geconfronteerd met een probleem. De kapitein van hun schip vertelt hen dat Veska waarschijnlijk Amerika niet binnen mag omdat ze geen papieren heeft. Hij stelt dan ook voor om volgens de regels van het internationale zeerecht Veska en Vanko te huwen. Eens in New York zullen ze terug scheiden.

Vanko gaat werken in een kraamkliniek en maakt er kennis met Jenny O'Casey, een verpleegster en dochter van een steenrijke Ierse migrant die fortuin maakte met de invoer van Whiskey. Ze trouwen en al snel volgt er een baby. Het gaat de familie Winczlav voor de wind tot er op een dag politie voor de deur staat. Ze beschuldigen Vanko van moord. Hij zou een keizersnede hebben uitgevoerd op een vrouw die door complicaties is overleden. Omdat zijn Servisch diploma in Amerika niet geldig is wordt hij niet als arts aanzien en mocht hij die operatie niet uitvoeren. Hoewel de operatie in realiteit door een dronken dokter Paterson werd uitgevoerd kunnen ze dit niet bewijzen en Vanko wordt veroordeeld tot 15 jaar in de gevangenis. Maar dan breekt de burgeroorlog uit.

Alle gevangenen onder de 35 jaar worden gedwongen om dienst te nemen in het leger van de Unie. Met zijn medische achtergrond ziet een Kolonel het nut van Vanko in en geeft hem de graad van Luitenant en dwingt hem in een legerkamp als arts dienst te doen. Hij doet zijn werk met overgave maar als de vreselijke oorlog eindelijk voorbij is wil zijn kolonel hem terug naar de gevangenis sturen om de rest van zijn straf uit te zitten. Vanko ziet dat niet zitten en vlucht weg. Voor Jenny wordt het allemaal teveel en de stress samen met wat pillen zorgt ervoor dat ze sterft. Haar twee zonen Sandor en Milan zijn ondertussen volwassen. Er is niets meer dat de broers in New York houdt en ze scheiden hun wegen. Sandor wil fortuin maken door zich aan te sluiten bij de pioniers die het wilde westen willen temmen om er een ranch te stichten. Milan op zijn beurt gaat naar het zuiden waar hij voor het eerst geconfronteerd wordt met de beginnende olie-industrie. Terwijl Sandor te maken krijgt met opstandige indianen en een confrontatie niet overleeft maakt Milan kennis met Julie Lafleur, een mooie Canadese die haar geld verdient als scherpschutter. Samen beproeven ze hun geluk in de olie. In enkele jaren tijd is Milan schatrijk geworden en doet zelfs een gooi naar het gouverneurschap van zijn staat. Ondertussen heeft Milan al 20 jaar niets meer van zijn vader Vanko gehoord en heeft hij ondertussen zelf twee kinderen met Julie. Een tweeling, Elisabeth en Thomas.