23. In het spoor van de blauwe sperwer

Titel in originele taal: Sur les traces de l'épervier bleu
ISBN-nummer: 978-9031-43715-3
Eerste druk: Maart 2019
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: François Walthéry
Scenarist: Sirius

In het vorige verhaal konden we lezen hoe Natasja voorlas uit het dagboek van haar grootmoeder. Samen met Walters grootvader hielpen ze Miss Jane in haar zoektocht naar de moordenaars van haar broer. Het spoor bracht hen in rechtstreeks conflict met Blackmoon, de man die verantwoordelijk geacht wordt voor de moord van haar broer voor een handvol parels. Tijdens een vuurgevecht kon Natasja's oma de parels wegritsen en ontsnappen met de "blauwe Sperwer", de boot waarmee ze onderzoek in de Stille oceaan mee uitvoerde. Helaas had het vuurgevecht de boot lek geslagen onder de waterlijn en moeten de opvarenden op zoek naar een veilige haven. De kaart brengt hen tot Tuatupuri. Een eiland waar de Chinees Lee Kong de plak zwaait.

Lee Kong is een kennis van Blackmoon en wanneer deze hem over de radio vraagt om Natasja en haar gezellen gevangen te nemen vermoed de Chinees dat ze parels vervoeren. Hij besluit op eigen houtje te handelen en als het doorzoeken van de "blauwe Sperwer" niets oplevert gaat hij over tot een list. Hij verdoofd Natasja, Walter, Jane en Aïcha maar slaagt er zelfs dan niet in om de parels te vinden. Als een beetje later de "Bonita" van Blackmoon aan de horizon opduikt moet hij handelen. Lee Kong geeft zijn rechterhand Huang-Hô de opdracht om Blackmoon uit de weg te ruimen door een oude oorlogsmijn in de vaargeul te leggen. Als de "Bonita" het haventje binnen loopt slaat het noodlot dan ook toe. Het schip ontploft en vergaat voor de ogen van de onthutste Natasja en haar medegevangenen. Als Lee Kong bereid is om zijn vriend te vermoorden voor een handvol parels, dan zijn ook zij in gevaar en Natasja en haar gezellen besluiten te ontsnappen.

Gebruik makend van de nacht schakelen ze de schildwacht uit en omdat de "Blauwe sperwer" uit het water is hebben ze geen enkele andere keuze dan diep het oerwoud in te vluchten. Ze wandelen de hele nacht en tegen de ochtend houden ze halt. Natasja gaat nog even op verkenning maar wanneer ze terugkomt zijn Jane, Chacha en Walter verdwenen. Er zijn sporen van een gevecht en al snel wordt duidelijk dat ze ontvoerd werden door lokale koppensnellers. Natasja gaat naar ze op zoek maar moet opletten dat ze zelf niet in handen valt van de gevaarlijke stam. Als ze in het dorp aankomt ziet ze haar drie vrienden aan de martelpaal gebonden, klaar om opgegeten te worden. Dat kan ze natuurlijk niet toelaten en wanneer ze de dorpskoning Khatgehkodst van zijn tandpijn verlost laat hij hen allemaal gaan. Ze trekken dieper het oerwoud in tot ze opeens oog in oog staan met een oud Japans gevechtsvliegtuig, een zero. Het toestel is nog in perfecte staat en onderzoek wijst uit dat de gewonde piloot het toestel onbeschadigd aan de grond kon zetten vooraleer de geest te geven. Met het beetje benzine dat nog in de tanks zit zou Walter tot aan het huis van Lee Kong kunnen vliegen op de parels die Natasja er verstopt had buit te maken. Na een paar uren werk om de startbaan vrij te maken zit het viertal in de lucht op weg naar de Chinees. Ze landen op het strand en Natasja hoopt dat ze in de gevonden pilotenjas niet herkent wordt door Kong. Haar list slaagt en met een pistool in aanslag eist ze de parels.

Natasja wist echter niet dat Blackmoon de ontploffing had overleefd en zich ook in huis bevond. Hij sluipt in haar rug en met een pistool in aanslag dwingt hij haar de parels op te geven. Natasja denkt er niet aan en ziet kans haar belager te ontwapenen. Wat volgt is een gevecht op leven en dood en wanneer Huang-Hô in de schermutseling het pistool van Blackmoon vindt is het pleit snel beslecht. Het viertal wordt terug gevangen gezet en Natasja moet opbiechten waar de parels zich bevinden. Lee Kong en Blackmoon vertrouwen elkaar niet en wanneer de parels boven water komen beginnen de mannen op elkaar te schieten. Een olielamp valt om en binnen enkele tellen slaan de vlammen uit de woning. Iedereen raakt gelukkig op tijd buiten behalen de Chinezen die door Blackmoon werden gedood. En Blackmoon? Hoewel zwaargewond kon hij op eigen houtje uit de vlammen geraken en ontglippen. Het goede nieuws is dat Jane dan toch de parels heeft gekregen waarvoor haar broer werd vermoord.