22. De blauwe sperwer

Titel in originele taal: L'épervier bleu
ISBN-nummer: 978-9031-43313-1
Eerste druk: 2014
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: François Walthéry
Scenarist: Sirius

Wanneer het vliegtuig van Natasja en Walter aan de grond moet blijven wegens hevige sneeuwval krijgt Natasja weer de gelegenheid om te lezen in de dagboeken van haar grootmoeder. Het toeval wil dat haar grootmoeder ook de grootvader van Walter kende en dat ze samen veel spannende avonturen beleefden. Zoals toen ze in opdracht van het Nationaal museum onderzoek deed in de Stille Oceaan naar Kanaakse en Melanesische stammen. Ze had hiervoor een zeilboot "De blauwe sperwer" en werd geholpen door een Algerijns koppel dat later hun dochter Aïcha aan haar toevertrouwden om ze te laten studeren in Europa. Het beschreven avontuur begint dan ook aan boord van "De blauwe sperwer" met Oma Natasja, Opa Walter en Aïcha op weg naar de Tuatupuri-Atol om de nacht in de rustige lagune door te brengen.

Als ze voor anker gaan zien ze een gezonken schip. De mast is nog steeds zichtbaar en wanneer Oma Natasje naar het gezonken wrak duikt vindt ze een lichaam van een neergestoken man. In zijn hand: een gouden oorbel. De naam van het schip: "Maid of Arden". Om niet in de problemen te komen besluiten ze de lagune te verlaten en hun reis naar de volgende archipel verder te zetten. Twee dagen later komen ze aan op Tutuepuri en als ze iets gaan drinken vraagt Louis, de barman, of ze de "Maid of Arden" niet gespot hebben. Als ze vertellen dat ze de boot ontdekt hebben met aan boord het lijk van een man barst een jonge dame in tranen uit. Het is de mooie jonge Miss Jane en de man aan boord van het gezonken schip blijkt haar broer te zijn. Als dan opeens Adolf, de stuurman van de "Bonita" het café binnen komt gaan de poppen aan het dansen. "De Bonita" is het schip van Blackmoon, een onguur persoon die samen met zijn kompanen Kris en Adolf op zoek is naar het befaamde pareleiland. Op zijn sterfbed zou een man de locatie van dit eiland aan de broer van miss Jane verklapt hebben. Als blijkt dat de gevonden oorbel van de stuurman is, wordt onmiddellijk duidelijk dat Blackmoon betrokken is bij de moord. Er ontstaat een gevecht en waarbij Natasja en Walter al snel het onderspit moeten delven. Als ze bij hun positieven komen zijn miss Jane en Aïcha verdwenen, vermoedelijk ontvoerd door Blackmoon.

De "Blauwe sperwer" zet onmiddellijk de achtervolging op de "Bonita" in. Hoewel miss Jane inderdaad werd ontvoerd en in het zeilruim van de "Bonita" werd gesmeten is Aïcha of Chacha zoals Walter haar noemt ongezien op het schip geglipt. Zo kan ze tijdens de donkere nacht het Britse meisje bevrijden. Via de reddingsboot verlaten ze het schip om de volgende dag opgemerkt te worden door de "Blauwe sperwer". Eind goed al goed zou je dan denken, maar onze vrienden willen Blackmoon natuurlijk niet laten wegkomen met moord en zetten de achtervolging naar het pareleiland in. Het is al nacht wanneer ze voor anker kunnen gaan en Natasja en Chacha gaan op onderzoek uit. Ze worden helaas opgemerkt door Adolf die op wacht stond maar net wanneer deze op het duo wil schieten wordt hij neergeslagen door een onbekende eilandbewonder. Opgeschrikt zetten beide dames het op een lopen waardoor ze op een valkuil trappen. Niet veel later krijgen ze het gezelschap van een bewusteloos geslagen Adolf. De onbekende heeft ook hem in de valkuil geworpen waarna hij terug in het dichte struikgewas verdwijnt. Terwijl Aïcha en Natasja een tunnel graven om te ontsnappen horen ze schoten. Het zijn Kris en Blackmoon die het vuur openden op de geheimzinnige. Ook Walter heeft de schoten vanop de "Blauwe sperwer" gehoord en snelt zijn vriendin ten hulp. Net op tijd want Adolf stond op het punt om Natasja en Chacha van de wereld te helpen. Hij wordt overmeesterd en vastgebonden achtergelaten terwijl het trio op zoek gaat naar de rest van de bende. Blackmoon heeft ondertussen ontdekt hoe hun tegenstanders op het eiland geraakt zijn en vinden de sloepen waarmee Natasja en Walter van boord zijn gegaan. Ze vermoeden dat Miss Jane nog aan boord is en hebben dan ook hun zinnen gezet op de "Blauwe sperwer".

Als ze naar het schip roeien worden ze warm onthaald door miss Jane die met enkele kogels de sloep van Blackmoon en Co kan doorboren waardoor ze gedwonen moeten uitwijken naar de "Bonita". Op het klif heeft ons trio de schuilplaats van de geheimzinnige eilandbewoner gevonden. De man werd geraakt door een kogel en heeft veel bloed verloren. Maar ook de gangsters hebben de grot gevonden en vinden er een grote voorraad parels. Omdat Natasja en Walter ongewapend zijn kunnen ze enkel met lede ogen toekijken hoe de parels gestolen worden. Als ze weg gaan doet de man zijn verhaal over hoe hij aan de parels kwam en hoe hij al vijf jaar alleen leeft op het eiland. Veel tijd heeft hij niet om zijn verhaal af te maken want eerst moet Blackmoon gestopt worden. Terwijl de "Bonita" door de vaargeul zeilt laat Natasja haar via de mast op het dek zakken. Eer dat Blackmoon en zijn kompanen door heeft wat er aan de hand is heeft ze de parels gestolen en laat ze de "Bonita" op de klippen vastlopen. Onder een regen van kogels gaat ze van boord tot grote woede van Blackpool.

In het volgende verhaal kan je lezen hoe het afloopt.