1. Mysterie op Rozendael
2. Het opgejaagde weeskind
3. De Nabjar van Poenjab
4. De levende brug
5. De rode herberg
6. Het zwarte land
7. De toverlantaarn
8. De weerwolf
9. Het zilveren raadsel
10. De kwade hand
11. De groene draak
12. Zwarte Mie, de orgeldraaister
13. Geheim document
14. De spookhond
15. De stakingbreker
16. Het geheim van Flodderzeel
17. Avontuur in Moldaviƫ
18. De rode kaproen
19. De duistere machten
20. Jacht op de Sperwer
21. De ramp van Corvilain
22. Spoken in het Zwin
23. Het spookhuis
24. De gouden kinkhoorn
25. Vreemde bezoekers
26. De zwarte kat
27. De laatste bokkerijder
28. Het duel
29. De wolvenhoeve
30. De verdwenen fotografe
31. De schat van de Tempeliers
32. De elfenjager
33. De geheime sekte
34. Het wrekende vuur
35. De hel van Solferino
36. Het raadsel Zarata
37. De geheimen van de Mont Blanc
38. De titanen
39. Fantoom op spoor zeven
40. De vliegende Hollander
41. De dochters van de zon
42. De demon van Paracelse
43. Het stervende huis
44. De witte wolf
45. Drama in de Orient- Express
46. De helderziende
47. De ijzeren helm
48. Als de raven sterven
49. De gouden hand
50. De wraak van Zabor
51. Verschijningen
52. De eenhoorn
53. Het grote raadsel (deel 1)
54. Het grote raadsel (deel 2)
55. Vlucht naar Rochamps
56. Het spiegelbeeld
57. De vloek van Hyavar
58. De magische handen
59. Gevaarlijke mummies
60. De doodsbode
61. Offers voor Drosera (deel 1)
62. Offers voor Drosera (deel 2)
63. De vondelinge
64. Paniek in Saltshire
65. De hotelrat
66. De vleermuis
67. Jacht op nr 17
68. De Apache
69. Madame Sarah
70. De hel van Montparnasse
71. Het spiegelgenootschap
72. De Friese Elfstedentocht
73. De komeet en het beest
74. Een toren voor Parijs
75. Vogelvrij
76. Leonardo
77. Tranen voor een clown
78. De Icarii
79. Mannen van ijzer
80. De drie neuzen
81. De witte ruiters
82. De scharlaken dood
83. De klauw van de mol
84. De Plaggenstekers
85. Palingoproer
86. Het laaiend vuur
87. Leer om leer
88. Het Congocontract
89. De terugkeer van Leonardo
90. De val van de Feniks
91. De monsterman
92. Prins Joeki
93. De gouden poort
94. Het holle huis
95. Het wolvejong
96. De tinnen soldaatjes
97. Ster nummer 17
98. Zilvertand

4. De levende brug

Titel in originele taal: De levende brug
ISBN-nummer: 9002-12650-6
Eerste druk: 1974
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
Tekenaar: Willy Vandersteen
Scenarist: Willy Vandersteen

Robert en Bertrand zijn op weg naar Antwerpen om samen met Joeki hun vakantie op het landgoed van de familie Dewit door te brengen. Op de paardentram maken ze kennis met Lode Crammers. Een jongeman die Julia Dewit ten huwelijk wil vragen. Lode is van lage afkomst maar werkte zich omhoog in het exportbedrijf van zijn oom mijnheer Meyers en durft nu eindelijk Julia ten huwelijk te vragen. Als ze aan de halte komen staat Nummer 17 hen op te wachten maar groot is hun verbazing wanneer Nummer 17 er niet staat voor hen maar voor Lode. Hij wordt verdacht van verduistering en bij hem thuis werden belastende papieren gevonden.

Als een poosje later Julia opdaagd vertellen Robert en Bertrand wat er is gebeurd. Ze kan niet geloven dat Lode schuldig is en ze vraagt aan onze vagebonden om achter de waarheid te komen. Die nacht terwijl Robert de veldwachter aan het lijntje houdt gaat Bertrand met Lode spreken. Lode zegt hem dat enkele dagen geleden de sleutel van zijn bureaulade werd gestolen en dat enkel de dief het bezwarend materiaal erin gelegd kon hebben. Ze moeten dus de sleutel zoeken. Met een aanbevelingsbrief van Julia kunnen ze als havenarbeiders aan de slag in de firma Meyers waar ze kennismaken met de zoon Georges Meyers.

Een ongeluk komt nooit alleen want Nummer 17 heeft door dat zijn wild ook aanwezig is in de stad. Het duurt niet snel of hij heeft hun spoor tot bij de villa van Dewit gevonden. Hij ziet er Joeki spelen in de tuin maar die heeft op zijn beurt de speurder opgemerkt en kiest het hazenpad. Om de speurder voor te blijven springt hij van een brug op een voorbij komende trein die halt houd in de dokken. Eenzaam en hongering dwaalt de jongen door de dokken waar hij gevonden wordt door Zatte Rik. Joeki vertelt de man alles en laat hem bij hem wonen in zijn krotwoning tot hij Robert en Bertrand heeft gevonden. Nauwelijks is Joeki ingeslapen of hij wordt gewekt door stemmen. Het zijn havenarbeiders die komen vergaderen over akties om het algemeen stemrecht te bekomen.

Robert heeft ondertussen kunnen aanpappen met door Melanie, de keukenmeid van mijnheer Georges en komt zo te weten dat deze laatste zijn geld erdoor jaagt met wilde braspartijen en Champagene drinken met sjieke dames. Tijdens zo'n braspartij hebben Robert en Bertrand de handen vrij om een kijkje ten nemen in het huis van Mijnheer Georges. In de brandkast vinden ze nog meer bezwarend materiaal en de sleutel van Lode's bureaulade. Het bewijs dat ze nodig hadden om Lode's onschuld te bewijzen. Ze nemen het mee naar huis waar een wenende Julia hen komt vertellen dat Joeki is verdwenen. Als ze naar de jongen op zoek willen gaan valt Nummer 17 binnen om hen te arresteren. De twee mannen kunnen de speurder overmeesteren maar deze heeft informatie over Joeki. Als Robert en Bertrand hun overgeven geeft hij de lokatie van Joeki. Ze mogen hem gaan zoeken maar bij hun terugkeer moeten ze uit eigen wil met hem meegaan. Ze gaan op zoek naar de knaap en Julie vindt hem met hoge koorts in het huis van Rik. Ondertussen is Georges Meyers thuisgekomen en heeft de inbraak ontdekt. Hij kan zijn vel enkel redden door het pakhuis in vuur te steken. Het toeval wil dat het pakhuis grenst aan de woning van Rik en als Robert en Bertrand de gendarmes zien opdagen gaan ze via een luik naar het pakhuis. In het pakhuis is Georges Meyers verrast en opent het vuur op Nummer 17 waarop de speurder terugvuurt. Hij kan de man uitschakelen maar kan niet voorkomen dat de handelaar reeds een lont heeft aangestoken dat het pakhuis in lichte laaien zet. Iedereen zit in de val en er is enkel een vluchtweg naar het dak. Als de vlammen uit het dakluik schieten besluiten de mannen om een levende brug te maken waardoor Julia en Joeki naar het aanpalende pakhuis kunnen ontsnappen. Het lukt en gelukkig is de brandweer net op tijd om de mannen uit hun hachelijke situatie te bevrijden. Er is nog meer goed nieuws van Georges Meyers heeft schuld bekend en dus wordt Lode vrij gelaten. Niets staat hun huwelijk nu nog in de weg. En de vagebonden? Wel die kunnen terug gaan zwerven.