1. Mysterie op Rozendael
2. Het opgejaagde weeskind
3. De Nabjar van Poenjab
4. De levende brug
5. De rode herberg
6. Het zwarte land
7. De toverlantaarn
8. De weerwolf
9. Het zilveren raadsel
10. De kwade hand
11. De groene draak
12. Zwarte Mie, de orgeldraaister
13. Geheim document
14. De spookhond
15. De stakingbreker
16. Het geheim van Flodderzeel
17. Avontuur in Moldaviƫ
18. De rode kaproen
19. De duistere machten
20. Jacht op de Sperwer
21. De ramp van Corvilain
22. Spoken in het Zwin
23. Het spookhuis
24. De gouden kinkhoorn
25. Vreemde bezoekers
26. De zwarte kat
27. De laatste bokkerijder
28. Het duel
29. De wolvenhoeve
30. De verdwenen fotografe
31. De schat van de Tempeliers
32. De elfenjager
33. De geheime sekte
34. Het wrekende vuur
35. De hel van Solferino
36. Het raadsel Zarata
37. De geheimen van de Mont Blanc
38. De titanen
39. Fantoom op spoor zeven
40. De vliegende Hollander
41. De dochters van de zon
42. De demon van Paracelse
43. Het stervende huis
44. De witte wolf
45. Drama in de Orient- Express
46. De helderziende
47. De ijzeren helm
48. Als de raven sterven
49. De gouden hand
50. De wraak van Zabor
51. Verschijningen
52. De eenhoorn
53. Het grote raadsel (deel 1)
54. Het grote raadsel (deel 2)
55. Vlucht naar Rochamps
56. Het spiegelbeeld
57. De vloek van Hyavar
58. De magische handen
59. Gevaarlijke mummies
60. De doodsbode
61. Offers voor Drosera (deel 1)
62. Offers voor Drosera (deel 2)
63. De vondelinge
64. Paniek in Saltshire
65. De hotelrat
66. De vleermuis
67. Jacht op nr 17
68. De Apache
69. Madame Sarah
70. De hel van Montparnasse
71. Het spiegelgenootschap
72. De Friese Elfstedentocht
73. De komeet en het beest
74. Een toren voor Parijs
75. Vogelvrij
76. Leonardo
77. Tranen voor een clown
78. De Icarii
79. Mannen van ijzer
80. De drie neuzen
81. De witte ruiters
82. De scharlaken dood
83. De klauw van de mol
84. De Plaggenstekers
85. Palingoproer
86. Het laaiend vuur
87. Leer om leer
88. Het Congocontract
89. De terugkeer van Leonardo
90. De val van de Feniks
91. De monsterman
92. Prins Joeki
93. De gouden poort
94. Het holle huis
95. Het wolvejong
96. De tinnen soldaatjes
97. Ster nummer 17
98. Zilvertand

2. Het opgejaagde weeskind

Titel in originele taal: Het opgejaagde weeskind
ISBN-nummer: 9002-12497-X
Eerste druk: 1973
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
Tekenaar: Willy Vandersteen
Scenarist: Willy Vandersteen

Net voor haar overlijden heeft Barones Cammo Milje aan beide vagebonden gevraagd om Joeki naar de kostschool van haar vriendin te brengen teneinde de jongen van de best mogelijke opvoeding te laten genieten. Tijdens hun tocht worden ze nog steeds op de hielen gezeten door Speurder nummer 17 en in Merxem ligt hij de vagebonden in een hinderlaag op te wachten. Als ze een melkboerinnetje bijna aanrijden krijgen ze een verwijt naar de oren gesmeten waardoor ze weten dat de speurder op de loer ligt.
Dankzij een vermomming weten ze nummer 17 te misleiden en raken ongezien tot in het bos. Daar voltrekt zich bijna een drama wanneer een jager een fazant wil schieten in het struikgewas waarin Joeki en Bertrand zich schuilhouden. Robert kan zich nog net voor het schot gooien waarbij hij een lading hagel in zijn been krijgt. Bertrand verjaagt de jager en terwijl hij de wonden van zijn vriend verzorgt loopt Joeki naar het dorp op zoek naar een dokter. De hond van de boswachter dwingt Joeki echter om zijn toevlucht te nemen in een jagershut waar hij de mooie Clara Frikrijk ontmoet. Clara is de dochter van Notaris Frikrijk en ze gebruikt de hut om haar geliefde Pieter in het geheim te ontmoeten. Haar vader, die zware financiƫle problemen heeft, wil immers dat ze huwt met Baron Van den Keske de Jevoe om er zo financieel weer bovenop te komen.

Clara helpt het been van Robert verzorgen en gezien Robert enkele dagen niet kan bewegen vragen de vagebonden aan Clara om Joeki naar de kostschool te brengen. Bij kostschool "Ons Nest" worden ze vriendelijk ontvangen door juffrouw Lepelaer die de school bestuurd. De vrouw vervangt haar overleden nicht die de vriendin was van Barones Cammo Milje en wanneer ze in de papieren leest dat Joeki een Moldavische prins is beraamd ze een duivels plan. Ze ontbiedt Notaris Frikrijk en vraagt hem om de akte van nalatenschap te vervalsen in haar voordeel in ruil voor de helft van de buit. De notaris die een eervol man is kan het niet en vraagt bedenktijd.
Ondertussen heeft de jager, die Baron Van den Keske de Jevoe blijkt te zijn, speurder nummer 17 ingelicht over hun verblijf in de jachthut. Gelukkig heeft Clara alles gehoord en zo kunnen ze de arm der wet weer te snel af zijn en een onderkomen te vinden in het atelier van Pieter.

In de kostschool kan Joeki de vernederingen niet meer aan en besluit te ontsnappen. Via de schoorsteen raakt de knaap tot op het dak maar door de regen heeft hij geen houvast en stort naar beneden. Hoewel een hoop bladeren zijn val breekt maakt hij zoveel lawaai dat de bestuurster wordt gealarmeerd. Zo kan ze net op tijd ingrijpen wanneer Joeki - nog steeds wat verdoofd door de val - over de hoge muur klautert. Nummer 17 is getuige van het voorval en heeft de vrouw door maar speelt het spel mee in de hoop zo de vagebonden in de val te lokken. Hij verspreidt dan ook het verhaal dat Joeki slecht behandeld wordt en naar een gesticht zou verkast worden. Wanneer het bericht aan de oren van Robert en Bertrand komt kunnen ze niet anders dan ingrijpen. Ze beramen een plan waardoor ze ongezien in de kostschool kunnen geraken. Daar horen ze hoe de Notaris het voorstel van Juffrouw Lepelaer voorgoed afwijst en kunnen ze de vrouw tot bekentenissen dwingen. Nu moeten ze enkel nog aan de speurder ontkomen. Via de riolering kunnen ze het marktplein bereiken waar net een kermis aan de gang is. De grote blikvanger is de luchtballon die klaar staat om op te stijgen. Achtervolgd door Nummer 17 zoekt het drietal hun heil in de ballon waardoor ze in vrijheid opstijgen tot grote frustratie van de speurder.

Opgemerkt:

  • De naam van de Baron in dit verhaal is een vernederlandsing van het Frans "Qu'est-ce que je vous". Hoewel dit op zich niets betekent gebruiken Vlamingen deze uitdrukking om spot te drijven met Franstaligen.