1. Hoogspanning

Titel in originele taal: Haute Tension
ISBN-nummer: 902-528417-5
Eerste druk: 1977
Uitgeverij: Uitgeverij Le Lombard
Tekenaar: Christian Denayer
Scenarist: André-Paul Duchâteau

In dit eerste deel van de Brokkenmakers maken we kennis met de hoofdpersonages Al Russel en Brockowsky. Brock is een doorleefde flik die werkt aan een zaak rond de "phantom". Een bende overvallers die zich verplaatsen met een snelle zwarte wagen en die ondanks de vele achtervolgingen er steeds in slagen om uit handen van de politie te blijven. Tijdens één van die achtervolgingen kreeg Brock een zwaar ongeval waardoor zijn partner Jerry Garson door zijn letsels de politie moest verlaten. Zijn nieuwe partner is Al Russel, een rijkeluis zoontje net vers van de politieschool.
Wanneer de "phantom" een geldtransport heeft overvallen zijn Brock en Al als eerste ter plaatse en kan Al kennis maken met de wilde rijstijl van zijn nieuwe partner. Niets ontziend raast hij in door de stad om in het spoor van de boeven te blijven. Tevergeefs want niet veel later rijdt hij zijn wagen in de prak.

De zaak krijgt een wending wanneer Nockyn, een garagist die voor de phantom-bende heeft gewerkt, wil praten. Helaas deinst de bende voor niets terug en ruimen ze de man uit de weg. Al en Brock komen net te laat maar nog veel erger, ze rijden hun nieuwe patrouillewagen weer in de prak waardoor Brock de bus waarin de man zat vordert en de achtervolging op de bende inzet met de Greyhound. Omdat de wagen van de "phantom" een lek heeft in de benzinetank sputtert de motor waardoor Brock zelfs met een bus sneller is. Hij aarzelt geen moment en ramt zijn tegenstanders zonder nadenken. Door de schok beland hij in het ziekenhuis. De chauffeur van de phantom vecht voor zijn leven en de twee andere inzittenden konden het op een lopen zetten. Als de chauffeur niet ondervraagd kan worden, staan ze terug bij af.

De moord op Nockyn heeft heel wat tongen in de onderwereld losgemaakt en Jerry kreeg een naam. Malcolm Grindle zou de bendeleider zijn. Malcolm is geen onbekende. Hij is een ontsnapte gevangene die door iedereen werd dood gewaand. Als ze beiden aan een moordaanslag ontsnappen weten ze dat ze op het goede spoor zitten maar rijst het vermoeden dat er ook een mol binnen de politie zit. Omdat ze de verkeerde mensen viseren krijgen Brock en Al een andere opdracht toegewezen omdat ze denken dat de phantom zal toeslaan op een trein, volgeladen met kostbare kunstwerken. De overvallers hebben een zware vrachtwagen op het spoor geplaatst en ondanks een tip kunnen ze niet voorkomen dat de trein tegen de truck botst en tot stilstand komt waardoor de phantom-bende kan toeslaan. Brock en Al, die de tip via de radio binnen kregen kunnen snel reageren en dagen op terwijl de overval in volle gang is. Hun tussenkomst doet de overval mislukken en enkele overvallers kunnen door de agenten aan boord van de trein ingerekend worden. Hierdoor kunnen onze brokkenmakers zich concentreren op de achtervolging van de weggevluchte Malcolm Grindle.

De phantom is zoals zo vaak verdwenen waardoor Al begint de vermoeden dat de bende een mobiele basis hebben. Een vrachtwagen waar ze hun wagen in parkeren en zo aan alle controle kunnen ontsnappen. Als ze iets verder dan ook zo'n vrachtwagen zien rijden besluiten ze hem te controleren maar de truckchauffeur heeft geen zin in zo'n controle en rijdt ze van de weg. Weer een patrouillewagen in de prak. Op hetzelfde moment echter daagt er een andere wagen op die zich voor de truck slingert. Instinctief geeft de truckchauffeur een ruk aan het stuur waardoor hij tegen een hoogspanningsmast tot stilstand komt en onmiddellijk vuur vat. Vanuit de verte zien Al en Brock dat de chauffeur lopen gaat maar verder wordt alles verteerd door het vuur. Dan zien ze wie de auto bestuurde die het ongeval veroorzaakte. Het is Jerry die opbiecht dat hij de mol is. Hij speelde samen onder één hoedje met Malcolm maar toen deze hem uit de weg wou ruimen en een hinderlaag legde waarbij hij en Brock het ongeval kregen wou hij zich wreken. Dat is gelukt nu Malcolm dood is. Nu wil hij zich nog op Brock wreken en trekt een pistool. Hij schiet maar raakt Brock enkel in de arm en wordt daarop door Al neergeschoten. Brock reageert furieus op zijn nieuwe partner wanneer hij ziet dat Jerry dood is. Maar al had geen keus.