3. Operatie Mammoet

Titel in originele taal: Operation Mammouth
ISBN-nummer: 978-9064-21303-8
Eerste druk: 1978
Uitgeverij: Uitgeverij Le Lombard
Tekenaar: Christian Denayer
Scenarist: André-Paul Duchâteau

Tijdens een patrouille op de motorfiets stoten Brock en Russel op een vrachtwagen van Russels vader. De chauffeur rijdt hen van de weg en de bijrijder opent zelfs het vuur op hen beiden. Russel is genoodzaakt om terug te schieten waardoor de vrachtwagen crasht. De bestuurder en bijrijder worden geïdentificeerd en zijn leden van de Bende van de drie X'en. Een gevaarlijke bende die vrachtwagens kaapt voor de lading. De echte bestuurders van de vrachtwagen worden brutaal gekneveld en achtergelaten langs de weg.

Onder de alias van Watson en Holmes gaan Russel en Brock undercover werken voor de Always Cy, de firma van Al's vader in de hoop de bende te kunnen oprollen. Dagen gaan voorbij zonder incident maar dan op een zonnige dag duikt er een helikopter op boven hun hoofd. De heli strooit een poeder over de vrachtwagen waardoor Al niets meer ziet en gedwongen wordt om te stoppen. Brock is snel in de trailer gekropen waarin een gepantserd voertuig staat. Als de truck stil staat kan hij uitrijden om wat schade aan te richten bij de gangsters die ondertussen de vrachtwagen met auto's hebben omsingeld. Terwijl Brock een ravage aanricht neemt Al de wagens onder vuur vanuit zijn cabine. Terwijl Brock de overgebleven wagen achtervolgt, arresteert Russel de overgebleven gangsters.

Eén van de gearresteerde boeven lijkt wel een dubbelganger van Brock. Hoewel de mannen geen woord lossen vinden ze op de dubbelganger een luciferdoosje van een nachtclub. Dan krijgt Russel het idee om Brock op pad te sturen en zich voor de boef uit te geven. Hij gaat naar de nachtclub en na wat praatjes te verkondigen maakt hij contact met enkele leden van de bende. Wat later vertrekt een Cadillac uit de parking van de garage met Brock aan boord. Samen met drie van de bendeleden gaan ze naar de grote bazen. Ze worden gevolgd maar de chauffeur van de Cadillac kan zich al snel van zijn belager ontdoen. De tocht gaat naar een oud western stadje waar Brock in de Saloon oog in oog komt te staan met enkele van de bendeleiders. Hij verzint een smoesje om te kunnen infiltreren in de bende. Zijn verhaaltje wordt geslikt en hij wordt terug naar de stad gebracht waar hij moet wachten tot ze terug contact met hem opnemen.

Dagen later is het zover. Er wordt contact gemaakt en de Cadillac komt Brock ophalen en wordt weggevoerd naar een onbekende bestemming met Al die op een veilige afstand de achtervolging heeft ingezet. Een dertigtal kilometer verder staat er een grote truck geparkeerd. Brock moet het stuur nemen en als Russel wordt opgemerkt in de spiegels laat de bijrijder de trailer ontkoppelen. Russel raakt hierdoor van de weg waardoor Brock geen backup meer heeft. Wat later komt het ware doel in zicht. Een vrachtwagen van Always Cy met een kostbare lading moet tot stilstand gebracht worden en de trailer moet aan hun vrachtwagen gekoppeld worden. Zelfklevende stickers maken de trailer vervolgens onherkenbaar maken. De volledige operatie duurt slechts enkele minuten? Wanneer ze terug aan het rijden zijn wordt het Brock duidelijk dat zijn dekmantel gebroken is. De bende weet wie hij is en het ziet er niet goed voor hem uit. Brock weet niet dat Russel een andere auto heeft gevonden en de achtervolging terug heeft ingezet maar kiest om het zekere voor het onzekere te ruilen. Als de bijrijder hem vertelt dat de gestolen goederen geheeld worden in supermarkten en dat ze met hem zullen afrekenen aan de volgende winkel, stopt hij niet en raast de supermarkt binnen. Hij vlamt tussen de rekken door en remt dan zo hard dat de begeleider tegen de ruit knalt. Dit geeft hem de tijd om zich te verschalken tussen de producten. Enkel met de hulp van Russel kan hij heelhuids ontkomen. Ze vluchten via het dak maar worden er opgewacht door andere bendeleden. Half bewusteloos worden beide mannen naar het hoofdkwartier van de bende gebracht. Daar wordt de bendeleider op de hoogte gebracht en zal hen neerschieten als hij zal arriveren. Brock en Al wachten hier niet op en doen een wanhoopspoging om te ontsnappen. Het lukt. Ze kunnen de bende verschalken en zetten de achtervolging in op de baas van de bende. De achtervolging brengt hen tot aan het water waar een bootje klaar ligt. Gelukkig zijn Brock en Al op tijd om de baas, een vrouw, te arresteren. Dan pas blijkt dat ze de vrouw kennen. Het is Thelma Grindle, dochter van Malcolm Grindle, de leider van de bende van de Phantom (zie deel 1).