5. De Helse Corrida

Titel in originele taal: La corrida infernale
ISBN-nummer: 90-6421-076-4
Eerste druk: 1980
Uitgeverij: Uitgeverij Le Lombard
Tekenaar: Christian Denayer
Scenarist: André-Paul Duchâteau

Al en Brock krijgen een anonieme tip waarvoor ze 's nachts naar een autokerkhof moeten gaan. Daar aangekomen zien ze de auto's die ze zelf in het verleden in de prak gereden hebben. Al vermoedt een valstrik en inderdaad, enkele ogenblikken later wordt hun auto geramd. Gelukkig blijven de beide smerissen ongedeerd en kunnen ze de chauffeur inrekenen. Hoewel zijn uiterlijk is veranderd herkent Brock een oude bekende. Het is niemand minder dan Slim Barnum. (zie album 4: Brokkenmakers tegen de Brokkenmakers). Barnum vertelt hoe zijn uiterlijk werd veranderd door een dokter in de Franse Camargue. Het lijkt Brock wel wat om van zijn dikke neus af te raken en in ruil voor het adres van de chirurg mag Barnum beschikken.

Brock en Al koppelen het nuttige aan het aangename en een maand later zijn ze op vakantie in de Camargue waar Brock zijn nieuwe neus heeft gekregen bij dokter Londot. Ze genieten van een ritje te paard wanneer ze plots worden beschoten door twee kerels in een Jeep. Eén van de inzittenden is Barnum. Brock kan mits wat creatief autorijden de aanvallers verdrijven. In hun vlucht verliezen ze zelfs een fototoestel. Onze vrienden laten de foto's ontwikkelen en stellen vast dat ze gemaakt werden in Spanje. Vakantie in het zonnige Spanje terwijl ze onderzoek doen naar hun belagers, dat is iets wat Al en Brock niet kunnen afslaan en dus rijden ze niet veel later met hun huurauto over de Spaanse wegen.

Hun aanwezigheid is hun aanvallers niet ontgaan want ze hebben nauwelijks van hun huurwagen kunnen genieten of ze proberen de Brokkenmakers van de weg te rijden. Zelfs met een wrak slaagt Brock er in om de achtervolging in te zetten en kunnen hun belager bij de lurven vatten. De man noemt Brock Grozman en geeft hen een naam: Pedro. Ze gaan dus op zoek naar deze opdrachtgever maar de volgende dag blijkt dat moeilijker dan verwacht. Pedro heeft overal zijn mannetjes en keer op keer kunnen Al en Brock aan een aanslag ontsnappen. Beide mannen moeten zelfs vluchten via haven en als ze een vissersbootje vorderen om te ontsnappen lopen ze tegen een derde partij op. Een mooie vrouw wil de foto's van Brocks neus. Inderdaad, de röntgenfoto van Brocks neus die hij overal mee naartoe zeult werd vervangen door een transparante kaart. Het is die kaart die iedereen in het bezit wil krijgen. Op de kaart staan de letters M.T. en als hun boot wordt geramd door een boot uit Montserrat legt Al het verband tussen A.T. en het Spaanse bergdorpje.

In Monserrat nemen Brock en Al de kabelbaan naar het beroemde bergklooster en al snel volgt de zoveelste aanslag op hun leven. Wederom ontsnappen ze als bij wonder. Tijdens de lunch onderzoekt Al de transparante kaart en legt ze op de stafkaart van het dorpje. Zo komt een locatie tevoorschijn. Het befaamde kruis van Montserrat. Ze gaan op onderzoek en merken al snel dat de schaduw van het kruis een spelonk in de bergen aanduidt. Onder dwang van Pedro's mannen beginnen ze de gevaarlijke klim naar de holte maar als ze er eindelijk zijn moeten ze hun materiaal in de diepte smijten. Ze zouden verloren zijn als er hen plots geen touwladder zou toegeworpen worden. Ze klimmen snel naar boven en maken kennis met hun redder. Het is het meisje dat hen onder schot hield tijdens hun vlucht met het bootje.

Het meisje heet Nadia Suarez en is een agente van de staatsveiligheid en vertelt het hoe Slim Barnum twee vliegen in één klap wou slaan. Een grote lading drugs scheefslaan en concurrent Pedro Diaz neutralisten en door Al en Brock erin te betrekken zou hij ook deze twee uit de weg kunnen ruimen. Nu is het aan dit nieuwe trio agenten om Barnum uit de tent te lokken. Ze keren terug naar het havenstadje Terragona en doen er alles aan om zo veel mogelijk op te vallen. Hun helse corrida brengt iets op want Barnum en zijn baas zijn verwonderd om de Brokkenmakers levend en wel terug te zien en zetten de achtervolging in. Het komt tot een confrontatie en dan wordt alles duidelijk: De baas lijkt als twee druppels water op Brock en heet Grossman.