9. De geheimzinnige ster

Titel in originele taal: L'etoile mystérieuse
ISBN-nummer: 978-9030-32516-1
Eerste druk: 1942
Uitgeverij: Uitgeverij Casterman
Tekenaar: Hergé
Scenarist: Hergé

Op een mooie zomeravond ontdekt Kuifje een nieuwe ster in de Grote Beer. Als journalist is hij zeer nieuwsgiering naar dit fenomeen en dus gaat hij naar de sterrenwacht in de hoop er meer uitleg te krijgen. Daar krijgt hij te horen van Hyppolytus Kalys, de directeur van de sterrenwacht dat het niet over een nieuwe ster gaat maar over een enorme vuurbal die op ramkoers ligt met de aarde. De bol is zo groot dat de impact het einde van de wereld zal zijn. Berekeningen tonen aan dat op 8u12 in de ochtend de wereld zal vergaan.

Zwaar onder de indruk gaat Kuifje naar huis waar hij door emotie overmand in slaap valt in de zetel. Uren later wordt hij gewekt door de klok die 8u00 slaat. Omdat de klok wat achter loopt zijn er nog enkele minuten te gaan. De seconden tikken weg tot de aarde begint te trillen. Het einde is aangebroken. Maar dan zo plots als de trillingen begonnen stoppen ze ook weer. Kuifje beseft dat het slechts een aardbeving was. Hij snelt naar de sterrenwacht om uitleg te vragen en wanneer hij het kantoor van de directeur binnenstapt is hij getuige van een ruzie tussen de directeur en zijn medewerker. Blijkbaar had deze laatste een fout gemaakt in zijn berekeningen en heeft de vuurbal de aarde gemist. Enkel een klein stukje van de meteoor is ingeslagen in de Noordelijke ijszee. Wetenschappelijk is er dus geen eer meer te halen en de teleurstelling is dan ook groot. Dan wordt de spectrumanalyse van de meteoor bekeken en ontdekken de wetenschappers een nieuw metaal dat op aarde niet voorkomt. Onmiddellijk wordt er een expeditie opgezet naar de IJszee om de meteoor met haar unieke samenstelling te onderzoeken.

Kuifje stelt voor om te vertrekken met de Aurora, het schip van Kapitein Haddock en na een voorbereiding van drie maanden kan men eindelijk uitvaren. Nog voor men de trossen heeft losgegooid vinden ze een bom aan boord. Nu weten ze dat er mensen zijn die willen dat hun expeditie zal mislukken. Wanneer ze horen dat de Peary, een ander poolschip, de haven van Sao Rico heeft verlaten met hetzelfde doel beseffen ze dat hun expeditie opeens een race is geworden. Een race die niet eerlijk verloopt want hun tegenstanders gebruiken alle middelen om hen te stoppen. Er was eerst de bom en tijdens een storm duikt er een schip op zonder licht vaart en hen probeert te rammen. Enkel door de zeevaartkunst van kapitein Haddock kan een ramp vermeden worden. Wanneer ze in IJsland aanleggen om te tanken blijkt nog maar eens hoe men hen wil tegenhouden. Men wil hen geen brandstof leveren omdat die zogezegd op zou zijn. Zonder diesel zijn ze gestrand. Dan komt Haddock zijn goede vriend Kapitein Chester tegen die hen vertelt dat zijn Sirius wel volgetankt zou worden. Samen bedenken ze een plan om de Aurora via de Sirius vol te tanken. Hun tegenstanders zijn dan ook verbaasd wanneer ze de volgende ochtend de Aurora zien uitvaren.

Een week later zijn ze aangekomen in de Noordelijke IJszee en zetten ze het watervliegtuig uit zodat ze sneller de zee kunnen afspeuren. Het duurt dan ook niet snel voordat ze de meteoriet hebben kunnen lokaliseren. Helaas zien ze ook de rookpluim van een ander schip. Het is de Peary die 150 zeemijl voorligt op hun positie. Haddock laat de ketels roodgloeiend stoken in de hoop hun concurrenten in te halen. De volgende dag zien ze de schoorsteen van de Peary maar dan ontvangen ze een S.O.S. van een schip in nood. Ze kunnen niet anders dan koers zetten naar het schip in nood, zelfs al zal hun dat de overwinning kosten. De volgende ochtend begint Kuifje te vermoeden dat ze in het ootje werden genomen en wanneer hij de bevestiging krijgt liggen ze natuurlijk ver achter op de Peary. Enkel het vliegtuig kan nu nog redding brengen.

Het vliegtuig met Kuifje aan boord vliegt snel richting meteoor en als de rotsblok in zicht komt merken ze dat de Peary reeds voor anker ligt en dat er een roeiboot werd uitgezet om hun vlag te planten. Als de vlag wordt geplant zal alles voor niets zijn geweest. Kuifje bedenkt een ultiem plan en springt met de parachute uit het vliegtuig in de hoop dat hij zo sneller zal zijn. Het lukt wonderwel. Hun missie is geslaagd. Omdat het water rondom de meteoor gloeiend heet is kunnen ze helaas niet terug in het watervliegtuig geraken. De Aurora heeft ondertussen snelheid moeten terugnemen en ze kunnen Kuifje pas binnen drie dagen ophalen. De piloot zal dus terugvliegen en terugkomen met voorraden. Er rest Kuifje niets anders meer dan zich klaar te maken voor de nacht. Hij gebruikt zijn parachute als matras én deken en valt al snel in een diepe slaap. Na enkele uren wordt hij echter abrupt uit zijn slaap gewekt door een knal. Hij gaat op onderzoek uit en vindt een kleine paddenstoel die heel snel enorm groot wordt. Zo groot dat hij ontploft. Rondom hem komen plots allemaal paddenstoelen uit de grond die op hun beurt allemaal ontploffen. Alsof dat nog niet vreemd genoeg is groeit er ook vanuit het niets een reusachtige appelboom waaraan enorme appels groeien. Eén appel valt hem op het hoofd waardoor Kuifje bewusteloos raakt. Hierdoor merkt hij niet op dat de meteoor langzaam aan het zinken is. Gelukkig kan Bobbie hem tijdig wekken waardoor hij hoger kan klimmen. Hij zou verloren zijn als opeens het vliegtuig van de Aurora terug opduikt. De piloot kan met zijn opblaasbare reddingsboot Kuifje en Bobbie in veiligheid brengen, maar niet voordat Kuifje nog een stuk rots in veiligheid kan brengen.

Opgemerkt:

  • Dit album was het eerste album dat in kleur verscheen en was het begin van het nieuwe album formaat van drie naar vier stroken per pagina en dus ook een vermindering van het aantal pagina's per album.