2. Kuifje in Amerika

Titel in originele taal: Tintin en Amérique
ISBN-nummer: 9030-32519-4
Eerste druk: 1932
Uitgeverij: Uitgeverij Casterman
Tekenaar: Hergé
Scenarist: Hergé

Na zijn avontuur in Afrika wordt Kuifje naar Amerika gestuurd. Het land kreunt onder de misdaad en de hoop rust op onze jonge reporter om de strijd aan te gaan tegen de misdaadsyndicaten. Wanneer Kuifje en zijn trouwe Bobbie in Chicago aankomen loopt het al meteen mis. Hij wordt door een taxichauffeur ontvoerd maar als deze een lekke band moet vervangen ziet hij kans om te ontsnappen. De politie zet de achtervolging in maar voordat de ontvoerder iets kan zeggen wordt hij uitgeschakeld.

Enkele dagen later is het weer prijs. Kuifje wordt ontvoerd door de bende van Al Capone. Door een gelukje kan Kuifje de bende verschalken maar als hij naar de politie stapt geloven ze hem niet. Integendeel ze denken dat hij een ontsnapte gek is en moet zelfs op de loop gaan voor de arm der wet. Met wat vertraging komen Kuifje en Bobbie dan eindelijk aan in hun hotel waar ze van wat rust kunnen genieten. De rust is echter van korte duur want de volgende ochtend krijgen ze te maken met een indringer. Kuifje kan de man onder schot houden en belt de veiligheid van het hotel. Enkele minuten later is de politie te plaatse en ze vragen de jonge reporter om mee te gaan zodat hij een verklaring kan afleggen. Wat Kuifje niet weet is dat de agenten in feite gangsters zijn en dat hij zo vrijwillig in het hol van de leeuw komt. Die leeuw blijkt Bobby Smiles te zijn. Deze gangster staat aan het hoofd van een bende die Al Capone vijandig gezind is en vraagt aan Kuifje om zijn tegenstander uit te schakelen. Vanzelfsprekend weigert deze waardoor hij gevangen genomen en bedwelmd wordt. Die nacht nog wordt hij in de rivier gesmeten maar het koude water wekt hem waardoor hij zichzelf kan redden. Nu is het oorlog tussen Kuifje en de gangsters.

Samen met de politie zet kuifje een hinderlaag op om Bobby Smiles te vatten maar deze kan op het nippertje ontkomen en vlucht naar het gebied rond de indianenreservaten. Miles kan profiteren van zijn voorsprong om de stam der Zwartvoeten een verhaaltje te vertellen waardoor ze denken dat Kuifje hun grond komt afpakken. De indianen graven de strijdbijl op en wat later staat Kuifje gebonden tegen de offerpaal. Hij is ten dode opgeschreven maar door een listig spelletje kan hij tweedracht zaaien tussen de indianen en vluchten. Hij vlucht in een grot en wanneer Smiles en de indianen de ingang tot de grot versperren wacht Kuifje een zekere dood. Er wacht Kuifje geen ander oplossing dan een andere gang te graven maar stoot dan als bij toeval op een olielaag. De olie blaast hem en Bobbie naar buiten en is gered.

De volgende ochtend ziet Bobby Smiles in een trein voorbij razen. Hij zet de achtervolging op de gangster in en weet niet dat zo'n 130 km verder een bank werd overvallen. Pedro Ramona, de overvaller laat zeer kenmerkende voetsporen na en wanneer Kuifje na een lange tocht even een uiltje knapt steelt de overvaller zijn schoenen. Als hij wakker wordt vindt hij het vreemd dat zijn schoenen vervangen werden maar zet dan zijn tocht verder tot hij plots door de politie wordt staande gehouden en beschuldigd van bankoverval. Ook nu weer wordt hij gearresteerd voor iets dat hij niet heeft gedaan en wordt ter nauwer nood gelynched. Gelukkig kan Kuifje weer ontkomen en besluit de spoorweg te volgen tot hij aan een station komt. Onderweg vind hij een dikke balk op de sporen. De balk werd er gelegd door Bobby Smiles die de sneltrein wil overvallen. Zo valt Kuifje weer ten prooi van de gangster en legt hij de reporter op de sporen in plaats van de balk. Kuifje zou dit niet overleefd hebben als door een stom toeval een reiziger niet aan de noodrem had getrokken waardoor de trein op enkele centimeters van de jongeling komt te stoppen. Zijn redding komt in iedere krant en zo komt ook Bobby Smiles te weten dat zijn plannetje weer eens is mislukt.

De gangster vlucht naar de bergen maar ook daar is hij niet veilig voor onze reporter. Kuifje spoort de man op en kan hem onder arrest plaatsen. Na twee maanden lijkt Kuifje er eindelijk in geslaagd om een bende op te rollen. De radio en televisiestations staan in de rij om Kuifje te mogen interviewen zodat niemand merkt dat Bobbie ondertussen ontvoerd werd. Mike Mac Adam, de hoteldetective wordt ingeschakeld om de hond terug te vinden maar Kuifje heeft al snel door dat hijzelf het initiatief moet nemen. Hij doet alsof hij het losgeld zal betalen zodat hij op de uitkijk kan staan om de ontvoerders gade te slaan. Het lukt en zijn zoektocht brengt hem naar een groot landgoed in Silvermount. Hij dringt binnen, kan enkele mannen neerslaan en kan Bobbie in de kelder bevrijden uit de benarde situatie. De grote baas kon ook nu weer ontkomen.

Alles lijkt weer terug bij het normale te zijn wanneer Kuifje een uitnodiging krijgt om een conservenfabriek te bezoeken. Kuifje krijgt er een rondleiding maar de gids is een mannetje van Bobbies ontvoerder. Hij duwt Kuifje in de vleesmolen maar kan weer eens uit een benarde situatie ontsnappen wanneer net dan de arbeiders van de fabriek het werk neerleggen en de machines stoppen. Kuifje keert wat later terug naar de fabriek waar de leider net een belangrijke getuige wou opruimen. Hij kan ze overmeesteren en aan de politie uitleveren. Voor de gangsters is de maat vol. Kuifje heeft nu al twee belangrijke leden van de organisatie achter de tralies gebracht en het wordt tijd voor actie. Wederom wordt Kuifje ontvoerd en met een halter aan zijn been gebonden in het Michigan meer geworpen. Iemand heeft echter zich vergist van halter en een houten exemplaar aan het been gebonden. Kuifje is gered.

Opgemerkt:

  • De hoteldetectieve heet Mac Adam. Makadam is vlaams dialect voor tarmac.