1. Kuifje in Afrika

Titel in originele taal: Tintin au congo
ISBN-nummer: 9030-32520-8
Eerste druk: 1931
Uitgeverij: Uitgeverij Casterman
Tekenaar: Hergé
Scenarist: Hergé

Kuifje en Bobbie vertrekken naar Afrika waar ze een reportage zullen maken over het prachtige continent. De reis die eerst per trein en dan per schip en verloopt zonder problemen, tot Bobbie het aan de stok krijgt met een papagaai. Hij zit de vogel achterna en wanner die probeert uit de kaken van de hond te blijven door in een luchtkoker te vliegen, springt Bobby hem achterna. De hond valt door de schacht en komt zo in het ruim terecht waar een verstekeling zit verscholen. De man jaagt Bobbie in het water maar gelukkig zag Kuifje hem in het water vallen en kan hij zijn beste vriend uit de penarie helpen.

Zonder verdere incidenten bereikt het schip de Afrikaanse kust en kunnen Kuifje en Bobbie hun intrek nemen in hun hotel. De volgende dag gaan ze op zoek naar een voertuig en dan kan eindelijk hun avontuur beginnen. Samen met Koko, een inboorling trekken ze het binnenland in zodat Kuifje wat kan jagen. Zijn eerste prooi is een krokodil maar faalt om het dier te doden. Hij keert terug naar de auto om dan vast te stellen dat Koko zich heeft verscholen in het stuikgewas omdat een blanke de auto heeft gestolen. Samen volgen ze het spoor en na enkele uren wandelen zien ze de auto en de man staan. Het is de verstekeling maar dat weet Kuifje natuurlijk niet. Hij kan de man overmeesteren en binden om hem aan de politie over te leveren maar dat zal moeten wachten omdat Bobbie door een aap wordt ontvoerd. Kuifje kan niet schieten omdat hij anders de hond zou kunnen raken en besluit dan maar om een andere aap neer te schieten. Hij gebruikt de huid van de aap om de andere te benaderen en kan zo Bobbie bevrijden. Ondertussen is de nacht gevallen en heeft de verstekeling van al die verloren tijd gebruik gemaakt om te kunnen ontsnappen.

Koko en Kuifje trekken dan maar verder en wanneer hij enkele zwarten helpt wordt hij uitgenodigd bij de stam der Babaoro'm. Hij krijgt van de Koning de eer om de volgende dag mee op leeuwenjacht te gaan. De leeuw is razend en de zwarten gewapend met slechts wat speren zijn in gevaar. Gelukkig kunnen Kuifje en Bobbie de leeuw wel de baas en vangen hem zelfs levend. Dit levert hen heel veel respect op bij de stam, zoveel zelfs dat de tovenaar vindt dat dat Kuifje teveel invloed krijgt. Hij moet de jonge reporter het zwijgen kunnen opleggen. De verstekeling heeft dat gehoord en besluit om samen te werken met de tovenaar en werken een plan uit. De volgende ochtend breekt er paniek uit bij de stam omdat hun heilige fetisj gestolen blijkt te zijn. Volgens de tovenaar heeft Kuifje het beeldje gestolen en bij het doorzoeken van diens hut wordt de fetisj gevonden. Kuifje wordt gevangen genomen en zal de volgende dag terechtgesteld worden. Tijdens de nacht maakt Koko een gat in de hut waardoor hij Kuifje kan bevrijden. Samen gaan ze naar de hut van de tovenaar om hem te confronteren maar overhoren toevallig een gesprek tussen hem en de verstekeling. Hij filmt hun gesprek en de volgende dag toont hij de beelden waarop te zien is hoe beide mannen zich bezatten en de fetisj onteren. Tovenaar Muganga en de verstekeling worden uit het dorp verjaagd maar zinnen op wraak.

Wanneer beide mannen vernemen dat de jonge reporter op luipaardenjacht gaat spannen ze een val. Muganga zal verkleed als luipaard Kuifje proberen te doden en zal dan overal luipaardafdrukken achterlaten zodat het zal lijken dat hij door het dier werd gedood. Het loopt echter mis wanneer de tovenaar door een wurgslang wordt gegrepen. Kuifje kan de man redden en vertelt hem dat de verstekeling zit te wachten aan de bosrand. Kuifje gaat er naar toe maar wordt neergeslagen. Als hij wakker wordt bengelt hij aan een touw boven een rivier vol met krokodillen. Hij lijkt reddeloos verloren maar dan duikt er een witte Pater op die hem net op tijd kan bevrijden uit zijn hachelijke positie. De Pater neemt hem mee naar de missiepost en van daaruit kan Kuifje op olifantenjacht gaan. Als hij terugkeert met zijn prooi heeft de verstekeling zich verkleed in Pater en kan zo Kuifje overmeesteren. Hij slaat hem wederom neer en legt hem gebonden in een kano die de rivier afdrijft richting een grote waterval. Kuifje zou reddeloos verloren zijn als hij niet aan een grote tak was blijven hangen. Bobbie rent naar de missiepost voor hulp en al snel is Kuifje weer vrij. Vastbesloten om zijn belager te vatten zet hij nu de achtervolging op de man in. Het duurt niet snel of hij heeft de man te pakken. Aan de rand van een hoge klif komt het tot een handgemeen waardoor beide mannen naar beneden storten. Kuifje valt op de rug van een nijlpaard en stuitert zo tot op het droge maar zijn aanvaller valt in het water waar hij door de krokodillen naar de bodem wordt getrokken. Een verschrikkelijk einde.

Kuifje hoort Bobbie blaffen en klimt terug naar boven. Daar merkt hij tekenen die erop wijzen dat Bobbie werd ontvoerd. Hij volgt de sporen en al snel krijgt hij een hele stam op zijn nek. Ze hebben echter geen kwade bedoelingen en brengen hem tot bij Bobbie. Ze wisten niet dat Kuifje onderaan de klif was en hebben de hond dan maar meegenomen. Bobbie heeft nog een verrassing want de verstekeling had een brief verloren en Bobbie heeft die gevonden. Uit de brief blijkt dat de man in opdracht werkte en moest proberen Kuifje uit de weg te ruimen. Er staat ook een afspraak in de brief die moet nageleefd worden in geval van succes. Kuifje besluit dan maar om zich naar Kalabeloe te begeven om de opdrachtgever met de initialen A.C. op te wachten.

Verkleed als de verstekeling en met valse baard ontmoet Kuifje in Kalabeloe een man die hem Tom noemt. De man blijkt Gibbons te heten. Hij kan de man overmeesteren en naar het politiebureau brengen. Gibbons vertelt dat hij eigenlijk voor Al Capone (initialen A.C.) werkt die de diamantproduktie van Afrika in zijn greep wil krijgen. Capone dacht dat Kuifje hem op het spoor was en gaf opdracht hem te liquideren. Daarna zouden Gibbons mannen een schrikbewind gaan uitoefenen. Samen met de politie trekken ze erop uit om de rest van de bende te arresteren. De volgende ochtend staan de kranten dan ook vol met artikels over hoe Kuifje de bende heeft opgerold. Nu dat alles achter de rug is kan Kuifje eindelijk zich richten op het dierenrijk van Afrika om enkele mooie beelden te filmen. Mooie liedjes duren echter niet lang want al snel komt er een vliegtuig aan om Kuifje aan te manen terug naar Europa te gaan om dan aan zijn volgende avontuur te beginnen. In Amerika.

Opgemerkt:

  • In de eerste tekening op het perron komen Kwik en Flupke samen met Hergé, Edgar P. Jacobs en Jacques van Melkebeke afscheid nemen van Kuifje. ook Jansen en Janssen duiken er voor het eerst op.
  • Het vliegtuig waarmee Kuifje en Bobbie gered worden van een woeste kudde buffels is een Udet U12 Flamingo uit 1925.
  • De wagen waarmee Kuifje en Bobbie samen met Koko door de savanne rijden is een Ford T. De nummerplaat verwijst waarschijnlijk naar de prijs (in Nederlandse Gulden) die de wagen kostte in 1920.