1. Het verstoorde geheugen

Titel in originele taal: Mes mémoires troubles
ISBN-nummer: 9064-21957-5
Eerste druk: 1993
Uitgeverij: Uitgeverij Le Lombard
Tekenaar: François Walthéry
Scenarist: Mythic

Rubine krijgt telefoon van haar broer Jay die haar hulp inroept omdat hij denkt dat zijn leven in gevaar is. Hij vraagt om hem te komen oppikken bij de Stuts Lonigan bar en als ze er aan komt blijkt ze net op tijd te zijn om Jay uit de klauwen van een gewapende man te halen. Eer dat ze de man kan ondervragen worden ze echter beschoten vanuit een voorbij razende auto. Rubine en Jay blijven ongedeerd maar de man bekoopt het met zijn leven.

Jay doet zijn verhaal. Samen met enkele vrienden kreeg hij de opdracht om voor een televisieprogramma over cyber security enkele servers te hacken. Als bewijs worden er televisie citaten gegeven uit enkele documenten. En dan gaan de poppen aan het dansen. De producer van het programma wordt net zoals zijn medewerker vermoord en hun computer lokaal wordt vernield. Jay vreest dat één van de bedrijven die gehackt werden een dekmantel was voor de C.I.A. en dat ze geheime documenten gedownload hebben.

Rubine en Jay gaan naar het appartement van Jay en merken dat er licht brandt. Als ze de flat binnenstormen worden ze onmiddellijk onder vuur genomen. Rubine beantwoord door terug te schieten maar hun belager kan ontkomen over de daken. De man heeft heel het appartement overhoop gehaald en kon de adressen van Jay's medehackers buit maken. Rubine laat haar collega's dan ook de huizen van de mannen bewaken en begint een zelf een zoektocht om ze te beschermen. Het duur niet lang of ze heeft Donald Wallis gevonden in een hippie Ashram met een dragonder van een vrouw. Het gesprek levert niets op ook Jay die de bedrijven opnieuw probeert te hacken in de hoop op een aanwijzing brengt geen zoden aan de dijk.

De nieuwe pogingen hebben wel alarmbellen doen afgaan met het F.B.I. die onmiddellijk de computer tot bij Rubine kunnen traceren. Ze vallen binnen maar Jay denkt dat het huurlingen zijn die gekomen zijn om hem om te leggen en kiest het hazenpad. Terwijl op het bureau Rubine wordt ondervraagd voor de feiten van haar broer krijgt ze de melding dat de collega's die het huis van Brad Allen moesten bewaken werden overrompeld en dat Brad ontvoerd is. De politie het de achtervolging ingezet en het duurt niet lang of Rubine kan zich aan het stuur van haar 4x4 in de debatten mengen. De gangsters besluiten dat Allen niets weet en smijten hem uit de wagen om zo te ontkomen.
Jay die nog steeds op de loop is besluit terug naar Stuts te gaan. In de bar denkt hij immers veilig te zijn. De eigenaar van de bar heeft medeleiden met Jay en laat hem wat bekomen in een achterkamertje waar hij wat computerspelletjes kan spelen. Maar dan herinnert Jay zich de naam van een bedrijf. Apex is een bedrijf van niets maar heeft toch goede beveiliging. Jay gaat opnieuw online om op zoek te gaan naar de waarheid.

Bij Apex wordt de computer inbraak al snel opgemerkt. En dan loopt het mis. De mensen achter Apex zijn drugdealers die via de bar van Stuts hun spul verkopen en zo de barman wat extra kapitaal geven om te overleven. Als ze merken dat Jay vanuit de bar opereert geven ze de goeie Stuts de opdracht om Jay op te sluiten tot ze er zijn. Jay zit in de val maar via de computer kan hij een mail sturen naar Rubine die onmiddellijk uitrukt met enkele van haar collega's. Jay probeert ondertussen tijd te winnen door de deur van het kamertje te barricaderen. Het zijn de minuten die Rubine nodig had om haar broer bij te staan. De kogels vliegen in het rond maar de politie heeft al snel de bovenhand.

Het is nu duidelijk dat Apex een dekmantel was van een bende drughandelaars die via dit nep-bedrijf hun verkooppunten centraal beheerden en tegelijkertijd de inkomens witwaste. Hoewel dankzij Jay een belangrijke bende kon opgerold worden wordt hij toch door het F.B.I. gearresteerd voor het hacken van die andere onschuldige bedrijven. Hopelijk krijgt Rubine hem snel vrij.