6. De 3 zonnen van Vinea

Titel in originele taal: Les 3 soleils de Vinéa
ISBN-nummer: 9031-40451-9
Eerste druk: 1975
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Roger Leloup
Scenarist: Roger Leloup

Op een afgelegen plek zitten Yoko, Paul en Ben te wachten op een signaal van Khany, hun hartsvriendin. Khany heeft namelijk laten weten dat ze terug naar de aarde komt om hen te ontmoeten. Na drie dagen wachten is het eindelijk zo ver. Een aeronef met aan boord de piloot Vynka en Khany landen voor hun voeten. Khany stelt dat ze niet veel tijd hebben en onmiddellijk weer moeten vertrekken. Ze hoopt dat onze drie vrienden dan ook zin hebben in een reisje naar Saturnus. Net buiten de dampkring wacht hen een koppelstuk waardoor hun aeronef kan veranderen in een astronef waardoor de reis door de ruimte slechts een dag zal duren. Na een korte slaap worden ze wakker als voor hun neus plots Titan, de belangrijkste maan van Saturnus opduikt. Ons trio is nog maar net van de verbazing bekomen of ze zien een nieuw wonder. Een enorme satelliet gemaakt door de Vineanen die het midden houdt tussen ene kanon en een telescoop. Vynka start de landingsprocedure en niet veel later staan ze in de satelliet waar ze hartelijk verwelkomd worden door Poky.

Dan legt Khany onze vrienden uit waarom ze hen meegebracht hebben. De telescoop is een toestel dat de Vine.anen ontwikkeld hebben om enorme afstanden in een relatief korte tijd af te leggen. Vinea, dat op twee miljoen lichtjaren van Aarde ligt zou in slechts twee maanden kunnen bereikt worden. En dat is het doel. Na al twee miljoen jaar terugkeren naar hun thuisplaneet. Maar eerst moeten ze een verkenningsmissie plannen om te zien of hun planeet er nog is en of ze leefbaar is. Omdat de aardbewoners meer ervaring hebben met het leven aan de oppervlakte worden ze gevraagd om mee te gaan. Wie zou zo'n avontuur kunnen weigeren en na een korte uiteenzetting zijn onze vrienden op weg naar het verre Vinea. Ze worden in een kunstmatige slaap gebracht en als ze twee maanden later in de ruimte van Vinea aankomen worden ze gewekt. Het zicht is adembenemend en Vinea kan qua schoonheid wedijveren met de Aarde.

Bij hun aankomst gaan zien ze meteen dat het probleem van de twee zonnen die miljoenen jaren met elkaar in botsing dreigden te komen opgelost is. Eén zon is immers veranderd in een rode reus en is aan het uitdoven en de andere zon geeft nog steeds een gezonde indruk. De botsing waarbij Vinea zou vergaan is er dus nooit gekomen. Als Khany merkt dat de planeet bovendien ook nog eens een adembare atmosfeer heeft is ze dolgelukkig. Zouden er nog Vineanen op de planeet leven? Eén kant van de planeet is altijd naar de zon gedraaid en is gloeiend heet, het andere deel krijgt nooit zon en is ijskoud. Daartussen is er een gematigde zone waar ze hun onderzoek starten. Khany en Yoko dalen af en zien hoe er boven de planeet een enorme zonnespiegel draait. De spiegel lijkt intact maar werkt niet. Ze gaan verder met een kleiner toestel en ontdekken zo gebouwen en zelfs een kleine nederzetting. Ze landen om kennis te maken en maken contact met de bewoners van Arania. De bevolking is laag technologisch en lijkt in niets op de hoogtechnologische wereld die ze twee miljoen jaar geleden achterlieten. De bevolking is zelfs angstig en zeer religieus naar een wezen die ze de "Grote Gids" noemen en hen regeert vanuit zijn hoge toren.

De meisjes hun nieuwsgierigheid is gewekt en gaan onmiddellijk op zoek naar deze grote toren. Lang moeten ze niet zoeken want na een korte vlucht duikt er voor hun neus een enorme toren op die tot aan de wolken rijkt. Ze gaan er binnen maar quasi onmiddellijk wordt Khany aangevallen door een robot. De greep is zo hevig dat ze het bewustzijn verliest. Yoko staat machteloos tegen zoveel kracht maar dan komt een andere robot ter hulp en vernietigd de aanvaller. De reddende robot vertelt Yoko dat hij het bewustzijn bevat van Sadar, Khany's vader. Hij vertelt dat het bewustzijn van hemzelf en andere geleerden werd opgeslagen in geheugendoosjes. De planeet wordt aangestuurd door middel van de geheugendoosjes van de acht grootste geleerden van Vinea onder leiding van de Grote Gids die al twee miljoen jaar slaapt in de top van de toren. Hij leidt Yoko door de toren naar de Grote Gids om hem te wekken maar ze ontdekt dat de man reeds honderden jaren dood moet zijn. Hierdoor draait de hersenversterker van de toren op volle toeren waardoor de bevolking in een soort van religieuze roes blijft leven. Ze besluiten de top van de toren te vernietigen om de hersenversterker uit te schakelen maar nemen eerst het geheugendoosje van Sadar mee.

Nu de Grote Gids vernietigd is moeten de Vineanen het terug overnemen. Sadar gidst hen naar de slapende zesde stad die zich in de koudestreek bevindt. Ze begrijpen nu waarom de zonnespiegel moest dienst doen. Het was een extra zon, gericht op de zesde stad. Terwijl Vynka de zonnespiegel gaat activeren zullen Khany en Yoko de stad binnen gaan. Het is een ondergrondse stad afgesloten met een zware deur. Als ze binnen zijn vinden ze er tal van Vineanen in een diepe slaap. Ze starten de klimaatregeling terug op en krijgen dan de instructie van Sadar om een bepaalde cocon te wekken. Als ze de cocon gevonden hebben staan ze pal van verbazing. De persoon lijkt als twee druppels water op Khany. Sadar heeft hen deze cocon eerst laten openen omdat ze het lichaam bevat van Synda, de moeder van Khany en Poky. Na het blije weerzien worden de andere Vianenen gewekt zodat ze terug kunnen starten met de wederopbouw van hun planeet.

Yoko heeft heimwee maar is vooral verdrietig omdat ze denkt dat ze haar hartsvriendin nooit meer zal zien. Niets is echter minder waar. Khany moet toezien op de ontmanteling van de installaties op aarde en moet ook alle aardse Vineanen terug naar huis begeleiden. Een werkje dat zeker nog vele aardse jaren zal duren. Ze zullen elkaar dus zeker nog vaak terugzien. Maar nu moeten onze vrienden eerst terug naar onze blauwe planeet.

Opgemerkt:

  • In 1975 bedacht Roger Leloup dus reeds het principe van de RAM-cardridge waar jaren later vele spelcomputers zoals de Atari 2600 mee uitgerust zouden worden