2. Het helse orgel

Titel in originele taal: L'orgue du diable
ISBN-nummer: 9031-40352-0
Eerste druk: 1973
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Roger Leloup
Scenarist: Roger Leloup

Yoko en haar twee vrienden draaien een documentaire over Rijnlegendes. Ze filmen aan boord van een passagiersschip dat tochtjes over de Rijn maakt wanneer Paul een mooie jongedame opmerkt die constant zit te huilen. Hij maakt foto's van haar wanneer ze plots overboord valt. De jonge held aarzelt geen moment en springt haar achterna. Ook Yoko ziet het gevaar en duikt in de rivier. Met vereende krachten kan het meisje terug aan boord gehaald worden. Daar stelt Yoko vast dat ze werd verdoofd en als Paul zijn foto's nakijkt blijkt de het meisje inderdaad van het schip werd geduwd. Het meisje verteld dat ze Ingrid Hallberg heeft en dat ze naar de Lorelei aan de Rijn trekt om de dood van haar vader op te helderen. Een week geleden vonden ze immers het door een trein overreden lichaam van de man. Yoko is formeel. Iemand probeert Ingrid ervan te weerhouden dat ze ontdekt dat haar vader werd vermoord.

Als Ingrid een lege doos van een geluidsband ontvangt van haar vader beseft ze dat de ontbrekende geluidsband zich moet bevinden in hun huis in St. Goar. Als ze er aankomen staan ze ook in oog met een gemaskerde die de tape in zijn handen heeft. Yoko raakt in een gevecht met de man maar deze kan ontkomen. In zijn vlucht wordt echter een stuk van de geluidsband afgerukt en als ze het stukje afspelen hoort ze haar vader spreken over de reparatie van het "satansorgel". De legende zegt dat er in de 16de eeuw een orgelbouwer was die zijn ziel aan de duivel had verkocht in ruil voor de plannen van een orgel dat hemelse klanken kon produceren. Als ze in de tuin een enorme orgelpijp terugvinden lijkt het wel of de legende van de orgel werkelijkheid is. Terwijl ze in de tuin brainstormen over het orgel werpt een onbekende een papiertje naar hun hoofd met de boodschap dat Ingrid naar de tunnel aan de Lorelei moet komen. Alleen!

Natuurlijk laten onze vrienden Ingrid niet alleen het gevaar opzoeken en Yoko besluit zelf te gaan. In de bosjes ontdekken ze een man die Ingrid bekend voorkomt. Het is Alberto Razzi, een meubelmaker en assistent van haar vader. Hij was getuige van de moord op haar vader en zag hoe een onbekende haar vader nabij de rots van het kasteel in de rug schoot. Wellicht zullen ze dus antwoorden vinden in het kasteel van Katz waar haar vader regelmatig op bezoek ging bij Otto Meyer, de kasteelheer. Als ze er aankomen worden ze echter vijandig onthaald door diens neef Karl. Hoewel de eerste ontmoeting koel verliep is de ontvangst door Otto heel wat vriendelijker te noemen. Als er plots een onweer losbarst eist hij dat zijn gasten blijven overnachten. Een voorstel dat Yoko maar al te graag aanneemt. In de drank die hen wordt aangeboden zit een sterk slaapmiddel en iedereen is dan ook al snel van de wereld. Door een gelukkig toeval drinkt Yoko nergens van en gaat ze verder op onderzoek uit. Bij haar terugkeer op haar kamer merkt ze dat Ingrid verdwenen is en kan zelfs op het nippertje aan een aanslag ontsnappen. Ze volgt haar belager tot diep in de kelders van het kasteel en komt in een grote ruimte waarin een enorm pijporgel staat opgesteld.

Aan het plafond hangt Ingrid in een kooi. Het is duidelijk dat ze haar willen blootstellen aan de harde klanken van het orgel. Dit kan haar dood betekenen en Yoko moet haar bevrijden. Aan het klavier ziet ze Otto zitten, maar deze is katatonisch en voor ze beseft dat de man onschuldig is duwt diens neef de loop van een geweer in haar rug. Ze wordt neergeslagen en als ze bij komt zit ze samen met Ingrid in de kooi op enkele meters boven de grond. Terwijl Karl hen probeert te vermoorden door op het orgel te spelen slingert Yoko de kooi van links naar rechts en raakt één van de pijpen van het orgel waardoor het geluid niet meer dodelijk is. Het vele slingeren laat ook de ketting breken en ze smakken hard tegen de grond. Karl kiest zijn heil in de vlucht en de achtergelaten Otto, Yoko en Ingrid moeten hetzelfde doen want het geluid van het Orgel heeft het gewelf beschadigd en massa's water vanuit de Rijn stromen de ruimte in. Yoko zet de achtervolging op Karl in en buiten het kasteel komt het tot een handgemeen. Het gevecht verplaatst zich tot op de treinsporen waar Karl ongelukkig wordt aangereden door een aanstormende trein. Dit betekent ook het einde van dit gruwelijk avontuur.