28. De onbekenden
37. De hinderlaag
69. Ponca-Ponca, de hondengod
70. Het heilige paard
71. De verdwijning van Edelhert
72. De grote trek
73. De muiters
74. Het onzichtbare wapen
75. Bessy's vreemde vriend
76. Ajax, de dobberman
77. De ongenode gast
78. Offer aan de nacht
79. De wreker
80. Het hol van Krotax
81. Het wagengeweer
82. Sheriff in nood
83. De hel in het drijfzand
84. Het geheim van Rhawik
85. Drie vlechten
86. De Californio
87. De adem der geesten
88. De bron
89. De overstroming
90. De ontvoering van Tali-Ya
91. Corvo de raaf
92. De hertenjagers
93. De eenzame bizon
94. Het verborgen wapen
95. De vakman
96. Kwang, de bergbever
97. De Pratt-school
98. De degen der vrede
99. De squatters
100. Vogelvrij
101. Diamond-R
102. Kid, de Apache
103. De ramp van Miles City
104. Mike Defflings goud
105. De beverdam
106. Klinga van de Lynxen
107. De blanke Sjamaan
108. Het fantoom van de Duivelsmesa
109. De schoolmeester
110. Murphi, de reus
111. De vossenfarm
112. De Papagokalender
113. Bij de ivoorjagers
114. De opgejaagden
115. De hagedisseneters
116. De berglopers
117. De grote blanke vader
118. De Greenhorns
119. Edelherts eer
120. Het brandende water
121. De Texaan
122. De Spooktrein
123. Lobo en Blanca
124. De uittocht
125. Zarak, de rode poema
126. Barry, de kleine wolf
127. Ondergang in de grot
128. De ontsnapte
129. De wereld van de duisternis
130. Wie is mijn moordenaar
131. De verdwaalden
132. De wraak der woestijn
133. De keuze
134. De gouden rots
135. Het gebied van de Orscha
136. Tragedie van de kustindianen
137. In het spoor van de eland
138. Otterstaart en zijn vriend de otter
139. De karavaan
140. Muiterij
141. Vlucht door de hel
142. De getuige
143. De duiveldans
144. De verdwenen kudde
145. De ongewenste spoorlijn
146. De gevangene van Fort North Point
147. Bestorming over Red River Town
148. Het vreemde S.O.S.-bericht
149. De wraak van de poema
150. Vlucht van Kleine Eenhoorn
151. Golo
152. De alligator-poel
153. Ontmoeting met Kleine Bever
154. Pioniers voor Picket-City
155. De gemaskerde ruiter met het flitsende paard
156. Het geheim van het reizende circus
157. Illegale paardenhandel
158. Het gekwetste paard
159. De talisman
160. De zeehonden
161. De snelle ruiter
162. Raaf, een moedige Cayuse-jongen
163. Edelherts visioen
164. Voor de redding van de sachem

75. Bessy's vreemde vriend

Titel in originele taal: Bessy's vreemde vriend
ISBN-nummer: 9002-11824-4
Eerste druk: 1969
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
Tekenaar: Willy Vandersteen
Scenarist: Willy Vandersteen

De winter staat voor de deur en Andy wil samen met zijn vriend Ronny nog wat gaan jagen op de bergschapen in de nabijgelegen bergstreek. Ze vinden al snel een grote kudde en worden aangetrokken door het gevecht van twee grote rammen. Ze slaan het ritueel gade en zien niet dat ze op hun beurt worden in de gaten gehouden. Als het gevecht is afgelopen vinden ze sporen in de sneeuw maar net als ze de sporen willen volgen worden ze verrast door een hevige sneeuwstorm. In een nabijgelegen kloof vinden ze beschutting voor henzelf en als enkele uren later de storm is gaan liggen kunnen Ronny en Andy eindelijk doen waarvoor ze gekomen waren. De kudden is vlakbij gekomen en dus kost het hun niet veel moeite om twee dieren om te leggen. Een mooie buit en Andy loopt terug naar de paarden om een mes te halen waarmee ze de dieren kunnen villen. Ronny blijft alleen achter maar wordt dan verrast door een zwarte beer.

De beer is zeer agressief en valt Ronny aan. Gewapend met enkel pijl en boog voor de jacht kan hij de beer enkel verwonden en dat maakt de kolos nog kwader en ondanks de pogingen van zijn arend Rhawik om het dier af te leiden werpt de beer zich op de jonge man. Ronny is verloren maar dan slaagt Rhawik er toch in om de beer zijn aandacht te trekken waardoor hij Ronny loslaat. Met zijn laatste krachten kan hij een pijl nemen en het hart van de beer doorboren. Het gevaar is geweken maar Ronny is wel zwaargewond. Als Andy enkele minuten later terug is kan hij niet anders dan zijn vriend de eerste zorgen toe dienen. Ronny is te gewond om paard te rijden en ze zoeken onderdak in een nabijgelegen grot. Andy stuurt Rhawik weg met een briefje om het thuisfront te verwittigen. Terwijl het buiten de grot terug aan het sneeuwen is kunnen ze niets anders doen dan wachten.

Het is al nacht wanneer er plots een sinistere roep door de duisternis galmt. Bessy is opeens heel alert, loopt de grot uit en negeert de bevelen van haar meester. Zonder omkijken loopt ze in de richting van het geluid. Minuten loopt ze verder tot ze plots een in een kloof valt. De gladde wanden zorgen ervoor dat ze niet uit de kuil kan maar dan duikt er plots een man op. Hij slaakt enkele keelgeluiden en Bessy is onmiddellijk rustig en verwelkomt de aanwezigheid van de man. De oude kerel laat een boomstam zakken tot in de put waardoor Bessy uit de kuil kan klimmen om de man dan te volgen. De volgende ochtend echter keert ze terug naar haar meester met een dood konijn in de muil. Een soort spijtbetuiging voor haar ongehoorzaamheid. Het roept echter nog meer vragen op want het konijn werd niet door Bessy gedood maar met de kogel van een oude musket. Ronny heeft echter al zijn aandacht nodig en vergeet het voorval tot er weer in de verte gehuil wordt gehoord. Bessy schiet recht en gaat er wederom als een pijl vandoor. Deze keer laat Andy zich niet verrassen en volgt zijn hond te paard. Bessy wil er niets van weten, draait zich om en gromt en blaft naar het paard waardoor Andy wordt afgeworpen. Als Andy de achtervolging inzet hoort hij echter wolven rond de grot en moet hij terugkeren om Ronny te beschermen.

Bessy heeft ondertussen haar redder teruggevonden en samen gaan ze op jacht. Ze vinden een sneeuwgeit en de man kan het dier schieten. Als een wild dier huilt hij over de prairie om dan enkele stukken vlees uit het gedode dier te snijden. Hij geeft een rauw stuk vlees aan Bessy om zich dan zelf tegoed te doen aan een ander stuk rauw vlees. De reuk van het bloed heeft echter ook een paar hyena's naar hun plek gedreven en alvorens de man zijn wapen kan laden vallen ze aan. Gelukkig voor hem is Bessy niet snel bang en kan ze de man beschermen. Met een krachtige beet kan ze één kat dodelijk verwonden waardoor de andere het op een lopen zet. Dan klinken er plots enkele schoten. Het zijn schoten gelost door Andy. Zijn vader is komen opdagen met hulp voor Ronny en hoopt met de knallen de aandacht van zijn hond te trekken. Bessy's nieuwe vriend verstopt zich onmiddellijk terwijl de collie terug naar haar meester loopt. Door het vreemde gedrag van de hond zijn ze op hun hoede maar samen trekken ze terug naar de grot waar Ronny verzorging krijgt van dokter Wessel. Als Andy zijn verhaal doet is de dokter zeer geïnteresseerd. Hij wil kost wat kost Bessy volgen als ze een nieuwe lokroep krijgt. Lang moeten ze niet wachten want die avond reeds wordt Bessy geroepen en rent weg van het kamp. Terwijl enkele mannen bij Ronny blijven volgen Andy, zijn vader en de dokter de hond. Bessy brengt hen zo bij de man die verschrikt en agressief reageert op de aanwezigheid van de mannen. Omdat ze Bessy niet meer kunnen vertrouwen wordt ze aan een boom vastgebonden en volgen dan de sporen van de man. Wanhopig probeert hij een rotswand te beklimmen om uit de handen van zijn achtervolgers te blijven maar kan zich niet vasthouden en valt naar beneden. Gelukkig kunnen Andy en zijn gezellen de man opvangen. Ze kalmeren de man en kunnen hem zelfs een naam ontfutselen. Joe Bucksin. Maar dan moet de kalmte weer plaats maken voor agressie en stort hij zich op de dokter. Andy komt tussenbeide waarom Joe het op een lopen zet maar dan stopt hij plots. Bessy staat voor hem. De collie heeft haar lijn overgebeten en is ter hulp gekomen. De man is kalm bij het zien van de hond waardoor ze hem kunnen benaderen. De dokter is nu wel zeker. Joe lijdt aan een zeldzame ziekte waarbij de patiënt denkt dat hij een hond is. Deze mensen zouden de macht hebben om echte honden te beïnvloeden maar veel zaken zijn er niet gekend. De dokter wil de man helpen en hem naar een kliniek brengen waar hij geholpen kan worden. Zo komt er ook een einde aan dit vreemde avontuur.