28. De onbekenden
37. De hinderlaag
69. Ponca-Ponca, de hondengod
70. Het heilige paard
71. De verdwijning van Edelhert
72. De grote trek
73. De muiters
74. Het onzichtbare wapen
75. Bessy's vreemde vriend
76. Ajax, de dobberman
77. De ongenode gast
78. Offer aan de nacht
79. De wreker
80. Het hol van Krotax
81. Het wagengeweer
82. Sheriff in nood
83. De hel in het drijfzand
84. Het geheim van Rhawik
85. Drie vlechten
86. De Californio
87. De adem der geesten
88. De bron
89. De overstroming
90. De ontvoering van Tali-Ya
91. Corvo de raaf
92. De hertenjagers
93. De eenzame bizon
94. Het verborgen wapen
95. De vakman
96. Kwang, de bergbever
97. De Pratt-school
98. De degen der vrede
99. De squatters
100. Vogelvrij
101. Diamond-R
102. Kid, de Apache
103. De ramp van Miles City
104. Mike Defflings goud
105. De beverdam
106. Klinga van de Lynxen
107. De blanke Sjamaan
108. Het fantoom van de Duivelsmesa
109. De schoolmeester
110. Murphi, de reus
111. De vossenfarm
112. De Papagokalender
113. Bij de ivoorjagers
114. De opgejaagden
115. De hagedisseneters
116. De berglopers
117. De grote blanke vader
118. De Greenhorns
119. Edelherts eer
120. Het brandende water
121. De Texaan
122. De Spooktrein
123. Lobo en Blanca
124. De uittocht
125. Zarak, de rode poema
126. Barry, de kleine wolf
127. Ondergang in de grot
128. De ontsnapte
129. De wereld van de duisternis
130. Wie is mijn moordenaar
131. De verdwaalden
132. De wraak der woestijn
133. De keuze
134. De gouden rots
135. Het gebied van de Orscha
136. Tragedie van de kustindianen
137. In het spoor van de eland
138. Otterstaart en zijn vriend de otter
139. De karavaan
140. Muiterij
141. Vlucht door de hel
142. De getuige
143. De duiveldans
144. De verdwenen kudde
145. De ongewenste spoorlijn
146. De gevangene van Fort North Point
147. Bestorming over Red River Town
148. Het vreemde S.O.S.-bericht
149. De wraak van de poema
150. Vlucht van Kleine Eenhoorn
151. Golo
152. De alligator-poel
153. Ontmoeting met Kleine Bever
154. Pioniers voor Picket-City
155. De gemaskerde ruiter met het flitsende paard
156. Het geheim van het reizende circus
157. Illegale paardenhandel
158. Het gekwetste paard
159. De talisman
160. De zeehonden
161. De snelle ruiter
162. Raaf, een moedige Cayuse-jongen
163. Edelherts visioen
164. Voor de redding van de sachem

69. Ponca-Ponca, de hondengod

Titel in originele taal: Ponca-Ponca, de hondengod
ISBN-nummer: 9002-11820-1
Eerste druk: 1968
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
Tekenaar: Willy Vandersteen
Scenarist: Willy Vandersteen

Edelhert gaat op bezoek bij zijn goede vriend Andy maar wordt onderweg verrast door vechtende wolven. Hij is getuige dat het dodelijk gewonde teefje zich met haar laatste krachten richting het struikgewas sleept. Als Edelhert gaat kijken vindt hij er een verlaten jonge hond. Edelhert ontfermt zich onmiddellijk over het jonge dier en noemt hem Huskey. Als hij niet veel later aankomt met Andy sluiten Huskey en Bessy onmiddellijk vriendschap. De volgende ochtend gaan beide vrienden samen met hun honden naar Silvertown waar ze verwikkeld worden in een lastig parket. De lokale bevolking is immers de indianen niet gunstig gezind en als Edelhert en Andy naar een hondenrace staan te kijken wordt Edelhert uitgedaagd om zijn hond te laten lopen tegen Black, de Bullterriër van een cowboy. Hoewel Huskey nog zeer jong is weet hij toch te winnen tot groot ongeloof van de eigenaar van Black die zijn hond prompt verstoot. Dierenvrienden als ze zijn nemen Andy en Edelhert Black mee naar hun ranch waar hij samen met Bessy en Huskey kan ravotten.

De volgende ochtend echter zijn de honden spoorloos verdwenen. Andy en Edelhert gaan op zoek naar hun honden en lopen wat verder Grijze Arend tegen het lijf. Grijze Arend is een wijze sjamaan die de mannen vertelt dat Ponca-Ponca, de hondengod de honden tot zich heeft geroepen. Beide mannen zetten hun zoektocht verder, niet wetende aan welke gevaren hun huisdieren blootgesteld worden. Zo raken ze in gevecht met een roedel vossen maar wanneer de vossen mensen ruiken gaan ze er vandoor. De honden, zich van geen kwaad bewust, weten niet dat de mannen stropers zijn en de honden als een gevaar zien voor hun vallen. Er valt een schot waarbij Bessy wordt geraakt waarop ze het op een lopen zetten. Bij het tweede schot valt Black dood neer terwijl Bessy en Husky rennen voor hun leven. Bessy heeft echter veel bloed verloren en kan niet meer verder. Ze rusten uit en als ze hun tocht verder zetten komen ze aan bij een indianenkamp. De hongerige honden zijn nu meer op hun hoede en sluipen door het kamp op zoek naar iets eetbaars maar worden betrapt. De hoofdman heeft angst dat de honden ziektekiemen met zich meedragen en geeft het bevel om ze te doden. Gelukkig daagt opeens Grijze Arend op in het kamp en vertelt hoe de honden door Ponca-Ponca werden geroepen. De hoofdman, die zijn fout inziet geeft de Sjamaan een tent waarin hij Bessy kan verzorgen tot ze hun tocht kunnen verder zetten.

De honden worden zeer goed verzorgd en Kiewi de zoon van de hoofdman heeft zich al aan de dieren gehecht. Hij wil ze houden maar Grijze Arend laat hem weten dat de honden een missie te vervullen hebben. Inderdaad, wanneer de maan hoog aan de hemel prijkt gaan de honden verder alsof ze door een stem worden geroepen. Dat hadden ze beter niet gedaan want de volgende ochtend staan beide honden oog in oog met een troep wolven. In het gevecht dat er ontstaat wordt Bessy in de nek gebeten maar Husky kan erger voorkomen. Als de wolven afdruipen kunnen ze hun tocht verder zetten. Na enkele uren bereiken ze een landschap waarbij een enorme rots het uitzicht heeft van een liggende hond. De honden worden er verwelkomd door Saluki, priesteres van Ponca-Ponca. Ze stuurt zowel Husky als Bessy die in een grot waar ze door de hondengod zullen verwelkomd worden.

Ondertussen hebben ook Edelhert en Andy de zoektocht verder gezet en hebben de aanwijzingen van Grijze Arend opgevolgd zodat ze ook op weg zijn naar de Hondenrots. Die avond barst er een hevig onweer los boven de vallei en een blikseminslag veroorzaakt een steenlawine die Saluki levensloos tegen de vlakte smakt. De regen valt bij bakken uit de hemel en in een mum van tijd veranderd de dorre vlakte in een kolkende rivier die het lichaam van Saluki meevoert. Het water brengt haar terug bij kennis maar de indiaanse heeft niet de kracht om op eigen houtje aan het water te ontsnappen. Edelhert en Andy zijn getuigen van dit drama maar kijken verwonderd toe wanneer ze beide honden in het water zien springen om het meisje op het droge te helpen. Ze zijn blij hun honden teruggevonden te hebben maar bekommeren zich eerst over Saluki. Zij vertelt dat ze haar vader, die zijn leven te danken had aan een hond, gezworen had op Ponca-Ponca vrijwillig te dienen. Husky werd door de god geroepen en vindt er een levenspartner. Ze zal niet terugkeren naar Edelhert. Bessy werd ontheven van haar taak om Husky te beschermen tijdens de gevaarlijke tocht en keert terug naar haar warme nest op de Ranch.