28. De onbekenden
37. De hinderlaag
69. Ponca-Ponca, de hondengod
70. Het heilige paard
71. De verdwijning van Edelhert
72. De grote trek
73. De muiters
74. Het onzichtbare wapen
75. Bessy's vreemde vriend
76. Ajax, de dobberman
77. De ongenode gast
78. Offer aan de nacht
79. De wreker
80. Het hol van Krotax
81. Het wagengeweer
82. Sheriff in nood
83. De hel in het drijfzand
84. Het geheim van Rhawik
85. Drie vlechten
86. De Californio
87. De adem der geesten
88. De bron
89. De overstroming
90. De ontvoering van Tali-Ya
91. Corvo de raaf
92. De hertenjagers
93. De eenzame bizon
94. Het verborgen wapen
95. De vakman
96. Kwang, de bergbever
97. De Pratt-school
98. De degen der vrede
99. De squatters
100. Vogelvrij
101. Diamond-R
102. Kid, de Apache
103. De ramp van Miles City
104. Mike Defflings goud
105. De beverdam
106. Klinga van de Lynxen
107. De blanke Sjamaan
108. Het fantoom van de Duivelsmesa
109. De schoolmeester
110. Murphi, de reus
111. De vossenfarm
112. De Papagokalender
113. Bij de ivoorjagers
114. De opgejaagden
115. De hagedisseneters
116. De berglopers
117. De grote blanke vader
118. De Greenhorns
119. Edelherts eer
120. Het brandende water
121. De Texaan
122. De Spooktrein
123. Lobo en Blanca
124. De uittocht
125. Zarak, de rode poema
126. Barry, de kleine wolf
127. Ondergang in de grot
128. De ontsnapte
129. De wereld van de duisternis
130. Wie is mijn moordenaar
131. De verdwaalden
132. De wraak der woestijn
133. De keuze
134. De gouden rots
135. Het gebied van de Orscha
136. Tragedie van de kustindianen
137. In het spoor van de eland
138. Otterstaart en zijn vriend de otter
139. De karavaan
140. Muiterij
141. Vlucht door de hel
142. De getuige
143. De duiveldans
144. De verdwenen kudde
145. De ongewenste spoorlijn
146. De gevangene van Fort North Point
147. Bestorming over Red River Town
148. Het vreemde S.O.S.-bericht
149. De wraak van de poema
150. Vlucht van Kleine Eenhoorn
151. Golo
152. De alligator-poel
153. Ontmoeting met Kleine Bever
154. Pioniers voor Picket-City
155. De gemaskerde ruiter met het flitsende paard
156. Het geheim van het reizende circus
157. Illegale paardenhandel
158. Het gekwetste paard
159. De talisman
160. De zeehonden
161. De snelle ruiter
162. Raaf, een moedige Cayuse-jongen
163. Edelherts visioen
164. Voor de redding van de sachem

73. De muiters

Titel in originele taal: De muiters
ISBN-nummer:
Eerste druk: 1969
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
Tekenaar: Willy Vandersteen
Scenarist: Willy Vandersteen

Soms gebeurt het dat in ver afgelegen forten de soldaten aan het muiten slaan en rovend en plunderend door het land trekken. Zo ook voor het garnizoen van Fort Reno in New-Mexico wanneer ze hun soldij weer eens niet ontvangen hebben. De soldaten komen in opstand tegen hun officieren en zijn een gesel voor de rondtrekkende karavanen in het gebied. Het is dan ook niet te verwonderen dat de soldaten het onderwerp van gesprek zijn in het stadje Joyceville waar Andy en zijn vriend Ronny op dat moment verblijven.

Ze willen verder trekken naar het zuiden om hun vriend "Dull Knife", opperhoofd der Apache te bezoeken en terwijl ze wachten op de diligence zoeken ze wat verkoeling in de saloon. Daar ziet Andy hoe de dronken Sam Bulwer het een oude man lastig valt. Andy kan dat niet aanzien en leert de dronkaard een lesje waarop die afdruipt. Later wanneer de avond valt gaan Ronny en Andy naar hun hotel. Andy merkt dat ze gevolgd worden en in een donker steegje wachten ze hun achtervolger op. De man was getuige van het incident en zag dat Andy handig was met het pistool. Hij biedt de jonge cowboy een bom geld in ruil voor het omleggen van een man. Vanzelfsprekend weigert Andy waarop een andere man met getrokken wapen op het toneel verschijnt. Andy en Ronny kunnen maar net aan de kogels ontsnappen. Later ligt Andy op zijn bed en kan hij door het vreemde avontuur de slaap niet vatten.

Samen met zijn trouwe viervoeter gaat hij dan maar wat wandelen en is zo getuige van een roofoverval. Verscheidene mannen belagen een man om diens tas en Andy komt tussen. In het maanlicht herkent hij duidelijk het gezicht van de man die hem enkele uren voordien geld had aangeboden voor een huurmoord. Dankzij de tussenkomst van Bessy kan de man overmeesterd en aan de sheriff overgedragen worden. Het slachtoffer is Edward Price. Hij heeft een grote som geld mee die als toelage dient voor het Washo-reservaat van Dull Knife. Zijn opdracht is dan ook om het geld naar de Apaches te brengen en het is een raadsel hoe zijn belagers van hem en het geld wisten.

De volgende ochtend staan Andy en Ronny te wachten op de diligence. Ze worden vergezeld van Price, zijn vrouw Linda en zijn secretaris Bartson wanneer de koetsiers weigeren uit te rijden. Ze hebben immers schrik van de soldaten die de buurt onveilig maken. Vanzelfsprekend bieden Andy en Ronny zich aan om de paardenkoets te mennen terwijl Bessy en de rest van het gezelschap in de koets zullen plaatsnemen. Het is al laat in de namiddag wanneer ze de eerste rustpost bereiken. Helaas was de post het doelwit van de soldaten en werd de hut met de grond gelijk gemaakt. De reserve paarden en koetsen werden gestolen en de bedienden werden gevangen genomen voor losgeld. Eén gewonde man hebben ze over het hoofd gezien en kan Andy en zijn vrienden het hele verhaal vertellen. De paarden zijn doodop en dus rest er hun geen keuze dan de nacht door te brengen naast de afgebrande post. Terwijl iedereen het zich wat comfortabel maakt gaat Bessy en Andy de buurt verkennen.

Tijdens hun verkenning stoten ze op een verkenner van de soldaten die achtergebleven was. Andy kan hem overmeesteren en zo komt hij te weten dat de soldaten het op het geld van de diligence hebben gemunt. Er Andy kan vragen hoe ze van het geld afweten zet de man het op een lopen maar misstapt zich en stort in een diep ravijn. De volgende ochtend zijn Andy en zijn medereizigers op hun hoede en wanneer ze door een smalle pas moeten weten ze dat de soldaten daar op de loer liggen. Andy vuurt het span aan om zo snel mogelijk te kunnen rijden maar de soldaten zijn vastbesloten om hun prooi niet te lossen. De overmacht is gewoon te groot en dan komt de aap uit de mouw. De verrader is Bartson. Hij is de leider van de soldaten en wil iedereen, nu hij het geld heeft, aan zijn lot overlaten in de woestijn, zonder eten en drinken. Bessy willen ze neerknallen maar het dier wist gelukkig op tijd weg te lopen.

De uren verstrijken en de inwerking van de zon laat niet lang op zich wachten. De nacht brengt wat verkoeling maar de volgende dag is iedereen ten dode opgeschreven. Wanneer de hoop wordt opgegeven horen ze opeens een geblaf in de verte. Bessy was naar het kamp van Dull Knife gelopen om hulp te gaan halen en kon de Apache hoofdman overtuigen om hem te volgen. Iedereen is dan ook door het dolle heen wanneer ze door de indianen gered worden. Nu moeten ze enkel nog de achtervolging inzetten op Bartson en zijn Bende. Indianen zijn uitstekende spoorzoekers en ze hebben al snel het kamp van de muiters gevonden. Door hun verbetenheid en numerieke meerderheid hebben de indianen al snel de overhand. Bartson wordt aangehouden en de indianen hebben hun geld waardoor ook dit avontuur weer achter de rug is.