1. De Blauwe Driehoek

Titel in originele taal: Le Triangle Bleu
ISBN-nummer:
Eerste druk: Januari 1957
Uitgeverij: Uitgeverij Le Lombard
Tekenaar: Albert Weinberg
Scenarist: Albert Weinberg

In de woestijn van het Australische Woomera werken ingenieur Cooper en zijn zoon Dan aan een nieuw type gevechtsvliegtuig. De "Blauwe Driehoek" moet het paradepaardje worden in de luchtvaart waarbij Cooper instaat voor de ontwikkeling en Dan voor het testvliegen. De laatste tijd heeft het team wel wat tegenslag en loop niet alles naar wens. Het onderzoeksteam ontdekt al snel dat er sabotage in het spel is. Maar wie wil de saboteur treffen? Het vliegtuig of Dan?

Tijdens een vlucht met een ander toestel onderschept Dan als bij toeval een geheim radiobericht betreffende een locatie binnen de verboden zone. Het geheimzinnige bericht doet hem vermoeden dat het bestemd is voor de saboteurs. Dan brengt de veiligheidsdienst van de basis op de hoogte en samen plannen ze een valstrik.
Die avond gaat Dan zich verdekt opstellen terwijl de Militaire Politie wat verder wacht. Als hij een helikopter ziet landen weet Dan dat het tijd voor actie is. Hij komt uit zijn schuilplaats om de beide inzittenden onder schot te houden. Hij faalt en de mannen kunnen ontkomen alvorens de politie ter plekke is. Dan geeft zich echte niet gewonnen en klampt zich aan het landingsgestel van hun Sikorsky vast. Niet veel later heeft de politie de luchtmacht in staat van paraatheid gebracht en de helikopter wordt uit de lucht geschoten. Beide boeven overleven de crash, net zoals Dan maar kunnen ontsnappen met het item dat ze op de locatie hadden gevonden en niet veel later is het voorwerp op weg naar Japan. De handlangers op de basis zijn ook niet blijven stilzitten en brengen iedereen op een dwaalspoor door een onschuldige als dader naar voor te schuiven.

Dan vliegt naar Engeland om zijn opleiding voor de "Blauwe Driehoek" af te ronden om daarna terug naar Australiƫ te vliegen en de lucht in te gaan met het nieuwe toestel. Onder belangstelling van de belangrijkste militaire en politieke personen start Dan voor het eerst met het nieuwe toestel dat de natie een belangrijke voorsprong zal geven in de luchtvaart.
De ene proefvlucht na de andere wordt gerealiseerd en de sabotage van de laatste weken is al totaal vergeten maar tijdens de laatste proefvlucht slaan ze opnieuw toe. Sanders, die boven elke verdenking stond, zal het labo van de professor binnengaan om een staal van de nieuwe brandstof te stelen en Blyton, de jaloerse testpiloot van Woomera moet Dan in de lucht volgen en zal proberen het nieuwe toestel uit de lucht te halen. Als alles goed gaat kunnen ze de laatste gegevens doorsturen naar Satsuma, de Japanse vliegtuigbouwer die al sinds de start van het project de Blauwe driehoek aan het nabouwen is.

Blyton is geslaagd in zijn opzet. Het nieuwe toestel stort neer in zee maar beide piloten moeten ook hun schietstoel gebruiken. Er wordt getracht het toestel uit zee te vissen maar daardoor komt aan het licht dat Blyton de Blauwe Driehoek opzettelijk deed neerstorten. Dan begrijpt hoe de vork in de steel zit en dat er ergens ter wereld het toestel wordt nagemaakt. Hij weet echter niet dat ook Sanders niet te vertrouwen is. Om de motoren te redden worden enkele duiken gemaakt naar het wrak maar wanneer het te laat wordt om de motoren te bergen signaleert Sanders zijn kompanen die wat verder op de loer lagen. Twee mannen duiken om de motoren te stelen maar ze worden verrast door Dan die onaangekondigd nog een laatste duik maakte. Dan kan nog net ontkomen en beseft dat hij door Sanders werd verraden. Alles lijkt verloren maar als ze terug in Woomera zijn proberen ze een ultieme poging om de gangsters uit hun tent te lokken.