6. Het waagstuk

Titel in originele taal: Coup d'audace
ISBN-nummer:
Eerste druk: September 1963
Uitgeverij: Uitgeverij Le Lombard
Tekenaar: Albert Weinberg
Scenarist: Albert Weinberg

Dans vader en Mike Collins hebben voor de Canadese luchtmacht twee nieuwe toestellen ontworpen. "De Kangoeroe" is een groot transportvliegtuig waarin een kleine jet past. Deze jet heeft de benaming "Boemerang" gekregen. Dan en zijn team hebben dag en nacht gewerkt om het toestel operationeel te krijgen en heel veel landen benijden de Canadezen voor deze twee pareltjes. Na het harde werk hebben Dan en zijn collega's dan ook wat verlof verdient. Hun vakantie brengt hen naar het verbrandde meer waar Ellie en Piet samen met de overgebleven Blue Thunders hen opwachten. De vrienden brengen hun dagen door met vissen en plezier maken maar weten dan nog niet welk avontuur hen te wachten staat.

Een vreemde mogendheid heeft immers haar oog laten vallen op de twee vliegtuigen. Omdat de toestellen in het grootste geheim en door een klein team werden gebouwd kunnen spionnen geen plannen vinden. Ze moeten dus de toestellen stelen. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Als de spionnen echter vernemen dat de laatste proefvlucht van de toestellen binnen enkele dagen boven het poolgebied zullen plaatsvinden bedenken ze een plan. Dan en zijn makkers worden vervroegd uit verlof gehaald en alle voorbereidingen voor de laatste testvlucht worden voorbereid. Tijdens deze testvlucht zullen ook enkele belangrijke militairen en experten meevliegen om zich een idee te kunnen vormen van de toestellen.
De vijandelijke spionnen hebben de vluchtroute van de CT-012 waarmee de VIPS naar de geheime basis worden gevlogen kunnen bemachtigen en dat is het sein om in actie te schieten. Ze hebben een identiek vliegtuig kunnen bemachtigen en het voorzien van dezelfde kleuren en roepletters als het echte Canadese vliegtuig. Via een spion hebben ze in het echte toestel een tijdbom geplaatst. Met een valse bemanning vliegen ze laag, buiten het bereik van de radar naar elkaar en wanneer de bom het echte vliegtuig uit elkaar doet spatten nemen de valse spionnen hun taak over. Niemand die het verschil zal merken. Hun plan zou perfect zijn maar op de grond heeft een Mountie de rookpluim gezien en hij trekt naar de crashzone om te kijken wat er aan de hand is.

De valse CT-012 is ondertussen op de geheime kunnen landen en de bemanning doet zich voor als waren ze de echte mensen die de vliegtuigen moeten keuren. Zich van geen kwaad bewust geven Dan en zijn vader de nodige uitleg over de toestellen en maken ze zich of voor de laatste testvlucht die de volgende dag zal plaatsvinden. Zonder enige problemen gaat de volgende ochtend de missie van start. De toestellen hangen reeds hoog in de lucht wanneer de Mountie alarm kan slaan. In eerste instantie wordt hij niet geloofd maar als een helikopter zijn verhaal gaat natrekken beseffen ze wat er aan de hand is. De controletoren wil de Kangoeroe verwittigen maar ze zijn te laat. De valse bemanning is reeds in actie gekomen en hebben de controle over het toestel overgenomen. Dan die in zijn Boemerang in de buik van het toestel zit is machteloos en ziet op zijn kompas hoe er van koers wordt veranderd.

Terwijl Canadese jets de achtervolging hebben ingezet probeert Dan een list. Via de radio kan hij de piloot van de Kangoeroe overtuigen dat hij een bom heeft in werking gesteld en als ze niet willen dat ze ontploffen moeten ze hem droppen. Ze geloven hem en zo kan Dan zich van de Kangoeroe losmaken. Het weer is echter zo slecht dat het grote toestel in de mist verdwijnt. Hij kan enkel terugvliegen naar de basis maar ook daar heeft hij niet genoeg brandstof voor. Hij vliegt tot het laatste druppeltje kerosine is opgebrand en gebruikt dan zijn schietstoel. Op de grond wordt zijn situatie niet veel beter want guur weer en grote koude zullen hem wel eens het leven kunnen kosten. Hij laat een boodschap achter voor eventuele reddingsploegen en trekt dan door de sneeuw te voet naar het zuiden.

Zijn ploegmakkers zijn ondertussen ook reeds opgestegen en hun jets zijn op zoek naar de Kangoeroe. Ze hebben orders het toestel neer te halen ondanks het feit dat Dans vader en hun vriend Mike aan boord zijn. Na lang zoeken vinden ze het toestel maar het Noorderlicht verstoort hun doelzoekers en ze missen hun target. De Kangoeroe kan zo verdwijnen in het dichte wolkendek. Het toestel is echter toch beschadigd geraakt en verlies snel hoogte. De kapers hebben geen andere keuze dan een noodlanding te maken. Het toestel crasht waarbij enkele doden te betreuren zijn en ook Mike wordt gewond. De bandieten besluiten verder te trekken met enkele sledes die aan boord waren en nemen enkel Dans vader mee. De andere gevangenen laten ze achter, wetende dat de weersomstandigheden hun zeker zullen ombrengen. Canada heeft ondertussen de hulp ingeroepen van de Verenigde Staten en Rusland en al snel zit de halve wereld te zoeken naar de Kangoeroe. De drukte is zodanig groot dat Dan Cooper vergeten wordt. Hij is aan het eind van zijn krachten in de sneeuw neergeploft waar hij wat later, meer dood dan levend, door Eskimo's wordt gevonden.

Duizend kilometer verder proberen zijn maten de radio in de Boemerang te herstellen. Ze sturen een mayday de ether in die wat later opgepikt wordt door de radio van enkele Russische bonthandelaren. Hun positie wordt doorgegeven en al snel kan een vliegtuig hen bevoorraden. Ze zijn gered. Dan heeft intussen een vliegtuigje kunnen bemachtigen van een missionaris die de Eskimo's kwam bezoeken. Met ware doodsverachting stijgt hij op om wat later op de luchtmachtbasis te kunnen landen. Daar doet hij zijn verhaal. Hij wil zo snel mogelijk een dokter bij Collins krijgen en dan op zoek gaan naar zijn vader. Samen met een dokter stijgt hij op met een Jet en na een korte vlucht kan de dokter gedropt worden bij zijn mensen op de grond. Nu zijn teammakkers veilig zijn kan hij op zoek naar zijn vader. Hij vliegt met steeds kleiner wordende cirkels naar het Noordwesten tot hij op een ijsschots zijn vaders en de spionnen treft. Ze worden net aangevallen door hongerige ijsberen en ze zijn verloren als Dan niet ingrijpt. Hij schiet van dichtbij enkele lichtpatronen op de beren af waardoor de beren vluchten. De impact van de kogels hebben echter nog een ander effect want de ijsschots begint te kraken en te scheuren. De grot waarin de kapers verscholen zaten stort in en de mannen worden levend bedolven onder tonnen ijs. Enkel Dans vader ontspringt de dans maar blijft alleen achter op een kleine ijsschots. Gelukkig is Dan er en snel worden de posities doorgegeven. De vliegtuigen lossen elkaar af terwijl ze boven de ingenieur blijven cirkelen tot een Amerikaanse onderzeeƫr kan opduiken om de man uit zijn hachelijke positie te verlossen. De vliegtuigen mogen dan wel verloren zijn, de mannen die ze ontworpen zijn nog springlevend en zullen morgen wellicht al beginnen met de bouw van nieuwe exemplaren.