2. De meester van de zon

Titel in originele taal: Le maître du soleil
ISBN-nummer:
Eerste druk: Januari 1958
Uitgeverij: Uitgeverij Le Lombard
Tekenaar: Albert Weinberg
Scenarist: Albert Weinberg

We zitten drie jaar na de ingebruikname van de Blauwe Driehoek. Japan heeft enkele toestellen besteld en Dan gaat naar Tokio om de Japanners eigen te maken met het supersonische toestel. Helaas gaat het tijdens de eerste vlucht al mis. Terwijl hij samen met zijn co-piloot langs de Fukijama vulkaan scheren merken zij op dat de eeuwige sneeuw dit de vulkaan bedekt in een oogwenk is gesmolten. De hitte die hiervoor verantwoordelijk is moet enorm zijn geweest. Zo enorm dat ook het toestel van Dan vuur vat. Gelukkig kunnen beide inzittenden tijdig hun schietstoel gebruiken.

Dan meldt het onverklaarbare voorval aan de autoriteiten om dan naar zijn hotel te gaan. Onderweg merkt hij op dat hij gevolgd wordt. Hij merkt dat het de doodgewaande Sanders is. De valse ingenieur die meewerkte aan spionage rond de ontwikkeling van de Blauwe Driehoek. Niet veel later wordt Dan met een list naar een afgelegen gebied van de stad gebracht waar hij wordt gevangen genomen door de kornuiten van Sanders om hem in een put achter te laten en hem van ontbering een langzame dood te laten sterven. Een toerist strooit echter roet in het eten van Sanders en hij moet het hazenpad kiezen. Dan en zijn redder zetten de achtervolging in en tijdens deze dolle rit gaat Sanders uit de bocht en komt enkele meters verder in het diepe water terecht. Dan denkt dat zijn Nemesis in de wagen is gebleven en verdronken is, maar de boef werd uit de wagen gesmeten en zint nog steeds op wraak, nu nog meer dan ooit.

Terug in het hotel ontvangt Dan nieuwe bevelen. Hij moet naar Brazilië afreizen om piloten voor de Blauwe driehoek op te leiden. Hij vertrekt onmiddellijk maar wordt er met een ongelooflijk verhaal geconfronteerd. Drie piloten worden vermist nadat ze een solovlucht boven het Matto-Grosso gebied uitvoerden. Dagen later vliegt Dan in formatie over dat gebied als een van zijn eskader leden de formatie verbreekt omdat hij "iets" gezien zou hebben. De man stuurt echter zijn jet in de bomen en crasht maar Garcia, de piloot kan zich redden. Dan keert terug naar het gebied om te onderzoeken wat er aan de hand is, en doet een akelige ontdekking. Het enorme meer onder hem staat helemaal droog.

Dan herinnert zich dat zijn redder in Tokio onderzoek deed naar deze rare natuurfenomenen en vraagt hem om naar Brazilië te komen. De man aarzelt geen moment en enkele dagen later worden Dan en zijn nieuwe vriend, Jean Cartier, naast het meer gedropt om de zaak te onderzoeken. Na enkele dagen horen ze een helikopter over vliegen waarbij een man wordt afgezet. De man wordt opgehaald door een dozijn mannen op "vliegende platformen". De mannen dragen nachtkijkers en Dan en zijn vriend worden dan ook snel ontdekt maar als er een noodweer losbarst moeten de achtervolgers afhaken. In het noodweer raken Dan en Jean de weg kwijt en zonder kompas zijn ze gedoemd om in het oerwoud rond te dolen in de hoop dat iemand ze zal vinden. Tijdens de nacht worden beide mannen gescheiden en Dan wordt weer opgemerkt door de mannen op hun platformen. Hij wordt geboeid, geblinddoekt en naar een enorme geheime basis midden in het oerwoud gebracht. De basis blijkt de thuisbasis te zijn van een internationale samenwerking die in het grootste geheim een bemande satelliet in een baan rond de aarde heeft gebracht. De satelliet is voorzien van enorme zonnespiegels die de sneeuw op de vulkaan en het meer makkelijk kon droogleggen. Nu is er paniek want een meteoor is op de satelliet ingeslagen en de overlevenden moeten geholpen worden. Dan wordt gevraagd om mee te vliegen in de raket die hulp gaat bieden en moet hiervoor natuurlijk niet lang nadenken.