7. Het escadrille van de Jaguars

Titel in originele taal: L'escadrille des Jaguars
ISBN-nummer:
Eerste druk: Juli 1964
Uitgeverij: Uitgeverij Le Lombard
Tekenaar: Albert Weinberg
Scenarist: Albert Weinberg

Op de grens tussen Honduras en Nicaragua wonen de Mosquitos. Onlangs worden er in dat gebied incidenten gecreƫerd door onbekenden om een conflict tussen beide landen uit te lokken teneinde het volledige gebied te kunnen inpalmen. De internationale mogendheden zijn niet doof voor de roep om hulp en Dan Cooper wordt uitgekozen om een speciaal internationaal eskader te leiden. Een soort lucht-politie. Samen met zijn vleugelman Lafleur trekken ze naar een basis in Honduras vlakbij de grens.

Na een lange vlucht landen ze op de basis waar Dan en Lafleur kunnen kennis maken met de andere leden van het team. Daar blijkt al snel dat er een probleem is met Lang, het Amerikaanse teamlid. De man, een briljant piloot, had gehoopt dat hij de leider van het team zou worden en heeft besloten om het Dan absoluut niet makkelijk te maken tijdens deze missie. Het zal niet het enige probleem zijn dat Dan moet oplossen want hij weet niet dat er in een uithoek van de basis mannen aan het werk zijn om de missie van het escadrille te saboteren. Zij beseffen dat het met een heethoofd als Lang makkelijk is om de piloten tegen elkaar op te zetten. Zo onderscheppen ze een uitnodiging van Lang voor een feestje en vervangen het door een bericht waaruit blijkt dat hij geen uitnodiging heeft ontvangen en dat de andere piloten samen zijn om over hem te roddelen. Het gevolg laat niet op zich wachten. Er breekt ruzie uit en er vallen zelfs enkele klappen.

De volgende dag begint de missie. Ze moeten er over waken dat er niemand over het gebied van de Mosquitos kan vliegen en dus zullen het drukke dagen worden. Dan vormt een team met Lang en al snel hangen de eerste kisten in de lucht. De vluchten blijven routine tot er plots een onbekende jet opduikt in hun luchtruim. Ze onderscheppen de kist en merken zo op dat het een Hondurees toestel is. Ze vragen de piloot om de koers te veranderen maar dan opent deze plots het vuur. Lafleur wordt ernstig geraakt en de indringer kan van de verwarring gebruik maken om te ontsnappen. Met heel veel geluk kan Lafleur de basis bereiken en veilig landen. Dan doet zijn beklag bij de autoriteiten maar Honduras beweert dat ze geen toestellen in deze zone hadden en ontkennen alle betrokkenheid. Drie dagen later hangen de Duitser Lubmann en Lang in de lucht wanneer ze weer Hondurese vliegtuigen opmerken. Lang wil ze langs achter neerschieten, hetgeen tegen alle internationale regels zou zijn en dus schiet Lubmann een waarschuwingsschot dat hen alarmeert. Lang is woedend wanneer hij ziet hoe de vliegtuigen kunnen ontsnappen dankzij dat schot en verwijt zijn mede-piloot lafheid. Dan denkt eraan om de Amerikaanse piloot naar huis te sturen maar heeft geen tijd om zich hierover te bekommeren wanneer het eskader wederom aangevallen wordt.

Wanneer de Hondurese regering blijft ontkennen dat het hun vliegtuigen zijn begint Dan te beseffen dat er nog een andere partij aan het werk is om verdeeldheid te zaaien. De spionnen doen hun werk goed en al snel wordt Dan's vermoeden doorgeseind. Ze zullen moeten handelen en voeren een laatste plan uit terwijl Lang in de lucht zit. Hij vliegt samen met de Belg De Mulder wanneer deze beschoten wordt. Lang is nog kwaad over het voorval met Lubmann en weigert te helpen. De Mulder zijn toestel ontploft en pas dan neemt Lang het aanvallende toestel te grazen. Vervolgens keert hij terug naar de basis waar hij Cooper de schuld geeft. Totale chaos heerst maar dan trilt de aarde plots heel fel en dreigt de nabijgelegen vulkaan uit te barsten en plots zijn de plannen van de stokende partij verhinderd.