5. Duel in de wolken

Titel in originele taal: Duel dans le ciel
ISBN-nummer:
Eerste druk: September 1962
Uitgeverij: Uitgeverij Le Lombard
Tekenaar: Albert Weinberg
Scenarist: Albert Weinberg

De vader van Dan Cooper heeft een nieuwe verbeterde versie van de blauwe Driehoek ontwikkeld. Dan krijgt de eer om als eerste een testvlucht met het toestel te maken en hij is onder de indruk van de kwaliteiten van het toestel. Hij is echter teleurgesteld wanneer hij verneemt dat er slechts 5 toestellen zullen gemaakt worden omdat de productiekosten veel te hoog liggen. Er is echter nog hoop want indien de kosten kunnen gedrukt worden door meerdere toestellen te verkopen zou de Canadese regering misschien op hun beslissing terugkomen. Dan wordt dus verzocht om het toestel aan andere landen te laten zien in de hoop dat ook zij de blauwe Driehoek 2 gaan kopen.

Dan stelt voor om een acrobaten team samen te stellen met de vijf reeds geproduceerde toestellen. Hijzelf en zijn vriend Mike zullen de eerste piloten zijn van "The Blue Thunders". Daarnaast trekt hij nog twee uitstekende vliegers aan. Het zijn de luitenants Louverture en Lafleur Bij de ontvangst van hun nieuwe toestellen maken ze tevens kennis met hun reserve piloot, Luitenant Chattanooga, die een rasechte Cree indiaan is.

Terwijl de piloten met elkaar kennismaken krijgt Dan in het bureau van de generaal zijn eerste opdracht. Hij moet het team klaar stomen voor een luchtvaartshow in de Arabische Unie. De unie is namelijk van plan om nieuwe toestellen aan te kopen en het zou heel wat prestige voor Canada opleveren mochten ze voor de Blauwe driehoek kiezen. Het is een hele opdracht voor Dan die zal moeten afrekenen met de tijdsdruk om zijn team klaar te stomen en ook nog eens te maken zal krijgen met de Zweden die eveneens hun toestellen willen slijten. De opdracht is delicaat omdat de politieke relaties tussen Canada en Zweden zeer gespannen zijn omwille van de luchtwegen boven de poolcirkel.

Dan en zijn team gaan onmiddellijk aan het werk om de meest indrukwekkende routines uit te werken. Ze worden beter en beter en zijn bijna klaar met hun laatste stunt wanneer het verschikkelijk mis gaat met Dan's toestel. Zowel de rakketten als de motor vallen uit en Dan dreigt neer te storten. Als hij springt is het toestel reddeloos verloren en zit de missie er op. Met gevaar voor eigen leven stuurt Dan zijn kist naar een meer waar hij het bijna intact aan de grond zet. Zijn vriend Mike Collins keert het toestel van binnen naar buiten en hij vindt bewijs van sabotage. Verder onderzoek toont aan dat er metalen van Zweedse makelijk werden gebruikt om het toestel te doen neerstorten. Het bewijs is onvoldoende om de Zweden openlijk te beschuldigen maar het team is gewaarschuwd en iedereen zal waakzaam moeten blijven.

Het grote ogenblik is aangebroken. Ze vertrekken naar Cairo waar ze na een zorgeloze vlucht landen. Op het tarmac staat Elly en Piet hen op te wachten. Die avond is er een feestje tussen de Zweden en de Canadezen en de sfeer is goed. Dan besluit Piet om iets heel dom te doen. Hoewel de Saabs van de Zweden in een bewaakte hangar staan glipt hij naar binnen om ze van nabij te bekijken. Terwijl hij zijn ogen de kost geeft in de cockpit verliest hij zijn badge van de "Blue Thunders". Als dan wordt geconfronteerd met de mogelijke "spionage" loop het feestje uit de hand. De beschuldigingen van spionage en sabotage worden heen en weer geroepen en er ontstaat zelfs een handgemeen waardoor de politie moet tussenkomen. Piet beseft dat hij de oorzaak is van de ruzie maar durft niet opbiechten dat hij in de hangar is geweest.

De spanningen tussen de Canadezen en Zweden kunnen niet langer verborgen blijven voor het publiek en tijdens de presentatievluchten overhoort ene Siebel een gesprek over de wederzijdse beschuldigingen. Hij rept zich naar zijn baas om het nieuws te vertellen. Zijn organisatie blijkt immers achter de sabotage te zitten en het voorval met het embleem is voor hen een godsgeschenk. Ze moeten niet veel moeite meer doen om het voorval te laten escaleren. Ze slagen er in om een microfilm met het geheime boordgeschut van de Zweden in de kamer van Dan te verstoppen. Een annonieme brief naar de Zweden doet de rest. Als Dan wordt beschuldigd kan Piet niet anders meer dan opbiechten. Hierdoor zijn de gemoederen wat bedaard en als er vanuit Stockholm het bewijs komt dat de microfilms niet door de Canadezen werd gemaakt besluiten Dan en de Zweedse commandant Nielsen om samen te werken en Siebel in de val te doen lopen.