6. Bestemming Goelag

Titel in originele taal: Destination Goulag
ISBN-nummer: 978-9067-93985-0
Eerste druk: 2007
Uitgeverij: Dargaud Uitgeverij
Tekenaar: Renaud Garreta
Scenarist: Jean-Claude Bartoll

Voor Nahja gaat het van kwaad naar erger. Eerst wist ze te ontsnappen aan de mannen van Oleg Starvski, de veiligheidschef van de Grote raad om dan in de handen te vallen van Generaal Vlassof die ontdekt heeft dat zij verantwoordelijk was voor de raid op een FSB kamp in Grozny (lees: Tsjetsjeense-guerrilla). Veroordeeld tot 20 jaar opsluiting lijkt het erop dat Nahja haar tijd zal moeten doorbrengen in een strafkamp voor vrouwen in het ijskoude Siberië. Vlassof geeft haar echter een lichtpuntje. Ze wordt van alle blaam gezuiverd en zal vrijgelaten worden als ze voor het FSB gaat werken om dan terug te keren naar Boris Berezkoff en alles over diens politieke partij Nieuw Rusland door te briefen. Nahja weigert. Niet alleen omdat ze dan project insiders moet opgeven maar omdat alle FSB agenten haar kop willen voor wat ze in Grozny heeft gedaan.

Ondertussen is de ruzie tussen Boris Berezkoff en President Aboekin tot ongekende hoogtes geklommen. Aboekin wil via het staatsbedrijf GAZNEFT alle aandelen van LOBOS kopen voor 30 miljard dollar en dit ondanks de belastingsschuld van 8 miljard van LOBOS. Berezkoff is woedend voor deze vernedering en stelt dat hij via de politiek met de zittende president zal afrekenen. Het is ook Berezkoff die Sam Natches inlicht over de toestand van Nahja.

De problemen van Berezkoff blijven niet beperkt tot Rusland, want de Chinezen en hun honger voor olie willen ook hun vinger in de oliepap hebben. Ze willen een oliepijpleiding aanleggen vanuit Rusland maar LOBOS wil niet meewerken. Daardoor willen de Chinezen de huidige president steunen in zijn strijd tegen Berezkoff. Generaal Tranh speelt zo een smerig dubbelspel. Als lid van de grote raad moet hij doen wat goed is voor de raad maar zijn persoonlijke ambities gaan verder. Hij wil de grote baas worden. Hij moet daarom de instructies van zijn partij volgen en ervoor zorgen dat Sam Natches geen grote participatie in LOBOS krijgt en tijdens de volgende bijeenkomst van de raad Sam aan de tand voelen over de recente bank verliezen de ze geleden hebben.

Bij de start van de grote raad lopen de gemoederen al snel op, zeker wanneer ze via CNN vernemen dat Berezkoff werd gearresteerd op verdenking van belastingfraude en witwassen. Sam ziet de arrestatie als een persoonlijke aanval op zijn organisatie en gezien ze net een pak aandelen hebben gekocht van LOBOS zou de arrestatie van de topman wel eens tot een nationalisering van de oliemaatschappij kunnen leiden waardoor ze hun investering kwijt zijn. Sam komt zo onder druk van de andere peetvaders binnen de raad en zijn positie wordt steeds wankeler. Sam zal dus naar Moskou moeten om de meubelen te redden maar zal er bot vangen omdat Tranh achter de schermen al aan een deal tussen zijn maatschappij CHINAPETROL en GAZNEFT heeft kunnen bewerkstelligen. Sam komt zo mogelijk nog in nauwere schoentjes te staan wanneer hij telefoon krijgt van Tom Windows die hem wil ondervragen over zijn aandeel in de staatsgreep in Cabinda (lees Operatie Offshore).

Tom Windows werd aangesteld door de President van de Verenigde Staten om uit te zoeken wie achter de lekken van Project Insiders zit. Hij kwam erachter dat niemand minder dan de kabinetschef van de president de mol is binnen het Witte Huis en alle gegevens doorbelde naar zijn vriend Sam. Terwijl ze hem verder schaduwen moeten ze te weten komen wie de moordenaars zijn van Matthews en Karpov en vooral: zij moeten Nahja identificeren en vinden voor het te laat is.
In het Siberische strafkamp is een gevangene ondertussen aan een uitbraakpoging begonnen. Ze wil absoluut Nahja meenemen en slaagt erin om samen met haar via een klaarstaande sneeuwcat de Siberische toendra over te steken waar een hovercraft van het Chinese leger op hen wacht. Wat willen de Chinezen van Nahja en in welk wespennest is ze nu weer terecht gekomen.