4. De Afghaanse Valstrik

Titel in originele taal: Le piège Afghan
ISBN-nummer: 978-9067-93780-1
Eerste druk: 2005
Uitgeverij: Dargaud Uitgeverij
Tekenaar: Renaud Garreta
Scenarist: Jean-Claude Bartoll

Bertrand Cordez en Najah zijn in handen gevallen van de Taliban. Het is hen onduidelijk wat ze men hen van plan zijn maar wanneer ze door het gebied van de Pathanen komen wordt de groep aangevallen door een gevechtshelikopter. Najah's paard wordt getroffen en ze wordt afgeworpen waardoor ze haar bewustzijn verliest. Als ze wakker wordt bevindt ze zich in Fort Bathiar, de woning van Guddyn Bathiar, leider van de Bathiar stam die bijna een half miljoen mensen onder zijn gezag heeft. Naast haar staat zijn echtgenote Emma, een Britse die tijdens hun studententijd in Oxford verliefd op hem werd. De twee vrouwen zijn getuige van een schouwspel dat zich onder hen op de binnenkoer afspeelt.

Nahrouf Rawalli een andere groepsleider is Bathiar komen opzoeken om de dood van zijn familie te wreken. Bathiar zou hier immers verantwoordelijk voor zijn. Onverschillig laat Guddyn blijken dat hij het leven van Nahrouf en de zijnen zou sparen op voorwaarde dat ze zich aan hem onderwerpen. Rawalli denkt er niet aan en trekt een wapen. Guddyn is ten dode opgeschreven maar Najah weet haar kalmte te bewaren. Als ze de man weet te redden kan ze misschien haar vrijheid terug krijgen. Ze springt uit het raam en kan Rawalli uitschakelen. Haar gastheer is haar heel erkentelijk en onder de indruk van haar kunnen dat hij haar een job aanbiedt. Najah stemt toe maar vraagt hem eerst een gunst. Ze moet Cordez die nog steeds in de handen van de Taliban is zoeken en bevrijden. Samen met enkele krijgers van Bathiar trekken ze naar de grotten van Tora-Bora om de Fransman te bevrijden. Het loopt echter mis en Najah wordt eveneens gevangen genomen.

Ondertussen hebben de Franse inlichtingendiensten ook niet stil gezeten. Via hun informanten zijn ze erachter gekomen dat Cordez opgesloten zit in de Tora-Bora bergen en sturen een elite eenheid naar het Afghanistan om hun landgenoot te bevrijden. De Taliban zijn niet opgewassen tegen de vliegtuigen en high-tech wapens van de Fransen en worden in de pan gehakt. Met de gijzelaars Najah en Cordez vertrekken ze terug naar de "Charles de Gaulle", het Franse vliegdekschip dat in de golf van Oman voor anker ligt. Van daaruit trekken ze verder naar Frankrijk waar Cordez kan herstellen van de psychische folteringen die hij heeft moeten ondergaan. Najah van haar kant wordt naar de geheime dienst gebracht die haar vraagt om voor hun te werken in de hoop het netwerk van "de grote raad" en Sam Natches op te rollen. Precies hetzelfde dus dan datgene dat ze voor project Insiders heeft moeten doen.

Najah kan niet anders dan toezeggen, zeker nu ze weet dat er een mol zit in het Witte Huis die project Insiders in gevaar kan brengen. Nu ze op de Fransen kan terugvallen is ze weer wat veiliger. Ze neemt terug contact op met Natches en in de volgende weken doet ze braaf wat Sam haar heeft opgedragen. Gedurende al die weken heeft Oleg haar in het oog gehouden om te zien of ze nog te vertrouwen is maar ze slaagt erin om hen te overtuigen. Sam is zelfs zo overtuigd van haar vertrouwen dat ze haar meeneemt naar een vergadering van "de grote raad". Via het videosysteem kan ze de vergadering volgen en zelfs opnemen. Ze leert hoe Sam een bank in Monaco gedwongen wil overnemen om zo de toenemende opbrengsten uit de opium handel te kunnen witwassen. Opium die via Guddyn Bathiar aan Zia Jah wordt geleverd. Najah slaagt erin om Agent Delcourt van de Franse geheime dienst de gegevens door te spelen en wanneer ze een week later in het Prinsdom zijn wordt de bank omsingeld door de ordediensten die Natches willen arresteren. Oleg kan niet meer ontkomen maar Najah die met Sam is kan haar baas ongemerkt uit het gebouw loodsen. Via een motorfiets kunnen ze ontkomen en rijden ze naar de haven waar Natches jacht op hen wacht. Helaas hadden de Fransen dit ook voorzien en laten ze het schip zinken. Enkel de privéjet van Sam die in Nice op het tarmac staat kan hun nog uit de klauwen van het gerecht houden. Zullen ze de Franse badstad veilig kunnen bereiken?