2. Operatie Offshore

Titel in originele taal: Opération Offshore
ISBN-nummer: 978-9067-93685-9
Eerste druk: 2003
Uitgeverij: Dargaud Uitgeverij
Tekenaar: Renaud Garreta
Scenarist: Jean-Claude Bartoll

Sam Natches staat op het punt om Operatie Offshore uit te voeren. Hij wil de olieconcessies van Cabinda, die momenteel in handen zijn van de Amerikaanse maatschappij Cabindoil laten overdragen aan zijn eigen maatschappij Tradoil. Dat zou zijn holding Investoil een slordige 200 miljard dollar opbrengen. Sam slaagt erin om de bestuurders van de Franse maatschappij Petrofinance achter zijn plan te scharen. Frankrijk, of beter gezegd Petrofinance zal via illegale contacten van haar minister van defensie een groep huurlingen opleiden aan de grens van Cabinda om zo een staatsgreep te plegen en Pedtro Takula aan de macht te brengen. Takula zal op zijn beurt de exploitatie van de oliebronnen toewijzen aan een joint venture tussen Tradoil en Petrofrance. Dick Mattheuws had lucht gekregen van project Offshore en net voor hij neergeschoten werd kon hij nog opdracht geven om Najah te laten infiltreren in het huurlingenteam van Natches.

Enkele dagen later vinden we Najah dan ook terug in een trainingskamp in Congo op de grens met Cabinda wanneer er een klein privévliegtuig neerstort in de nabijgelegen jungle. Najah kan de inzittenden redden van een zekere dood en brengt ze naar het kamp voor verzorging. Later blijkt dat de mannen niemand minder zijn dan Sam Natches en zijn rechterhand Oleg Starvsky. Najah heeft zoveel indruk gemaakt op Natches dat hij haar vraagt om zijn persoonlijke lijfwacht te worden. Tijdens het gesprek komt het nieuws dat Roland Darcourt, één van de huurlingen, zich heeft laten vangen in buurland Angola waardoor operatie Offshore in gevaar komt. De man wordt immers ondervraagd door de gevreesde sadiste Manuela Pinheira. Er zit niets anders op dan af te reizen naar Luanda, de hoofdstad van Angola om de man te bevrijden. Najah slaagt erin om door te dringen in de gevangenis waar Darcourt wordt ondervraagd en kan "Bloody Manuela", zoals Pinheira wordt genoemd neerslaan. Ze slaagt erin om de man te bevrijden maar krijgt tijdens de vlucht wel een kogel in de arm. Een dag later zijn ze reeds terug aan boord van Natches jacht.

Najah krijgt ondertussen door van professor Karpov dat Matthews is neergeschoten en in een coma ligt. Machtige mensen aan de top van de Amerikaanse regering spelen een dubbel spel en steunen Natches. Ook Karpov is slachtoffer geworden van een aanslag maar kon ontkomen. Hij vraagt Najah om haar missie te staken wegens te gevaarlijk maar ze wil er niet van weten en zet door, niet wetende dat Darcourt eigenlijk een dubbelspion is voor de Franse geheime dienst. De Fransen zijn daardoor op de hoogte van de link tussen Alexandre Chen, directeur van Hexapetrol, Sam Natches en Gaston Thomas, de Franse minister van defensie. Ze zijn op de hoogte van de staatsgreep doch willen deze niet voorkomen omdat dit hun relaties met Angola niet zou ten goede komen. De staatsgreep gaat dus door zoals gepland en een dag later zit Pedro Takula in het paleis als nieuwe president van een onafhankelijk Cabinda. En hoewel de boorinstallaties erg beschadigd zijn is operatie Offshore toch een succes. Sam Natches is dan ook zeer tevreden en nodigt Najah uit in Monaco voor een nieuwe opdracht.