20. Billy the Kid

Titel in originele taal: Billy the Kid
ISBN-nummer: 9031-40183-8
Eerste druk: 1962
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Morris
Scenarist: René Goscinny

Billy the Kid wordt geboren als William H. Bonney en is dol op revolvers. Als kind was hij onafscheidelijk van zijn colt en als hij de patronen van zijn vader vindt besluit hij om zijn eerste postkoets te overvallen. Vader Bonney is er niet over te spreken en straft de jonge knaap. William is echter niet van plan om zijn criminele loopbaan op te geven en besluit zijn ouderlijkhuis te verlaten. Tijdens zijn rondzwervingen bouwt hij een reputatie op waarbij hij zelfs gevreesd wordt door andere desperado's. Zoals voor alle bandieten staat er een serieuze prijs op zijn hoofd maar niemand durft de jonge kerel aanpakken.

Ondertussen heeft William die men Billy the Kid noemt zich gevestigd in Fort Weakling gevestigd waardoor de mensen angstig in huis blijven. Josh Belly, uitgever van de plaatselijke krant en de sheriff vinden dat de tijd gekomen is om Billy aan te pakken maar het ontbreekt hen aan moed en net dan komt onze gekende cowboy het stadje binnen gereden op zoek naar werk. Al snel heeft Lucky Luke zijn eerste confrontatie met Billy beet en ontdekt hoe de bandiet het stadje in zijn greep heeft. Hij leert de jongeling een lesje in nederigheid en het nieuws dat iemand weerstand geboden heeft aan de beroemde desperado en het heeft overleefd verspreidt zich als een lopend vuurtje. Ook de sheriff en de Josh Belly komt het nieuws aan de oren en bieden Luke de job van deputy-sheriff aan.

Het lijkt niet zo simpel om Billy te arresteren. Er worden immers geen getuigen gevonden die tegen de knaap durven getuigen. Luke zal dus de publieke opinie moeten bespelen om de bevolking op andere gedachten te brengen. Hij laat Josh een artikel in de Clarion schrijven dat oproept tot een strijd tegen Billy the Kid. De verwachte resultaten blijven uit en dus looft de cowboy een grote beloning uit aan iedereen die wil getuigen om de desperado veroordeeld te krijgen. Helaas heeft ook dit weinig resultaat op de mensen en zelfs wanneer Billy de postkoets overvalt willen de slachtoffers niet spreken. Het lijkt Lucky Luke niet mee te zitten tot hij enkele bonbons steelt bij kruidenier Rawson. De kruidenier denkt hardop en zegt dat Billy caramellen heeft gestolen. Luke heeft het gehoord en verplicht de kruidenier tot getuigen. Doet hij dat niet zal hij hem zelf opsluiten. Luke lijkt inderdaad wat geluk te hebben en kan eindelijk Billy arresteren. De cowboy moet nu het ijzer smeden nu het nog heet is en gaat rechter Yellowliver vragen om binnen het kwartier de rechtszaak tegen de desperado te openen. Ondanks het hevige betoog van de cowboy lijkt het geen enkele invloed te hebben op de jury en het is dan ook niet verwonderlijk dat Billy the Kid wordt vrijgesproken.

Er rest Lucky Luke nog maar één middel. Hij moet ook desperado worden en zo aan de bevolking laten zien dat het nog erger kan. Zijn eerste halte is bij Rawson. Hij laat Jolly Jumper aan de sla knabbelen en houdt wat schietoefeningen op zijn lekkere appelen. Dan is de saloon aan de beurt waar hij de inboedel van wat kogelgaten voorziet. Hij huurt ook enkele acteurs in die moeten doen alsof ze in de postkoets werden overvallen door Lucky Luke. Zijn aanpak lijkt te werken want de inwoners van Fort Weakling beginnen te morren. Lucky wordt al snel de schrik van de stad genoemd en als de bevolking aan Billy vragen om sheriff te worden zodat hij ze van hun nieuwe gesel kan bevrijden is de maat voor Billy vol. Hij wil met de cowboy afrekenen tijdens een duel. Het nieuws doet snel de ronde en de mensen wensen Billy allemaal veel succes. Hij kan het niet hebben dat de mensen niet meer bang voor hem zijn en stort in. Lucky geeft hem een pak voor zijn broek, sluit hem op in de gevangenis en verklaart dan zijn opzet aan de mensen. Hij wou aantonen dat een bandiet nooit zo vreselijk is als hij er uitziet en dat eerlijkheid en dapperheid een stad sterker kan maken dan eender welke desperado. De schade die hij als desperado heeft aangericht werd netjes opgeschreven en zal worden vergoed. De bevolking heeft het begrepen en een rechtszaak laat niet lang op zich wachten. De bevolking heeft nu wel de moed om te getuigen en de jonge desperado krijgt eindelijk wat hij verdient. Een veroordeling tot 1247 jaar gevangenisstraf. De stad Fort Weakling mag de toekomst met vertrouwen tegemoet zien want ze hebben de les begrepen. Luke's job zit erop en kan dus weer vertrekken in de richting van de ondergaande zon.