13. De rechter

Titel in originele taal: Le juge
ISBN-nummer: 9031-40176-5
Eerste druk: 1959
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Morris
Scenarist: Morris

Lucky heeft toegezegd om een grote kudde van Austin Texas naar Silver City in New Mexico te brengen. Een lange reis die zeker niet zonder gevaren is. Niet alleen liggen er altijd desperado's op de loer maar de trek gaat ook door het stadje Langtry, een nederzetting die beheerst wordt door Roy Bean, een zelfverklaarde rechter. De man gebruikt zijn status om nietsvermoedende reizigers van hun centen te ontdoen met soms zeer nare gevolgen van dien. Lucky Luke is natuurlijk niet van een kleintje vervaart en slaat de waarschuwingen in de wind.

De reis verloopt zonder noemenswaardige incidenten tot men kamp opslaat aan de rand van Langtry. Iedereen gaat slapen maar de volgende ochtend staat de rechter naast Lucky Luke om hem te beschuldigen van veediefstal. Hoewel de cowboy zijn onschuld uitschreeuwt zal hij toch door Roy Bean berecht worden. Een proces in Langtry is een evenement dus de hele stad is op het appel als Lucky voor zijn jury moet verschijnen. Al snel blijkt dat het hele schouwspel is opgezet en Lucky Luke laat zich natuurlijk niet doen. Hij laat de hele rechtbank dan ook verbouwereerd achter wanneer hij een geweer grijpt en wegvlucht. Die avond keert hij echter terug om Roy Bean te overtuigen het verbeurd verklaarde vee terug te geven. Hij wordt echter gestoord wanneer een man de saloon, die als rechtbank dienst doet, de zaak binnenkomt. Het is Bad Ticket die komt vertellen dat hij zich in Langtry komt vestigen. Wanneer hij weggaat maakt de rechter gebruik van de verwarring om Lucky Luke neer te slaan en op de sluiten in een achterkamertje. Hij wordt door Jacinto, de gedwongen dienaar van de rechter, wakker gemaakt met de smeekbede om de rechter af te zetten.

Lucky besluit Bad Ticket tegen Roy Bean op te zetten door Ticket eveneens een rechtbank te laten openen en dus de concurrentie met de oude boef aan te gaan. Een reactie laat natuurlijk niet lang op zich wachten en al snel vliegen de kogels over en weer. Omdat de wetten van de ene rechter door de andere ongedaan worden is het leven in de stad niet meer houdbaar. Vandaar dat de bevolking een ultimatum instelt. Beide rechters moeten er voor pokeren en de verliezer moet de stad verlaten. Het nieuws gaat rond als een lopend vuurtje en de mensen komen van overal om het spektakel bij te wonen. Maar het is natuurlijk niet verwonderlijk dat de rechters hun positie aan het lot overlaten en dus wordt er vals gespeeld dat het een lieve lust is. Het poker duel zal dus geen oplossing bieden. Er is toch een evolutie die niemand verwacht had want Roy Bean zegt dat hij niet wil wonen in een plaats waar valsspelers de dienst uitmaken en vertrekt. Nu Bad Ticket de weg vrij heeft breekt natuurlijk de hel los. Hij is nog corrupter dan de vorige rechter en wanneer Lucky Luke hem hierop attent maakt wordt hij veroordeeld tot de strop.

Even later staat Luke op het dorpsplein klaar om gehangen te worden maar nog voordat ze de strop rond zijn nek kunnen doen duikt de beer van Roy Bean op. Iedereen slaat op de vlucht en Luke kan de beer volgen tot bij zijn baas. Samen bedenken ze een plan om Bad Ticket te verdrijven op voorwaarde dat hij zijn vee terugkrijgt. Zo gezegd zo gedaan en kort daarna keren ze terug naar de stad. De nieuwe rechter had dit voorzien en ze vallen door een luik waardoor ze opgesloten zitten. Onmiddellijk graven ze een uitweg maar ze stuiten om een waterlaag waardoor de kelder vol water loopt. Roy en Luke kunnen ontsnappen maar Bad Ticket denkt dat ze verdronken zijn en laat dat ook weten aan de bevolking. Het nieuws verspreidt zich snel maar dan komen de eerste berichten als zouden mensen de rechter gezien hebben. De bijgelovige massa denkt aan spoken en als ook Jacinto ze ziet valt iedereen ten prooi aan een bijgelovige angst. Om de kwade hand uit hun dorp te houden besluiten de burgers om Bad Ticket op te knopen maar Williams, de schoolmeester, kan dat voorkomen. Hij beloofd de bevolking om de rechter en Luke tegen zonsopgang op te voeren en als hij daar niet in zou slagen mogen ze verder gaan met de lynchpartij. Hij vraagt aan Jacinto waar hij "de spoken" heeft gezien en gaat er naar toe. Hij vindt er vanzelfsprekend beide mannen in blakende gezondheid en als het drietal opdaagt beseffen de inwoners dat ze nog leven maar toch wordt Bad Ticket de stad uit gejaagd. Lucky krijgt zijn vee terug en Roy Bean beslist zijn leven te gaan beteren.

Opgemerkt:

  • Het verhaal van Roy Bean is gebaseerd op waar gebeurde feiten. De man heeft echt bestaan. Lees hier ons dossier over de man.