11. Het beloofde land

Titel in originele taal: La Terre promise
ISBN-nummer: 978-2884-71383-2
Eerste druk: November 2016
Uitgeverij: Lucky Comics
Tekenaar: Achdé
Scenarist: Jul

Luke's vriend en mede cowboy Jack zit met een probleem. Niemand weet dat hij in feite Jacob Stern heeft en afkomstig is van Poolse Joden. Hij heeft zijn familie in Polen vertelt dat hij advocaat is in New York maar nu hij bericht heeft gekregen dat zijn ouders en de kinderen van zijn overleden broer ook naar Amerika immigreren durf hij ze niet onder ogen te komen. Hij vraagt aan Lucky Luke om zijn ouders op te vangen in de haven van Saint Louis en ze vervolgens wil begeleiden naar Chelm City. Een lange tocht langs gevaarlijke steden, woestijnen en indianengebieden. Luke kan natuurlijk niet weigeren en trekt naar Saint Louis om de familie Stern op te vangen.

Saint Louis is de poort naar het westen en op de kade maakt hij kennis met de Joodse familie Stern bestaande uit patriarch Moisje, zijn vrouw Rachel en diens kleinkinderen Hannah en kleine Yankel. Ook in die tijd liepen er in de havens mensen met slechte bedoelingen rond en ook nu liggen er bandieten op vinkenslag in de hoop de bezitting van de immigranten te kunnen bemachtingen.
Tijdens de tocht wordt Luke en zijn gevolg dan ook constant gevolgd door twee snoodaards die wachten om toe te slaan. Gelukkig ligt Lucky Luke altijd op de loer en kan hij een overval verijdelen.

Het gevaarlijkste moet echter nog komen. Ze moeten door het gebied van de Blackfoot indianen trekken en ondanks de waarschuwingen van de cavalerie zetten ze toch door. Ze moeten niet lang wachten op de indianen en een gevecht barst los. Als de indianen het keppeltje van Moisje zien dan denken ze dat hij de god is met de dubbele scalp en wordt de strijdbijl onmiddellijk begraven. Ze worden uitgenodigd op een groot feest waarna ze zonder problemen hun tocht kunnen verder zetten richting het beloofde land om hun zoon Jacob alias Jack na al die jaren terug te zien.

Opmerkelijk:

  • In strook 8 merken we de logo's op van Batman en Superman. Toevallig in Gotham City.
  • In strook 22 maken we kennis met Donald Dump. Voorkennis voor de nieuwe president Donald Trump?
  • Het laatste plaatje van Strook 27 geeft ons een leuke parodie op "Luke I'm your father". Woorden uitgesproken door Darth Vader in Star Wars.
  • In strook 45 wordt duidelijk reclame gemaakt voor de jeans-broeken van Levi-Strauss. Of dit merk effectief zo ontstaan is hebben wij onze twijfels.