56. De Dood van Robbedoes

Titel in originele taal: La mort de Spirou
ISBN-nummer: 978-9031-44000-9
Eerste druk: Oktober 2022
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Olivier Schwartz
Scenarist: Benjamin Abitan

Robbedoes en Kwabbernoot kamperen in de buurt van Rommelgem wanneer ze een artikel lezen over de onderzeese stad Korallion. Het artikel is van de hand van Ijzerlijm maar beide mannen vinden het verdacht geschreven. Ze willen zelf op onderzoek gaan maar eerst brengen ze een bezoekje aan hun vriend professor Rommelgem. Als deze hoort dat ze naar Korallion gaan geeft hij hun een middeltje mee op basis van paddenstoelen. Het is een pasta die wanneer het in aanraking komt met water een zuurstofbubbel aanmaakt waardoor onder water kan geademd worden.

Enkele dagen later rijdt ons duo Cap Rose in Zuid-Frankrijk binnen. Ze hebben gereserveerd in het onderwaterhotel van Korallion en worden er als VIP's ontvangen door Korallie D'Oups, de beheerder van de onderwaterwereld. Onder haar bewind is de onderneming zeer succesvol geworden en de omzet is vele malen gestegen. Robbedoes en Kwabbernoot moeten toegeven dat het goed vertoeven is in het technische wonder van Korallion. Alle comfort is voorzien en waar ze ook gaan worden ze omringt door een prachtige waterwereld met vissen en koraal die hun mooiste kleuren tonen aan de bezoekers.

Na een overdadig avondmaal gaan beide vrienden slapen maar Robbedoes kan de slaap niet vatten. Gelukkig is hij zo alert genoeg om te merken dat men in hun kamer wil inbreken. Hij verstopt zich achter een pilaar en ziet zo hoe mannen gewapend met de Zwendelstraal de kamer binnenkomen. Er ontstaat een gevecht en met de hulp van Kwabbernoot kunnen ze de kamer ontvluchten. Ze dwalen door de donkere gangen wanneer ze buiten hun bubbel een grote sidderaal waarop een tekst wordt geprojecteerd die hun lijkt te helpen om te vluchten. Als hun achtervolgers hen gevonden hebben vluchten ze naar de keuken maar komen zo in een grote afvalcontainer terecht die ze per ongeluk activeren. Het afval wordt in zee gedumpt en ook zij zullen in zee verdwijnen. Gelukkig heeft Robbedoes de pasta mee waardoor ze onder water kunnen ademen. Als ze Korallion langs de buitenkant zien wordt veel duidelijk. De omgeving is erg vervuild maar grote toestellen projecteren een prachtige onderwaterwereld op de bollen en geven zo een totaal verkeerd beeld van de werkelijkheid.

Via een sas kunnen Robbedoes en Kwabbernoot terug in Korallion komen. Ze zetten hun onderzoek verder en ontdekken honderden bollen waarin de bezoekers van het station zitten. Allen lijken ze onder invloed van de Zwendelstraal. De bollen onderwerpen de persoon in de bol aan een hypnose. Dit gekoppeld aan een verbeterde versie van de zwendelstraal en een hologramprojector onderwerpt de gebruiker van de bol aan een perfecter droomwereld. Ondertussen worden ze nog steeds van buitenaf geholpen door de verzender van de tekstberichten. Hij noemt zich de Moeraal en zegt dat ze de computer moeten zoeken terwijl hij zal helpen van buiten uit. Ze gaan op zoek naar de computer en kunnen de bewakers ontlopen maar net als ze de controlekamer hebben gevonden worden ze ontdekt. Ze vinden een andere bol met daarin Zwendel die eveneens in een droomstaat lijkt te zijn. Tijd om te reageren hebben ze niet want de bewakers hebben toegang verkregen tot de computerzaal. Onze helden worden overmeesterd door een overmacht en worden neergeslagen.

Wanner ze bijkomen liggen ze in bed met Korallie die in hun kamer staat. Ze biecht hen op dat ze dankzij de technologie van Zwendel een winstgevend bedrijf kon creëren. Robbedoes en Kwabbernoot weten genoeg en willen haar ontmaskeren maar dat laat ze niet toe en dwingt beide mannen om te blijven. Dat is zeer tegen de zin van Kwabbernoot die met een stoel begint in te beuken op het glas van hun kamer. Als het glas breekt en het water naar binnen stroomt komt de kamer al snel onder water. Kwabbernoot heeft geluk omdat het paddenstoelmiddeltje bij hem nog niet is uitgewerkt. Daardoor krijgt hij een zuurstofbubbel rond zich maar Robbedoes heeft dat geluk niet. Ze proberen naar boven te zwemmen maar Robbedoes heeft niet genoeg adem en Kwabbernoot kan hem niet redden. Hij kan enkel toekijken hoe zijn beste vriend verdwijnt in de donkere diepte. Hij is verantwoordelijk voor de dood van Robbedoes.