3. Koolstofatomen en Steroïden

Titel in originele taal: Quelques atomes de carbone
ISBN-nummer:
Eerste druk: Juni 2023
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: David Etien
Scenarist: Beka

Tijdens de oorlog is Graaf Rommelgem verliefd geworden op zijn collega Blair en de gevoelens zijn wederzijds. De liefde blijft zo groot dat Blair zwanger raakt. Een gegeven dat op dat moment zeer ongelegen komt omdat Blair haar volledig wenst toe te leggen op haar carrière. Terwijl Pancratius zijn mannelijke collega's probeert te overtuigen om een illegale abortus uit te voeren op Blair verdwijnt het meisje. Ze wil haar vrienden niet in de problemen brengen en gaat te raden bij een charlatan. De oude vrouw voert de abortus uit maar als zo vaak in die gevallen gaat het mis en de ingreep veroorzaakt hevige bloedingen waaraan Blair bezwijkt. Ze wordt op straat achtergelaten waar de politie haar levenloos lichaam vindt.
In de jaren die volgen zinkt de graaf steeds verder weg in de eenzaamheid en stort zich op de wetenschap. Hij wil voorkomen dat vrouwen hetzelfde moeten meemaken als zijn vriendin en werkt aan een middeltje om de vruchtbaarheid bij vrouwen te controleren. Hij is erachter gekomen dat het geheim zich situeert in progesteron, een hormoon dat de eisprong verhindert.

Op een dag in de herfst van 1951 staat er plots een Amerikaanse vrouw aan de kasteelpoort. Margaret Sanger is een verpleegster en heeft zich in het puriteinse Amerika ingezet voor de vrouwenbeweging en de behoefte voor geboorteregulatie. Ze heeft gehoord over het onderzoek van de Graaf en wil hem meenemen naar Boston waar haar vriend en onderzoeker Dr. Pincus. Samen kunnen ze zeker het onderzoek in een stroomversnelling brengen en eindelijk een degelijke anticonceptie ontwikkelen. Omdat het resultaat van dit onderzoek heel veel meisjes het lot van Blair zou kunnen besparen is Pancratius onmiddellijk verkocht aan het idee en stemt toe. Niet veel later staat hij in de besneeuwde straten van Boston waar hij zijn nieuwe collega's ontmoet. Afspraken worden gemaakt en al snel krijgt de Graaf een uitnodiging om naar het labo van Dr. Pincus te gaan.

De volgende dag rijden Margaret en Pancratius naar Worcester, een trip van zo'n 60 km over dicht besneeuwde wegen wanneer ze merken dat ze gevolgd worden door een andere wagen. Margaret drukt het gaspedaal naar beneden en al snel kunnen hun achtervolgers afschudden maar niet veel later zitten ze hen terug op de hielen. Ze beseffen dat ze met de wagen niet kunnen ontsnappen en zien hoe in een dorpje er net een trein het station binnen loopt. Ze haasten zich naar het perron waar ze nog net op de vertrekkende trein kunnen springen. Voorlopig zijn ze veilig en kunnen ze zelfs van een lekker maal genieten in de restauratiewagen. Hun genot duurt echter niet lang wanneer er plots een vliegtuig langs hun coupé komt gevlogen. Aan boord zijn hun achtervolgers die vanuit de tweedekker op het dak van hun treinstel springen. Ze zitten in de val maar dan heeft de graaf een idee. Ze steken twee lekkere sigaren aan en smeren ze in met een paddenstoelenextract dat hallucinaties veroorzaakt. Hij denkt dat de mannen de sigaren niet gaan kunnen weerstaan en ze zullen oproken. Goed gegokt en de mannen zien binnen de kortste keren overal roze olifanten. Het geeft hen de kostbare tijd om in het volgende station de trein te verlaten. Met een arrenslee trekken ze verder over de besneeuwde straten en paden maar de achtervolgers hun paddenstoelen zijn uitgewerkt en hebben een rupsvoertuig verkregen. Ditmaal zijn ze het haasje. Margaret geeft de paarden de teugels maar het mag niet baten. Op een steile afdaling komt het zelfs tot een ongeval waarbij ze even het bewustzijn verliezen.

Als ze bij komen staan de mannen over hen heen gebogen. Ze blijken helemaal geen kwade bedoelingen te hebben, wel integendeel. Beide mannen zijn van het FBI en hadden de opdracht gekregen hen te beschermen. De ontdekking van een degelijke anticonceptie is immers een belangrijk wapen in de strijd tegen het communisme volgens senator McCarthy en die gaf opdracht om het onderzoek tegen alle prijs te beschermen. Niet veel later is de progesteronpil, afgekort tot "de pil" een feit. Met het eerste productie exemplaar in de hand gaat de graaf naar het graf van Blair waar hij haar kan vertellen dat haar tragedie vanaf nu kan voorkomen worden.