15. Robbedoes bij de Sovjets

Titel in originele taal: Robbedoes bij de Sovjets
ISBN-nummer: 978-9031-43689-7
Eerste druk: September 2020
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Fabrice Tarrin
Scenarist: Fred Neidhardt

Onze helden zijn op bezoek bij de Graaf van Rommelgem. Iedereen slaapt reeds rustige als de Graaf nog steeds aan het werk is in zijn atelier. Zoals zo vaak werkt hij door tot in de vroege uurtjes. De volgende dag hebben Robbedoes en Kwabbernoot zich verslapen en zijn zowel de Graaf als Spip nergens te bekennen. Tijdens het zoeken naar zijn eekhoorn ontdekt Robbedoes sporen van een gevecht en wat verder merkt hij zijn bevroren huisdier op. Wanneer het diertje bij zijn positieven is heeft het een onweerstaanbare drang om naar het oosten te lopen. Kwabbernoot stelt dat het diertje werd bloodgesteld aan de GPS straal, de afkorting van "Globalni Proyekt Sovietskiy". Het is een straal die het slachtoffer willoos maakt en een onweerstaanbare drang om naar de bron van de straal te lopen oplegt. Het is Kwabbernoot's mening dat als ze Spip volgen ook de Graaf zullen vinden.

Ze overtuigen mijnheer Dupuis met de belofte terug te komen met een knal reportage als ze voor het weekblad naar Rusland mogen gaan. Ze zullen zich uitgeven als journalisten van "De Waakhond", het stripblad van de communistische partij. Onder dat mom zullen ze geen problemen hebben om het land binnen te geraken. Ze zullen echter niet zo maar kunnen rondneuzen want het land heeft hen een gids toegewezen. Natalia is een vrij stevige dame die hen overal naar toe zal begeleiden. Terwijl Kwabbernoot hun chaperone aan de praat houdt in de bar verlaat Robbedoes het hotel op zoek naar de Graaf.

Na een tijdje heeft hij gevonden waar Rommelgem wordt opgesloten. Via de riolen kan hij bij zijn oude vriend geraken. Hij wordt er gedwongen om samen te werken met professor Lyssenko. Biologen hebben ontdekt dat er in ieder menselijk brein een communistisch gen zit. Op zich niet veel speciaal maar Lyssenko heeft een paddestoel ontdekt waarvan de moleculen dat gen kunnen activeren. Mensen die dus in contact komen met de paddestoel worden op één slag communistisch. Het is zijn bedoeling om overal ter wereld bommen te droppen met de sporen van de paddestoel om zo de aarde in een communistische wereld te veranderen. Alleen zijn paddestoel is zeldzaam en groeit traag en daarom heeft hij de expertise van Graaf van Rommelgem nodig. Als de professor wordt bloodgesteld aan de paddenstoel wordt ook hij communistisch en wil zelfstandig meewerken aan het onderzoek.

Helaas wordt Robbedoes gevat en niet veel later zit hij samen met Kwabbernoot en Natalia op een trein richting Siberië waar ze in het heropvoedingskamp Kapitein Tigrisjka zullen moeten werken. Ze kijken echter verbaasd op als er in het kamp een exacte copy van het atomium wordt gebouwd. Tigrisjka was in een vorig leven stewardess en is geobsedeerd door Brussel. Om haar eigen stukje Brussel te hebben laat ze het gebouw levensecht nabouwen. Als ze Robbedoes en Kwabbernoot hoort praten mijmert ze naar die vervlogen tijden en dwingt hen om echte frieten te bakken. Ze vernemen er dat de vader van de Kapitein naar Moskou mag om de lancering van de CCCP programma bij te wonnen. Robbedoes begrijpt dat dit het project is waaraan Rommelgem moest meewerken en beseft dat hij op de trein naar Moskou moet zitten en dus besluiten ze te ontsnappen.

Verkleed als militairen raken ze de lanceerbasis in en komen ze oog in oog te staan met de Graaf die nog steeds communistisch is. Ze besluiten hem in te spuiten met X4 waardoor Rommelgem nog slimmer wordt dan dat hij als is. Daardoor begrijpt hij dat de lancering gevaar kan inhouden. Hij mengt het X1 product met de sporen waardoor deze aan een snel tempo verouderden. Hoewel de lancering geslaagd is en de bommen over de hele wereld afgaan en de mensheid tot het communisme brengt is het effect niet van blijvende aard. De mensen keren snel terug naar hun gewone leven met echter één groot verschil. Ook de het gen van de Russen wordt vernietigd waardoor Rusland kapitalistisch is geworden.