5. De buffeljacht

Titel in originele taal: De buffeljacht
ISBN-nummer:
Eerste druk: September 1970
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
Tekenaar: Willy Vandersteen
Scenarist: Willy Vandersteen

Om niet langer bloot te staan aan de gevaren in Afrika hebben de opdrachtgevers van Ellen Moore beslist om haar en haar zoontje Tim terug naar Europa te halen. Sam is er het hart van in maar omdat hij haar niet voldoende kon beschermen begrijpt hij haar beslissing. Om niet in een zwart gat te vallen aanvaard hij dan ook een opdracht van Miriam Rodgers. Hij en Mgono zullen haar en haar man Geoffrey en diens vriend Nelson begeleiden op een buffeljacht. Om de soort te redden moet de populatie toch een beetje uitgedund worden en het zal zijn gedachten wat afleiden.

De volgende dag gaat het vijftal richting savanne waar ze hun kamp opslaan in de nabijheid van een poel. Terwijl Miriam en haar twee gezellen wat rusten en filmen gaat Sam op verkenning. Hij merkt een prachtige stier op die een mooie jachttrofee zou vormen. Bij zijn terugkeer in het kamp zegt Mgono dat ze waarschijnlijk bezoek gehad hebben omdat hij sporen heeft gevonden in het gras achteraan het kamp. Sam wil zijn opdrachtgevers niet nodeloos alarmeren en besluiten om beurt op wacht te staan tijdens de nacht. Het is al na middernacht wanneer Mgono Miriam uit haar tent ziet komen en wegsluipt in de richting van de Savanne. Voorzichtig gaat hij haar achterna. Daar is hij getuige van een ontmoeting tussen de vrouw en een onbekende man. Hij kan dicht genoeg komen om één woord duidelijk te horen: Bexter. Mgono besluit de vrouw te confronteren wanneer ze terug naar het kamp gaat maar had er niet op gerekend dat haar geheimzinnige gesprekspartner nog in de buurt was. Onder bedreiging van een pistool dwingt de man Mgono om een brief te schrijven waarin hij stelt dat hij de achtervolging heeft ingezet op de vreemdeling.
De volgende dag wordt de brief gevonden. Omdat de brief tekens van gevaar bevat die alleen Sam en Mgono kennen heeft Sam dadelijk door dat zijn vriend in gevaar is. Het is voor Sam dan ook een koud kunstje om het verse spoor te volgen. Zijn landrover brengt hem dicht bij het kamp waaruit Mgono net is kunnen ontsnappen. Terwijl hij opgesloten zat heeft de Masaï de naam van de geheimzinnige man gehoord. Hastings!

Sam en Mgono begrijpen niet waarom hun opdrachtgevers hen in de val willen lokken. Ellen en Tim zijn immers terug naar Europa en zo is er niets meer dat Bexter kan interesseren. Ze besluiten om Miriam en haar gezellen te ondervragen. De drie hebben echter niet op Sam gewacht om op buffeljacht te gaan en trokken er zelf op uit. Ze kunnen vrij makkelijk een eerste buffel omleggen maar wanneer Nelson het genadeschot geeft aan een tweede dier duikt er vanuit het niets een enorme stier op. Nelson is kansloos tegen de kolos en wordt door de machtige hoorns in de lucht gesmeten waarna hij ook nog eens onder de hoeven van het dier terechtkomt. Het dier maakt zich klaar voor een laatste aanval wanneer Nelson met zijn laatste krachten zijn geweer kan herladen om van dichtbij een schot te lossen. De buffel is op slag dood en stuikt naast de zwaargewonde jager neer. Sam en Mgono hebben het laatste schot gehoord en vinden de stervende man. Ze proberen hem nog te redden maar met zijn laatste adem vertelt hij hen dat het drietal voor Bexter werken en dat Ellen en Tim wellicht al in handen zijn van Hastings die de opdrachtgever van Bexter blijkt te zijn. Hij verklapt hun het geheim dat Ellen met haar meedraagt. Ellen is weduwe en haar man was een professor die een dodelijke straal uitvond. Ellen vroeg haar man de formule te vernietigen en die kwam kort daarna om het leven in een auto-ongeval. Ellen is de enige die de formule voor de dodelijke straal kent en de spionnen van vreemde landen staan klaar om haar te doen spreken. De Britse inlichtingendiensten zonden haar naar Afrika om uit de handen van de spionnen te blijven maar nu is ze dus in handen van Hastings, hoofd van een spionage netwerk.

Sam en Mgono doorzoeken het voormalige kamp van Hastings in de hoop een aanwijzing te vinden waar Ellen zich zou bevinden. Mgono zijn spoorzoeker talent stelt niet teleur en al snel weten ze dat ze in de richting van het Nakurumeer moeten gaan. Op volle snelheid scheurt de Land Rover naar het meer in de hoop dat ze nog op tijd zullen zijn om Ellen en haar zoontje te redden. Ondertussen wil Hastings Ellen dwingen haar geheim prijs te geven door haar zoontje in het meer te laten werpen maar dat is zonder Mgono en Sam gerekend die tussenbeide komen. Terwijl Mgono Tim kan veiligstellen heeft Sam het aan de stok met Bexter. Als er dan ook nog een jeep met gewapende boswachters opduikt besluit Bexter het op een lopen te zetten. Hij schat het meer echter verkeerd in en wordt door een enorm aantal flamingo's omvergeblazen waardoor hij verdrinkt. Nu Sam het geheim van Ellen kent en weet dat Hastings, ondanks dat hij kon ontsnappen, hen niet snel meer zal lastig vallen besluiten ze terug samen te blijven.