4. De grote trek

Titel in originele taal: De grote trek
ISBN-nummer:
Eerste druk: Juni 1970
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
Tekenaar: Willy Vandersteen
Scenarist: Willy Vandersteen

Sam Burton en zijn spoorzoeker Mgono leiden de safari van Ellen Moore en haar zoontje Tim. Ellen wordt nog steeds naar het leven gestaan door Bexter, een corrupte gids. Om die reden houden ze zich schuil in een afgelegen hut in de Savanne.

Tim kan zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen als hij de prachtige kuddes Gnoes ziet voorbij trekken en wil de dieren van korterbij gadeslaan. Dat had hij beter niet gedaan want vanuit het dichte struikgewas komt een Kyuna krijger en handlanger van Bexter tevoorschijn. Hij wil de jongen grijpen maar gelukkig waakt Mgono die erger kan voorkomen. Dit gebeuren maakt wel duidelijk dat ze niet meer veilig zijn en dus wordt beslist om ondanks de grote trek van de Gnoes toch te vertrekken. Helaas zijn ze te laat en wordt hun kamp door de Gnoes overlopen waardoor ze veel van hun materiaal verliezen. Ook hun radio en Land Rover valt ten prooi van de trekdieren waardoor ze te zware tocht te voet door de Savanne te wachten staat.

Tijdens hun tocht maken ze kennis met een Kogondo. Ze raken aan de praat en de jager vertelt hun dat hun stam veel last heeft van leeuwen die hun dorp steeds opnieuw aanvallen. Sam maakt een afspraak met het stamhoofd: de Kogondo's moeten het achtergebleven materiaal gaan halen in het verwoeste kamp en ondertussen zullen Sam en Mgono de leeuwen verjagen met hun geweren. Tim en Ellen gaan met de Kogondo terug naar het kamp. En dan loopt het mis want de Kogondo's gaan jagen om voor wat eten te zorgen blijven Tim en Ellen onbewaakt achter waardoor Abya, de spoorzoeker van Bexter zijn kans ziet om Tim te benaderen. Enkel de koelbloedigheid van Ellen kan de jongen uit de handen van de spoorzoeker redden.

Nu Tim en Ellen ontdekt zijn zal het niet lang duren voordat de Hyuna's zullen opdagen om het duo op te eisen. Hoewel de Kogondo's eervol de jongen en zijn moeder beschermen, zijn ze niet opgewassen tegen de geweren van Bexter's zijn mannen. Ellen kan niet toestaan dat er mannen gedood zullen worden in hun naam en ontvlucht het kamp. Bij een rivier komen ze echter in contact met een krokodil waardoor Ellen op het dier moet schieten. Hun positie wordt hierdoor verraden en Abya kan hun spoor zo makkelijk terugvinden. Hij blijft hen achtervolgen door de Savanne en drijft en zonder dat ze het weten recht in de handen van Bexter. Het lijkt over en uit voor Ellen en Tim maar dan klinkt er een schot vanuit het struikgewas. Het zijn Sam en Mgono die net op tijd teruggekeerd zijn en Bexter en zijn kompaan onder vuur kunnen nemen. De gids kan niets anders meer dan samen met zijn helper het hazenpad te kiezen. Voorlopig zijn Ellen en Tim weer veilig maar voor hoelang?